Στις 9 Σεπτέμβρη η έκτακτη σύνοδος των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ

Σταθμός φυσικού αερίου στη Γερμανία
Φώτο Αρχείου / Σταθμός φυσικού αερίου στη Γερμανία

Στις 9 Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύνοδος των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ «ώστε να συζητηθούν συγκεκριμένα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κατάστασης», ενώ το σχέδιο «διαρθρωτικών παρεμβάσεων» που έχει αναγγείλει η Κομισιόν θα παρουσιαστεί από την πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις 14 Σεπτέμβρη.

Στο τραπέζι βρίσκονται διάφορα σχέδια παρέμβασης στην τιμή του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος, με το τοπίο ωστόσο να παραμένει θολό, αφού παραμένουν και εντείνονται οι ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις εντός της ΕΕ και οι μεγάλες διαφορές σχετικά με το «ενεργειακό μείγμα», τον βαθμό εξάρτησης από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες κ.ο.κ.

Χαρακτηριστικά, σε «διαρροή» εγγράφου της Κομισιόν το οποίο επικαλείται το πρακτορείο «Bloomberg» αναφέρεται ότι τα εργαλεία παρέμβασης «μπορούν να συμβάλουν στην άμβλυνση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης, ιδίως όσον αφορά ορισμένες κατηγορίες καταναλωτών», αλλά «δεν θα επαναφέρουν τις τιμές της Ενέργειας στα προ κρίσης επίπεδα, ούτε θα εξαλείψουν τις σημαντικές επιπτώσεις της κρίσης στον πληθωρισμό και συνολικά στην ευρωπαϊκή οικονομία».

«Δεδομένων των θεμελιωδών οικονομικών μεγεθών που επηρεάζουν τις αγορές Ενέργειας αυτήν τη στιγμή, δεν βλέπουμε κανέναν τρόπο παρέμβασης στην αγορά ο οποίος θα είχε τέτοιο αποτέλεσμα βραχυπρόθεσμα», προστίθεται.

Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, η Κομισιόν εξετάζει συνδυασμό τριών μέτρων: Επιβολή ανώτατου πλαφόν στις τιμές της Ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές, πυρηνικά εργοστάσια και με καύση άνθρακα, ώστε να μην ταυτίζονται με τις πολύ υψηλότερες τιμές ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο. Τα έσοδα που προκύπτουν από το εν λόγω όριο τιμών να αξιοποιηθούν για χρηματοδότηση παρεμβάσεων στις τιμές λιανικής πώλησης (και για νέα πακέτα στις «ενεργοβόρες» βιομηχανίες). Ενεργοποίηση της υποχρεωτικής μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου στο πλαίσιο των πρόσφατων αποφάσεων της ΕΕ.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...