Στην Αθήνα ο Μάας: Διάλογος για την συνδιαχείριση

Συνάντηση Χ. Μάας, Υπουργού Εξωτερικών Γερμανίας με το Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη - 25/8/2020
Συνάντηση Χ. Μάας, Υπουργού Εξωτερικών Γερμανίας με το Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη – 25/8/2020 / Πηγή: Eurokinissi

Νέα “επίκληση” για συνδιαχείριση μέσω του διαλόγου, ζήτησε ουσιαστικά ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας. Τερματισμό των προκλήσεων και επίλυση των «επίμαχων ζητημάτων που σχετίζονται με τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και με ειλικρινή διάλογο» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ανέφερε χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του Γερμανικού ΥΠΕΞ λίγο πριν από την αναχώρησή του για την Αθήνα και ακολούθως την ‘Άγκυρα.

Τόνισε δε το «ιδιαίτερο βάρος» που θα έχει η φωνή της Ελλάδας κατά τη διάρκεια του Άτυπου Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στο Βερολίνο και θα ασχοληθεί και με τις σχέσεις EE – Τουρκίας.

Μάλιστα σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Μάας δήλωσε εκτός των άλλων, και την στήριξη της Γερμανίας στην Τουρκία. “Ο Ζοζέπ Μπορέλ πραγματοποίησε μια σημαντική διαδικασία συζητήσεων με την Τουρκία κατά τους τελευταίους μήνες, την οποία υποστηρίζουμε πλήρως. Τη σχέση μας με την Τουρκία θα τη συζητήσουμε αυτήν την εβδομάδα στο Βερολίνο, στον κύκλο των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. και εκεί η φωνή της Ελλάδας θα έχει ιδιαίτερο βάρος. Αυτός είναι και ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να αναζητήσω για μία ακόμα φορά τις απευθείας συνομιλίες επιτόπου”.

Στο επίκεντρο των επαφών του επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ατζέντα των συζητήσεων του κ. Μάας στις επαφές που θα έχει με τον πρωθυπουργό, με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια περιλαμβάνει την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και την κατάσταση στη Λιβύη, εν όψει της άτυπης συνάντησης “Gymnich” των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο στις 27 και 28 Αυγούστου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Το απόγευμα , ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί την Τουρκία.

Με πληροφορίες από cnn.gr, ΑΠΕ

ag

Δείτε ακόμα...