Αποφασισμένος να προχωρήσει τον περιβόητο διάλογο που προωθούν ΗΠΑ-ΕΕ για τα ελληνοτουρκικά, παρά τις προκλητικές αξιώσεις και το συνεχές «γκριζάρισμα» του Αιγαίου από την Τουρκία, εμφανίστηκε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, επιβεβαίωσε ότι η συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα θα γίνει στις 13 Μαΐου.
Επίσης αναφέρθηκε στην αντίδραση της Τουρκίας για τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο, λέγοντας ότι του προκαλεί «εντύπωση αυτή η παντελώς αδικαιολόγητη αντίδραση της Τουρκίας για μία πρωτοβουλία η οποία στο κάτω – κάτω έχει περιβαλλοντικό χαρακτήρα», αν και μετά παρατήρησε ότι παρά την «αναμφισβήτητη» και «μετρήσιμη» βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν προκύπτει η «υπόθεση εργασίας ότι οι βασικές θέσεις της Τουρκίας όσον αφορά στο κρίσιμο ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν αλλάξει».
Απέδωσε στην Άγκυρα θέσεις «βαθιά προβληματικές για την πατρίδα μας», για να ξεκαθαρίσει μετά ότι «αυτό όμως δεν μας απαγορεύει να μπορούμε να συζητούμε, να διαμορφώνουμε ένα γενικότερο καλό κλίμα και να επενδύουμε περισσότερο στη θετική ατζέντα και λιγότερο στα θέματα τα οποία μας χωρίζουν και στα οποία ξεκάθαρα διαφωνούμε».
«Θα προχωρήσουμε στη δημιουργία των πάρκων, όπως δεσμευτήκαμε στο πρόσφατο συνέδριο στην Αθήνα» είπε και συμπλήρωσε πως παρότι η «βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων», είναι «αδιαμφισβήτητη και μετρήσιμη». Παραδέχθηκε ότι «ότι οι θέσεις της Τουρκίας για την ΑΟΖ» δεν έχουν αλλάξει και «παραμένουν βαθιά προβληματικές για την πατρίδα μας», αλλά αυτό «δεν μας εμποδίζει από το να χτίσουμε μια θετική ατζέντα».
Την ίδια στιγμή, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωσή του κατηγόρησε την Αθήνα για τα σχέδιά της σχετικά με τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο και ανέφερε ότι η τουρκική κυβέρνηση «έχει δηλώσει ότι μονομερείς de facto καταστάσεις στα “νησιά, νησίδες και βράχους των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί με συνθήκες” (σ.σ. χρησιμοποιείται το τουρκικό ακρωνύμιο EGAYDAAK) δεν θα γίνουν αποδεκτές και δεν θα έχουν καμία νομική συνέπεια».
Σημείωσε δε ακόμα ότι «ως υπουργείο, βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση για την προστασία των δικαιωμάτων, των ενδιαφερόντων και των συμφερόντων μας στο Αιγαίο και την αποτροπή των μονομερών προσπαθειών της Ελλάδας για τη δημιουργία καθεστώτος μονομερώς».
Πάντως, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου δεν παρέλειψε να θυμίσει ότι τη Δευτέρα 22 Απριλίου έχει οριστεί το νέο ραντεβού, με συνάντηση στην Αθήνα για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).