Στις ΗΠΑ μεταβαίνει ο Α/ΓΕΕΘΑ, Κ. Φλώρος για σειρά επαφών – Στη «Lockheed Martin» για τα F-35

Μαχητικό αεροσκάφος F-35 ligthing II της αυστραλιανής Πολεμικής Αεροπορίας
Μαχητικό αεροσκάφος F-35 ligthing II

Για τις ΗΠΑ αναχωρεί τη Δευτέρα ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρος, όπου θα έχει σειρά επαφών και «συνεννοήσεων» με ανώτατα στελέχη των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο της παραπέρα εμπλοκής της χώρας στον ευρωατλαντικό σχεδιασμό και της έντασης που κλιμακώθηκε το προηγούμενο διάστημα στα Ελληνοτουρκικά.

Πρώτος σταθμός του η Ουάσιγκτον, όπου θα συναντήσει τον Αμερικανό ομόλογό του. Θα επισκεφτεί επίσης το εργοστάσιο παραγωγής των F-35, στις εγκαταστάσεις της «Lockheed Martin» στο Ντάλας του Τέξας. Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση έχει εκδηλώσει «ενδιαφέρον» για απόκτηση 20+20 τέτοιων μαχητικών.

Ο Κ. Φλώρος θα επισκεφτεί ακόμα τις εγκαταστάσεις της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (USSO COM) στη Φλόριντα, ενώ θα συζητήσει με τους Αμερικανούς τη δυνατότητα απόκτησης οπλικών συστημάτων και μέσων από το απόθεμα του αμερικανικού στρατού. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση ερευνά το ενδεχόμενο παραχώρησης Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ) «Bradley M2A2», θωρακισμένων «MRAP Cougar», περισσότερων τεθωρακισμένων Μ1117 (ήδη έχει εγκριθεί η παραχώρηση 1.200 τέτοιων οχημάτων) και επιπλέον αμφίβιων οχημάτων AAV7 για τους πεζοναύτες (θυμίζουμε ότι στη Βουλή εγκρίθηκε μεσοβδόμαδα η αγορά 76 τέτοιων αποβατικών).

Τα ζητήματα αυτά θα τεθούν επί τάπητος και κατά τη συνάντηση με τον αρχηγό του Στρατού Ξηράς των ΗΠΑ. Το ταξίδι του αρχηγού του ΓΕΕΘΑ ολοκληρώνεται στις 16/7, ενώ μία μέρα μετά μεταβαίνει στις ΗΠΑ και ο υπουργός Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος.

Δείτε ακόμα...