Στην Κύπρο σήμερα ο Ζοζέπ Μπορέλ

Ζοζέπ Μπορέλ / Πηγή: Eurokinissi

Τον Ύπατο Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, θα δεχτεί στις 10:30 στο Προεδρικό Μέγαρο Λευκωσίας ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Ο κ. Αναστασιάδης θα έχει πρώτα κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Μπορέλ και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες.

Στις 11:40, ο Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ θα μεταβεί στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου θα γίνει δεκτός από τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη. Θα ακολουθήσει κατ’ιδίαν συνάντηση των δύο ανδρών.

Επίκεντρο των συζητήσεων και των επαφών που θα έχει στη Λευκωσία ο κ. Μπορέλ αναμένεται να αποτελέσει η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 25 και 25 Μαρτίου, η Ατυπη Διάσκεψη για το Κυπριακό που έχει οριστεί για τις 27-29 Απριλίου, καθώς και ζητήματα Κύπρου – ΕΕ.

Το πρόγραμμα του κ. Μπορέλ περιλαμβάνει συνάντηση και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

Οι συνεχιζόµενες διεργασίες στο Κυπριακό αποσκοπούν στην οριστικοποίηση της διχοτόµησης του νησιού, στη συγκρότηση δύο ξεχωριστών κρατικών οντοτήτων που µόνο τυπικά και συγκυριακά θα έχουν κάποια στοιχεία οµοσπονδίας. Φαίνεται ότι η αξιοποίηση της Κύπρου ως στρατιωτικού «αναχώµατος» από τις δυνάµεις του ΝΑΤΟ, τους σχεδιασµούς των ΗΠΑ, της ΕΕ κι άλλων καπιταλιστικών κρατών στην περιοχή, δεν μεταφράζεται για το σύνολο του κυπριακού λαού (Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, Αρµένιους, Λατίνους, Μαρωνίτες) ως εξασφάλιση της ειρηνικής συνύπαρξης αλλά αντίθετα εγκυμονούνται κίνδυνοι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...