Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα ότι ενδέχεται να συναντηθεί με τον Σύρο ομόλογό του Φαϊζάλ Μεκντάντ στις αρχές Φεβρουαρίου, διαψεύδοντας δημοσιεύματα ότι οι δυο άνδρες θα μπορούσαν να συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα.
Μια τέτοια συνάντηση θα ήταν η πρώτη που θα πραγματοποιούνταν στο ανώτατο επίπεδο ανάμεσα στην ’Αγκυρα και τη Δαμασκό μετά την έναρξη του πολέμου στη Συρία το 2011 και θα σηματοδοτούσε περαιτέρω αποκλιμάκωση στις σχέσεις τους.
Μιλώντας σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι δεν έχει καθοριστεί ημερομηνία για τη συνάντηση, αλλά αυτή θα πραγματοποιηθεί «το συντομότερο δυνατό».
Ένας ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters χθες ότι μια συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών θα μπορούσε να προγραμματιστεί πριν από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, αλλά ο Τσαβούσογλου είπε ότι η συνάντηση αυτή δεν θα πραγματοποιηθεί τόσο σύντομα.
«Έχουμε πει στο παρελθόν ότι υπήρχαν κάποιες προτάσεις για μια συνάντηση την επόμενη εβδομάδα, αλλά αυτές δεν μας εξυπηρετούσαν… Η συνάντηση θα μπορούσε να γίνει στις αρχές Φεβρουαρίου, εργαζόμαστε για να οριστεί μια ημερομηνία», είπε.
Τον περασμένο μήνα οι υπουργοί ’Αμυνας της Τουρκίας και της Συρίας πραγματοποίησαν ιστορικές συνομιλίες στη Μόσχα αναφορικά με την ασφάλεια των συνόρων και άλλα ζητήματα. Την περασμένη εβδομάδα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι πιθανόν να συναντήσει τον ’Ασαντ μετά από μια τριμερή συνάντηση υπουργών Εξωτερικών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters