Στην Αττική Οδό αποκαλύφθηκε η αντιλαϊκή πολιτική

ΕΑΚΠ-Πυροσβέστες

Δυστυχώς για την πατρίδα μας τείνουν να αποτελέσουν ένα «σύνηθες φαινόμενο» τα τελευταία χρόνια οι τραγικές καταστάσεις, όπως αυτές που έζησαν τις προηγούμενες μέρες οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν απ’ την κακοκαιρία «Ελπίς», ειδικά στην Αττική.

Χιλιάδες συμπολίτες μας ήταν επί πολλές ώρες εγκλωβισμένοι με τα αυτοκίνητά τους στους αυτοκινητόδρομους, υπέφεραν από την πολυήμερη διακοπή ρεύματος και θέρμανσης στις κατοικίες τους εν μέσω ψύχους, ταλαιπωρήθηκαν από τη διακοπή της λειτουργίας των συγκοινωνιών και των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, παρέμειναν επί ώρες εγκλωβισμένοι στους εργασιακούς χώρους.

Πρόσφατες είναι στη μνήμη μας και ανάλογες εικόνες από τις περσινές χιονοπτώσεις από την κακοκαιρία «Μήδεια», από τις πλημμύρες στην Καρδίτσα, στη Μάνδρα Αττικής, στην Εύβοια, από τα καμένα στην Αττική και τη Βόρεια Εύβοια, από τους σεισμούς στην Κρήτη.

Ο κρατικός μηχανισμός για ακόμα μια φορά δεν λειτούργησε και αποδείχτηκε ανίκανος να προστατεύσει τους συμπολίτες μας και τις υποδομές της χώρας από έντονα καιρικά φαινόμενα, παρότι αυτά είχαν προβλεφθεί έγκαιρα.

Έχουμε κουραστεί να ακούμε τα ίδια από όλες τις κυβερνήσεις μετά από κάθε καταστροφή. Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική. Η ίδια η οργάνωση της παραγωγής με κριτήριο το κέρδος καθιστά αδύνατη την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των προβλημάτων πολιτικής προστασίας μέσα στον καπιταλισμό.

Οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί όλων των κυβερνήσεων είναι εναρμονισμένοι στους παρακάτω στόχους για:

 • Τη στήριξη νέων κερδοφόρων επενδύσεων στο πλαίσιο της προώθησης της «πράσινης μετάβασης» της ΕΕ.
 • Τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση κρατικών αρμοδιοτήτων του χωροταξικού σχεδιασμού και της πυροπροστασίας. Αρχικά εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε δήμους και Περιφέρειες και στη συνέχεια με τις προβλέψεις για αξιοποίηση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων και προγραμμάτων ΣΔΙΤ για τη δημιουργία υποδομών πυρασφάλειας και γενικότερα πολιτικής προστασίας.
 • Την καλύτερη σύνδεση του σχεδιασμού Πολιτικής Προστασίας με την κατασταλτική λειτουργία του αστικού κράτους και του σχεδιασμού του ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο του πολιτικού πυλώνα του ΝΑΤΟ λειτουργεί η Επιτροπή Πολιτικού Σχεδιασμού Εκτάκτων Αναγκών της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την Ομάδα Πολιτικής Προστασίας. Είναι χαρακτηριστική η άσκηση καταστολής των διαδηλώσεων στο πλαίσιο της ΝΑΤΟικής άσκησης «Defender Europe 2021» στην Αλεξανδρούπολη, για να κατανοήσουμε τον αντιδραστικό χαρακτήρα αυτού του σχεδιασμού.

Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες αποδίδουν τα προβλήματα που προκύπτουν σε «διαχειριστικές ανεπάρκειες», σε «αστοχίες», στην «έλλειψη συντονισμού», όπως αναλύεται αυτές τις μέρες από τα περισσότερα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Κλείνουν τα μάτια τους όμως στις τραγικές ελλείψεις που υπάρχουν σε υποδομές σε όλο το δίκτυο της Πολιτικής Προστασίας στη χώρα μας.

 • Συγκεκριμένα, στην έλλειψη προσωπικού και υποδομών, σε όλες τις αρμόδιες κρατικές, περιφερειακές και δημοτικές υπηρεσίες. Στην έλλειψη μέσων (εκχιονιστικά μηχανήματα, μηχανήματα έργου), που υπάρχει σε αυτές τις αρμόδιες υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να ζητείται η συνδρομή ιδιωτικών εργολαβικών μηχανημάτων.
 • Στα κακοσυντηρημένα και απαρχαιωμένα ηλεκτροδοτικά δίκτυα, εξαιτίας της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ.
 • Στην παραχώρηση κρίσιμων υποδομών στους επιχειρηματικούς ομίλους, όπως είναι οι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής Οδού.
 • Στην παράλυση του συγκοινωνιακού δικτύου, εξαιτίας της ιδιωτικοποίησης του ΟΣΕ.
 • Στην έλλειψη ενός σύγχρονου πολεοδομικού χωροταξικού σχεδιασμού, στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.
 • Στη διατήρηση και τη διεύρυνση των ελλείψεων (σε προσωπικό, βασικά μέσα και εξοπλισμό) του Πυροσβεστικού Σώματος, που αποτελεί τον βασικό επιχειρησιακό βραχίονα της Πολιτικής Προστασίας, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις πάγιες και διαρκείς ανάγκες και αρμοδιότητες.

