Στις 17 Γενάρη η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας – Ιράν

Σεργκέι Λαβρόφ, Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας
Φώτο Αρχείου / Σεργκέι Λαβρόφ, Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας

Συνάντηση «εργασίας» για διμερείς σχέσεις, διεθνή και περιφερειακά ζητήματα θα έχουν στις 17 του μήνα στη Μόσχα οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και Ιράν Χοσέιν Αμίρ Αμπντολαχιάν.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, οι δύο υπουργοί θα συζητήσουν και για την κατάσταση που αφορά τις (ουσιαστικά «παγωμένες») διαπραγματεύσεις για την αναβίωση της διεθνούς συμφωνίας JCPOA του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, από την οποία αποχώρησαν οι ΗΠΑ μονομερώς τον Μάη του 2018.

Η Ζαχάροβα πρόσθεσε πως στην πλατιά ατζέντα των δύο υπουργών συμπεριλαμβάνεται η συζήτηση για την κατάσταση στον ΟΗΕ, στον Οργανισμό Συνεργασίας Σαγκάης, (SCO), η κατάσταση σε Συρία, Αφγανιστάν, Καύκασο και Κασπία. Σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις ανακοινώθηκε πως θα δοθεί έμφαση σε οικονομία και εμπόριο και κοινά έργα – κλειδιά μεταξύ άλλων σε Μεταφορές, Ενέργεια.

Το ίδιο 24ωρο ο Ιρανός πρέσβης στη Ρωσία, Καζίμ Τζαλαλί μιλώντας στη ρωσική εφημερίδα «Ισβέστια» ανέφερε πως η ιρανο-ρωσική συνεργασία στον στρατιωτικό τομέα «προχωρά με ειρηνικό, σταθερό και εποικοδομητικό τρόπο» στο πλαίσιο «κοινών συμφερόντων».

Προχτές προηγήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους Προέδρους Ρωσίας και Ιράν με έμφαση σε έργα υποδομών για Ενέργεια, Μεταφορές και εφοδιαστική αλυσίδα.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...