Στην Κύπρο σήμερα ο Μπορέλ

Ζοζέ Μπορέλ
Φώτο Αρχείου / Ζοζέ Μπορέλ / Πηγή: Eurokinissi

Μετά τις επαφές του στην Ελλάδα, που επιβεβαίωσαν ότι το Μεταναστευτικό αποτελεί ‘πρόσχημα’ για την όξυνση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ αναμένεται σήμερα να βρεθεί στην Κύπρο, όπου θα έχει επαφές. Μεταξύ άλλων θα συναντήσει τον Κύπριο Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη και τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας της χώρας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κυπριακού ΥΠΕΞ, οι επικεφαλής της Κυπριακής και της Ευρωπαϊκής διπλωματίας «θα παρακαθίσουν σε διευρυμένες διαβουλεύσεις με τη συμμετοχή υπηρεσιακών αντιπροσωπειών του υπουργείου Εξωτερικών και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης» και θα συζητήσουν μεταξύ άλλων «επίκαιρα θέματα» που αφορούν «στη διαμόρφωση και υλοποίηση της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO)».

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν επισημάνει κατά καιρούς τον ‘κρίσιμο ρόλο’ που η Κύπρος «μπορεί και πρέπει» να αναλάβει στην υλοποίηση «αμυντικών» και άλλων επιδιώξεων της ιμπεριαλιστικής ένωσης, ενώ δυναμώνει η συζήτηση για την ανάγκη μεγαλύτερης «αυτονόμησης» της ευρωπαϊκής πολιτικής σε «ασφάλεια και άμυνα», στο πλαίσιο των αποφάσεων της ΕΕ.

Στις συζητήσεις, θα τεθούν και οι «συνεχιζόμενες έκνομες ενέργειες στις Τουρκίας» όπως αναφέρει και η κυπριακή ανακοίνωση, το «ευρύτερο πλαίσιο των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία» και «η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, υπό το φως και των τελευταίων εξελίξεων».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...