Αντί να ενισχυθεί το Πυροσβεστικό Σώμα με νέες προσλήψεις προσωπικού προς κάλυψη των πραγματικών κενών θέσεων που ξεπερνούν σήμερα τις 4.000, το Πυροσβεστικό Σώμα διαθέτει πυροσβέστες από το ήδη υπάρχον προσωπικό για να στελεχώσουν τα ιδιωτικοποιημένα αεροδρόμια της «Fraport» και τους ιδιωτικοποιημένους οδικούς άξονες ανά την επικράτεια. Για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των επιχειρηματιών που έχουν αναλάβει τη λειτουργία των ιδιωτικοποιημένων αεροδρομίων και των οδικών αξόνων, η υπηρεσία μας αποδυναμώθηκε επιπλέον με περίπου χίλιους πυροσβέστες, που διατέθηκαν για να στελεχώσουν τις συγκεκριμένες δομές.

Αντί να ενισχυθεί το Πυροσβεστικό Σώμα και να μονιμοποιηθούν οι 5ετείς αλλά και οι εποχικοί συνάδελφοι που υπηρετούν στο Πυροσβεστικό Σώμα την αντιπυρική περίοδο, ενώ είναι απαραίτητο να εργάζονται με πλήρες ωράριο όλο τον χρόνο, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έκανε δεκτό το αίτημα αυτό, αλλά στην πρόσφατη κινητοποίηση που πραγματοποιήσαμε, μας απάντησε με καταστολή, χρησιμοποιώντας τα ΜΑΤ και την «Αύρα» για ρίψη νερού και τα χημικά και τις χειροβομβίδες κρότου λάμψης απέναντί μας, πραγματοποιώντας και συλλήψεις συναδέλφων πυροσβεστών. Επιπλέον, η κυβέρνηση είχε καταψηφίσει την τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ στις 20-10-2021 για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων πυροσβεστών, η εφαρμογή της οποίας θα έδινε λύση σε διαχρονικά προβλήματα που προέρχονται από τις ελλείψεις προσωπικού και θα ενίσχυε σημαντικά τον επιχειρησιακό τομέα της Πολιτικής Προστασίας, που θα είχε περισσότερο προσωπικό για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις χειμωνιάτικες κακοκαιρίες.

Όλα τα παραπάνω αποκαλύπτουν ότι η έλλειψη ενός άρτιου συστήματος αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών στην πατρίδα μας, που αφήνει απροστάτευτους τους συνανθρώπους μας, αναδεικνύει τις διαχρονικές ευθύνες τόσο της σημερινής όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων, οι οποίες δεν θέλουν να χρηματοδοτήσουν τη δημιουργία των απαιτούμενων αντιπλημμυρικών, αντιπυρικών, αντισεισμικών έργων και άλλων δομών που χρειάζονται για να θωρακίσουν την προστασία και την ασφάλεια των συμπολιτών μας, των περιουσιών, των υποδομών, του περιβάλλοντος.

Για να δοθεί οριστική λύση στα προβλήματα αυτά, πρέπει η δίκαιη οργή και αγανάκτηση του λαού να μετατραπεί σε αγώνα και διεκδίκηση με στόχο:

 • Να υπάρξει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, που θα υλοποιήσει άμεσα όλα τα μέτρα πρόληψης και προστασίας της ζωής και της περιουσίας των συμπολιτών μας, θα αποκαταστήσει πλήρως τα προβλήματα και τις ζημιές και θα υλοποιήσει τα αναγκαία έργα και υποδομές για την προστασία από τις έντονες χιονοπτώσεις, τις πλημμύρες, τις πυρκαγιές και όλες τις φυσικές καταστροφές.
 • Να ενισχυθούν όλες οι υπηρεσίες που σχετίζονται με την Πολιτική Προστασία, των δήμων, των Περιφερειών, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, προμήθεια μέσων και μηχανημάτων και δημιουργία των αναγκαίων υποδομών.

Για να προστατεύονται αποτελεσματικά οι συμπολίτες μας να μην καίγονται το καλοκαίρι, να μην καταστρέφονται και να μην πνίγονται τον χειμώνα.

Σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες που προσφέρει η επιστήμη, η τεχνολογία, η ανθρώπινη εργασία, για την άμεση υλοποίηση όλων των απαιτούμενων έργων και ενεργειών που θα βελτιώσουν ριζικά τη ζωή μας και θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα προβλήματα που προκαλούνται και από τα φυσικά φαινόμενα.

Αυτό που επιβεβαιώνεται για ακόμα μια φορά έπειτα από μια ακόμα δύσκολη κατάσταση για τη χώρα και κυρίως για τον λαό της, είναι ότι «μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό», ανοίγοντας τον δρόμο της ανατροπής, για να ικανοποιήσει στο έπακρο τις δικές του ανάγκες.

Δημήτρης ΒΛΑΧΟΣ
Αρχιπυροσβέστης, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Ηπείρου, με την «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών»

Δείτε ακόμα...