Στην Αγκυρα σήμερα ο Ρώσος Υπ.Εξ, Σ. Λαβρόφ

Οι Υπουργοί εξωτερικών Τουρκία και Ρωσίας, Μ. Τσαβούσογλου και Σ. Λαβρόφ - 16/03/2022
Φώτο Αρχείου / Οι Υπουργοί εξωτερικών Τουρκία και Ρωσίας, Μ. Τσαβούσογλου και Σ. Λαβρόφ – 16/03/2022

Η Τουρκία συντονίζεται στενά με τη Ρωσία και την Ουκρανία για να συμφωνηθεί ένα σχέδιο στο πλαίσιο του ΟΗΕ για την επανεκκίνηση των εξαγωγών σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια, επανέλαβε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χ. Ακάρ, ο οποίος χτες είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του σχετικά με την «ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στη Μαύρη Θάλασσα».

Ο Ακάρ δήλωσε ότι Ρωσία, Ουκρανία, ΟΗΕ και Τουρκία εξετάζουν πώς θα εξουδετερωθούν οι νάρκες που βρίσκονται έξω από το λιμάνι της Οδησσού και σε άλλες περιοχές κατά μήκος των ακτών της Ουκρανίας, ποιος θα αναλάβει την εξουδετέρωσή τους και ποιος θα είναι υπεύθυνος για την προστασία του διαδρόμου αυτού. «Εχει σημειωθεί πολλή πρόοδος σε αυτό το θέμα» και συνεχίζεται ο τεχνικός σχεδιασμός, πρόσθεσε.

Η Τουρκία δηλώνει έτοιμη να αναλάβει ρόλο εντός ενός «μηχανισμού παρατήρησης» εφόσον επιτευχθεί συμφωνία.

Με βασική ατζέντα τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία συναντιούνται σήμερα στην Αγκυρα οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας, Μ. Τσαβούσογλου, και της Ρωσίας, Σ. Λαβρόφ. Ο τελευταίος θα συνοδεύεται και από στρατιωτικό κλιμάκιο.

Να σημειωθεί ότι καθώς η Τουρκία συνεχίζει πολύμορφα παζάρια για ενίσχυση της θέσης της, χτες βρέθηκε στην Αγκυρα ο Στιάν Γιένσεν, διευθυντής του γραφείου του γγ του ΝΑΤΟ, και συναντήθηκε με τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν και με τον υφυπουργό Εξωτερικών Σεντάντ Ονάλ. Σύμφωνα με τουρκική ανακοίνωση, στη συνάντηση συζητήθηκαν η συμβολή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, οι διαδικασίες ένταξης Σουηδίας – Φινλανδίας στη λυκοσυμμαχία και οι τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας.

Δείτε ακόμα...