Στις 20 Γενάρη η δίκη σε δεύτερο βαθμό για τη δολοφονία του Ζ. Κωστόπουλου

Δίκη για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, Τετάρτη 13 Απριλίου 2022.
Δίκη για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, Τετάρτη 13 Απριλίου 2022. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Για τις 20 Γενάρη του 2023 ορίστηκε η δίκη σε δεύτερο βαθμό, στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών, με κατηγορούμενους τους δύο καταστηματάρχες που καταδικάστηκαν πρωτόδικα για το άγριο λιντσάρισμα του Ζαχαρία (Ζακ) Κωστόπουλου στο κέντρο της Αθήνας.

Υπενθυμίζεται ότι το Κακουργιοδικείο με μία απαράδεκτη απόφαση έριξε στα μαλακά τους δύο καταστηματάρχες και αθώωσε τους 4 αστυνομικούς που ευθύνονταν για την αποτρόπαιη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου.

Είχε κρίνει ένοχους, χωρίς ελαφρυντικά, για θανατηφόρα σωματική βλάβη, τον κοσμηματοπώλη και τον μεσίτη και τους είχε επιβάλει 10ετή ποινή κάθειρξης χωρίς αναστολή.

Λόγω ηλικίας ο ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου εκτίει την ποινή του με κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ έγινε δεκτό και το αίτημα αναστολής της ποινής του μεσίτη μέχρι την εκδίκαση της έφεσης, με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και υποχρέωση εμφάνισης κάθε μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του.

Ειδικά για τους 4 αστυνομικούς κρίθηκε «εντός ορίων νόμιμης δράσης» αυτό που ολόκληρη η κοινωνία είδε στα σχετικά βίντεο και καταδίκασε, δηλαδή την απρόκλητη επίθεση σε έναν άνθρωπο σε μισολιπόθυμη κατάσταση, ανήμπορο και αιμόφυρτο. Υπενθυμίζεται ότι η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου άσκησε αναίρεση κατά της απόφασης. Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου αναμένεται να συνεδριάσει στις 7 Δεκέμβρη και να αποφασίσει αν θα κάνει δεκτή την αναίρεση.

Το ζήτημα της αστυνομικής βίας και της αστυνομικής ατιμωρησίας φέρνει στο Ευρωκοινοβούλιο η μητέρα του θύματος, Ελένη Κωστοπούλου.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...