Στην Ολομέλεια σήμερα το νομοσχέδιο-έκτρωμα για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια

Αρχίζει σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου-έκτρωμα του υπουργείου Παιδείας για την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων στη χώρα, κατά σαφή παράβαση του Συντάγματος.

Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι το νομοσχέδιο παραβιάζει το άρθρο 16 του Συντάγματος, ο αρμόδιος υπουργός Κυρ. Πιερρακάκης επικαλέστηκε σειρά διακεκριμένων συνταγματολόγων που θεωρούν τα Συντάγματα ζωντανούς οργανισμούς που «χρειάζονται φρέσκες αναγνώσεις και όχι λιτανείες»…

Η ψηφοφορία αναμένεται την Παρασκευή, ημέρα που οργανώνεται πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης.

Με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, το νομοσχέδιο καταργεί επίσης τον ενιαίο τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, θεσπίζοντας την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ανά Επιστημονικό Πεδίο για τους «υποψήφιους» των ιδιωτικών σχολών, οι οποίοι θα «εισάγονται» ουσιαστικά μόνο χάρη στο εισόδημα των γονιών τους. Εκτός από τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, περιλαμβάνει διατάξεις για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στο οποίο συγχωνεύονται τμήματα του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε.), δημιουργώντας τμήματα «Φρανκενστάιν» με θολό περιεχόμενο και επαγγελματικά δικαιώματα.

Στην επιτροπή Μορφωτικών, και στην επί της αρχής ψηφοφορία, μόνο η ΝΔ ψήφισε «υπέρ» του νομοσχεδίου. Το ΚΚΕ καταψήφισε και ζήτησε επανειλημμένα την απόσυρσή του, όπως ζητά και η μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών, πανεπιστημιακών, αλλά και εργαζομένων.

Παρά την καταψήφιση από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά, «Σπαρτιάτες» και «Νίκη», τα κόμματα αυτά παρείχαν… βολική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, συμφωνώντας επί της ουσίας με την περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Παιδείας. «Ελληνική Λύση» και «Πλεύση Ελευθερίας» εξέφρασαν την επιφύλαξή τους.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ζήτημα «κομματικής πειθαρχίας» για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια έθεσε στην χτεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ ο πρόεδρός του, επιστρατεύοντας τις προφάσεις εν αμαρτίαις για το ότι «διαχρονική προγραμματική θέση του κόμματός μας είναι η ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων με αναθεώρηση του άρθρου 16», δηλαδή ιδιωτικά και με τη «βούλα».

Πρόσθεσε άλλωστε πως «η Ελλάδα ήταν ευρωπαϊκή εξαίρεση και ο κ. Μητσοτάκης μας καθιστά εκ νέου εξαίρεση, καθώς θα επιτρέπεται η ίδρυση κερδοσκοπικών ξένων παραρτημάτων, αλλά όχι ελληνικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων». Ο Ν. Ανδρουλάκης ζήτησε να συνταχθεί και κείμενο δέσμευσης απ’ όλους, για αλλαγή του επίμαχου άρθρου κατά την αναθεώρηση του Συντάγματος για την ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Στην απόφαση αντέδρασαν έντονα οι Ν. Γιαννακοπούλου και Οδ. Κωνσταντινόπουλος, οι οποίοι άλλωστε έχουν με δηλώσεις τους ταχθεί με την υπερψήφιση του νομοσχεδίου.

Δείτε ακόμα...