Στην πρώτη γραμμή της εμπλοκής

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας σε τηλεδιάσκεψη του ΝΑΤΟ
Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας σε τηλεδιάσκεψη του ΝΑΤΟ / Πηγή: Eurokinissi

Διαβεβαιώσεις ότι βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της εμπλοκής στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, την ώρα που ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος βρίσκεται σε φάση ολέθριας κλιμάκωσης, δίνει όπου σταθεί κι όπου βρεθεί η κυβέρνηση, με τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια, από την Πολωνία, όπου και συναντήθηκε με ανώτατους Πολωνούς αξιωματούχους, σε δηλώσεις του να θέτει ξανά «ζήτημα λογοδοσίας για εγκλήματα που διαπράχθηκαν» στην Ουκρανία από τη Ρωσία, ζητώντας «να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για πιθανά εγκλήματα πολέμου».

Παράλληλα, εκφράζοντας την όρεξη των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων για μπίζνες πάνω στα ερείπια, υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη και πρόθυμη να συμμετάσχει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, καθώς και στη διατήρηση της σημαντικής πολιτιστικής κληρονομιάς αυτής της χώρας».

Εξάλλου κάλεσε τον Πολωνό ομόλογό του να επισκεφτεί την Ελλάδα και ειδικά την Αλεξανδρούπολη, «κάτι που θα μας δώσει την ευκαιρία να σας δείξουμε πόσο σημαντική είναι η Αλεξανδρούπολη για τη ΝΑΤΟική μας Συμμαχία, την ΕΕ και την Ουκρανία», παραπέμποντας βασικά στους εκατοντάδες τόνους πολεμικού υλικού των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, που διεκπεραιώνονται συχνά πυκνά μέσω του ακριτικού λιμένα προς τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Εξάλλου, συνεχίζεται στην Αλεξανδρούπολη η φορτοεκφόρτωση της ΝΑΤΟικής μηχανής του πολέμου, καθώς έδεσε στο λιμάνι της πόλης το θηριώδες «ARC Endurance», που μεταφέρει αμερικανικό στρατιωτικό υλικό από το Μπρεμερχάβεν της Γερμανίας στο πλαίσιο της άσκησης – πρόβας πολέμου «Αtlantic Resolve 2022», για την αναδίπλωση και την ανανέωση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ σε Πολωνία και Ρουμανία.

Προηγούμενα, μιλώντας ο Δένδιας στο Warsaw Security Forum εξέφρασε φόβους για «διάλυση της Ευρώπης και όχι απλώς την αστάθεια». Εξάλλου, διατύπωσε την «ισχυρή υποστήριξη» της ελληνικής κυβέρνησης στη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ. «Είναι καθαρό ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε μαύρες τρύπες στην ευρωπαϊκή ήπειρο και είναι ξεκάθαρο ότι οι ευρωπαϊκές χώρες δικαιούνται να γίνουν μέλη της ΕΕ, σαφώς υπό τις καθορισμένες προϋποθέσεις», σημείωσε. Απαντώντας, δε, σε ερώτηση αν η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ θα αυξήσει τη σταθερότητα της ΕΕ και θα την κάνει πιο ισχυρή, ο υπουργός τάχθηκε υπέρ της υποδοχής τους στην ΕΕ το γρηγορότερο, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...