Στις 25 Ιανουαρίου ξεκινούν οι «διερευνητικές επαφές» στο πλαίσιο των επικίνδυνων ευρωατλαντικών σχεδιασμών για την περιοχή

Μητσοτάκης- Ερντογάν
Πηγή: Eurokinissi

Στις 25 Ιανουαρίου ξεκινούν εκ νέου οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, δίνοντας επιπλέον ώθηση στα ευρωατλαντικά σχέδια για επικίνδυνες διευθετήσεις στην περιοχή της Αν. Μεσογείου.

Αυτήν την ημέρα θα πραγματοποιηθεί, στην Κωνσταντινούπολη, ο 61ος πρώτος γύρος των Διερευνητικών Επαφών, όπως ανακοινώθηκε από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, αντικείμενο των διερευνητικών θα είναι μόνο «η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ». Όμως οι διερευνητικές δεν γίνονται σε «λευκή κόλλα» όπως λέει η κυβέρνηση. Η πείρα των προηγούμενων 60 γύρων, από το 2002 έως το 2016, οπότε και διακόπηκαν με την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, δείχνει ότι η τουρκική αστική τάξη θέτει σε αυτές τις «διερευνητικές» όλες τις διεκδικήσεις της, δημιουργώντας τετελεσμένα. Όπως το εύρος των χωρικών υδάτων και του ελληνικού εναέριου χώρου, η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας κ.ά. Με αποτέλεσμα, πολλά από τα «γκριζαρίσματα» της Τουρκίας στην περιοχή, να έχουν κατοχυρωθεί ως τετελεσμένα σε προηγούμενες φάσεις τέτοιων συναντήσεων υπό αμερικανοΝΑΤΟική ομπρέλα, που κατέληξαν ακόμα και σε συμφωνίες για την αναγνώριση «ζωτικών συμφερόντων» της Τουρκίας στην περιοχή.

Δείτε ακόμα...