Σε νέα τροχιά εντάσεων και κινητικότητας, στρατιωτικής και διπλωματικής, μπαίνει ο Ινδο-Ειρηνικός, με φόντο την πρόσφατη συνάντηση των ηγετών Ρωσίας – Κίνας στη Μόσχα αλλά και κινήσεις από το αντίπαλο μπλοκ, όπως η Σύνοδος Κορυφής της AUKUS (ΗΠΑ, Βρετανία, Αυστραλία).
Χτες το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας προχώρησε σε δοκιμαστική εκτόξευση υπερηχητικών πυραύλων, σχεδιασμένων να πλήττουν πλοία επιφανείας, στη Θάλασσα της Ιαπωνίας.
Στο μεταξύ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι στις 23 και 24 Μάρτη ΕΕ και ΗΠΑ έκαναν κοινή ναυτική άσκηση, όπως αποφασίστηκε και στον γύρο διμερών Διαβουλεύσεων Υψηλού Επιπέδου για τον Ινδο-Ειρηνικό, που είχε γίνει στις 2/12/2022.
Τις ίδιες μέρες το κινεζικό υπουργείο Αμυνας εξέφραζε τη δυσαρέσκειά του για την εμφάνιση του αμερικανικού πυραυλοφόρου αντιτορπιλικού «USS Milius» στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι το σκάφος «παρεισέφρησε στα κινεζικά χωρικά ύδατα», κοντά στα νησιά Παρασέλ (για τα οποία διαφιλονικούν Κίνα και Φιλιππίνες).
Σε αυτές τις συνθήκες, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν δήλωσε ότι η χώρα του θα πρέπει να προετοιμαστεί να χρησιμοποιήσει τα πυρηνικά της όπλα «οπουδήποτε και οποτεδήποτε», όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο KCNA.
Αυτό είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο αύριο είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει η διήμερη επίσημη επίσκεψη του Ισπανού πρωθυπουργού Πεδρο Σάντσεθ στην Κίνα. Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει επαφές στο Πεκίνο, αλλά και συμμετοχή στο Φόρουμ του Μποάο για την Ασία (BFA), στο νησί Χαϊνάν, μία ετήσια ασιατική συνάντηση αντίστοιχης εμβέλειας με το Φόρουμ για την Ασφάλεια του Μονάχου.
Σχετική ανακοίνωση της ισπανικής κυβέρνησης ανέφερε ότι οι επαφές θα εστιάσουν και στο θέμα της Ουκρανίας, μιλώντας για τον «πολύ σημαντικό ρόλο στη μεσολάβηση» τον οποίο μπορεί να αναλάβει η Κίνα.
Στο Πεκίνο θα βρεθεί και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν για «επίσημη επίσκεψη» από 5 έως 8 Απριλίου. Το ταξίδι του Μακρόν είχε ανακοινωθεί από τα τέλη Φεβρουαρίου, με το Παρίσι να τονίζει ότι ο Γάλλος ηγέτης θα φτάσει στην Κίνα «προσηλωμένος στη διατήρηση ενός συνεχούς και απαιτητικού διαλόγου με την Κίνα».
Χτες έγινε γνωστό ότι τον Μακρόν θα συνοδεύει και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όπως και ότι βασικό θέμα των επαφών του θα είναι να «εργαστεί» μαζί με τον Κινέζο Πρόεδρο «για την επιστροφή της ειρήνης» στην Ουκρανία.