Στο Αιγαίο χωρίς να μεταδίδει στίγμα το «Τσεσμέ»

Το ερευνητικό πλοίο «CESME» / Πηγή: marinetraffic.com

Άγνωστη είναι η ακριβής θέση του τουρκικού ωκεανογραφικού πλοίου «Τσεσμέ», το οποίο σύμφωνα με την παράτυπη Navtex της Άγκυρας, θα κινείται μεταξύ της Λήμνου, της Σκύρου και της Λέσβου μέχρι και τις 2 Μαρτίου -εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.

Υπενθυμίζουμε ότι χθες με προφορικό διάβημα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε η ελληνική πλευρά χαρακτηρίζοντας την τουρκική ενέργεια «αχρείαστη», που «δεν βοηθά στο θετικό κλίμα», δανειζόμενη εκφράσεις που συνήθως χρησιμοποιεί η ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Το «Τσεσμέ», που απέπλευσε από την Κωνσταντινούπολη το πρωί της Πέμπτης, έχει εξέλθει από τα Στενά των Δαρδανελίων και κινείται προς το Αιγαίο Πέλαγος, στην περιοχή ανοιχτά της Ίμβρου. Το πλοίο φαίνεται να κινείται με σχετική χαμηλή ταχύτητα, λόγω παλαιότητας αλλά και των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή, χωρίς να μεταδίδει στίγμα στο Marine Traffic.

Σύμφωνα με την τουρκική Navtex, το Τσεσμέ θα επιχειρήσει να πραγματοποιήσει υδρογραφικές έρευνες σε διεθνή ύδατα, ωστόσο η κίνηση αυτή είναι ξεκάθαρη προσπάθεια κλιμάκωσης της έντασης με την Ελλάδα και της παραβίασης κυριαρχικών της δικαιωμάτων, τη στιγμή μάλιστα που προετοιμάζεται ο 62ος γύρος των διερευνητικών επαφών.

«Δεν πρέπει να ανεβάσουμε το θέμα. Δεν οριοθετήσαμε ΑΟΖ για να πούμε ότι πρέπει να μας ζητήσουν άδεια για τις έρευνες. Είναι σε διεθνή ύδατα, σε μη οριοθετημένη ΑΟΖ. Δεν κάνει σεισμικές έρευνες. Άρα κινείται πάνω σε αμφιλεγόμενες ζώνες του Διεθνούς Δικαίου» σημείωσε μιλώντας στο MEGA, για την τουρκική ναυτική οδηγία,  o υποναύαρχος ε.α., Στέλιος Φενέκος, ομολογώντας ουσιαστικά την ‘λογική’ της συνδιαχείρισης και της απεμπόλισης κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Δείτε ακόμα...