Στην Κύπρο για την προετοιμασία νέας συνάντησης «5 + 1» η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ

Συνάντηση Ν. Αναστασιάδη και Ε. Τατάρ στην οικία της ειδικής αντιπροσώπου του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ – 3/11/2020

Νέα παζάρια για το Κυπριακό είναι στα πρόθυρα. Την ερχόμενη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου αναμένεται να επισκεφτεί την Κύπρο η ειδική απεσταλμένη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Τζέιν Χολ Λουτ, προκειμένου να συναντήσει τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, με στόχο την προετοιμασία μιας νέας συνάντησης «5 + 1».

Οπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρου Κυριάκος Κούσιος, η ενημέρωση που έχει λάβει η κυβέρνηση είναι ότι η κ. Λουτ θα φτάσει το βράδυ της 30ης Νοεμβρίου ενώ την επομένη, Τρίτη 1 Δεκεμβρίου, θα έχει συναντήσεις με τους Νίκο Αναστασιάδη και Ερσίν Τατάρ, στο πλαίσιο της προετοιμασίας μιας άτυπης πενταμερούς για το Κυπριακό, η οποία προγραμματίζεται μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Δεν αποκλείεται, εάν η ίδια το κρίνει σκόπιμο να έχει και έναν δεύτερο γύρο επαφών με τους δύο ηγέτες. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μιας κοινής συνάντησης των δύο ηγετών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την κ. Λουτ και πώς θα διαχειριστεί την όλη κατάσταση.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από την Προεδρία, η κ. Λουτ θα παραμείνει στο νησί μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου. Την πληροφορία μεταδίδουν και τα περισσότερα τουρκοκυπριακά ΜΜΕ.

Ο εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ ανακοίνωσε επίσημα την περασμένη Παρασκευή το ταξίδι της ειδική απεσταλμένης στην Κύπρο και όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις της Άγκυρας για λύση δύο κρατών απάντησε: «Προφανώς, στο πλαίσιο αυτών των συνομιλιών και κατά τη διάρκεια αυτών των συζητήσεων, κάθε μέρος έχει το δικαίωμα να αναλαμβάνει τις πρωτοβουλίες που θέλει. Στόχος μας προς το παρόν είναι να μπορέσουμε να φέρουμε τα μέρη μαζί και να ξαναρχίσουμε από εκεί που σταματήσαμε πριν από λίγους μήνες».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...