Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει ο Ν. Δένδιας για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Ο Νίκος Δένδιας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ
Ο Νίκος Δένδιας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ – 13-07-20/ Πηγή: Eurokinissi

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μεταβαίνει σήμερα Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου, στις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Στην ατζέντα βρίσκονται τρέχοντα θέματα επικαιρότητας, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία, εν όψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το επόμενο σαββατοκύριακο. Οι Υπουργοί θα συζητήσουν, επίσης, την κατάσταση στον Λίβανο, και τις σχέσεις με την Κίνα και τη Ρωσία.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον ειδικό εκπρόσωπο της ΕΕ για τον Διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας και άλλων περιφερειακών θεμάτων Δυτικών Βαλκανίων, Μίροσλαβ Λάιτσακ, ενώ του Συμβουλίου θα προηγηθεί άτυπο πρόγευμα που παραθέτει ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ με προσκεκλημένη την αρχηγό της Λευκορωσικής αντιπολίτευσης.

Πρόκειται για μία εβδομάδα έντονων διεργασιών σε διαφορετικά επίπεδα ώστε να ξεκινήσουν και οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας και Τουρκίας ακόμα και πριν από την έκτακτη Σύνοδο της ΕΕ, στις 24 και 25 Σεπτέμβρη.

Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο θα επισκεφθεί τη χώρα μας στο τέλος της εβδομάδας. Ο αμερικανός ΥΠΕΞ θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πομπέο την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποίησε επίσκεψη Λευκωσία, όπου έστειλε «μήνυμα διαλόγου», θέτοντας το συνολικότερο πλαίσιο μέσα στο οποίο γίνονται τα παζάρια και δρομολογούνται και οι επικίνδυνοι συμβιβασμοί στα Ελληνοτουρκικά, δηλαδή τη διασφάλιση της «διατλαντικής ενότητας» και της ΝΑΤΟικής «συνοχής» απέναντι στα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Χτες ο Ν. Δένδιας είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ και σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συζήτηση επικεντρώθηκε στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στις διεργασίες για την θέσπιση ενός ΝΑΤΟικού «μηχανισμού αποκλιμάκωσης της έντασης», όπου διαπίστωσαν πρόοδο σε «ορισμένες πτυχές».

Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται και νέα συνάντηση εκπροσώπων Ελλάδας και Τουρκίας με τον πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ.

Δείτε ακόμα...