Στο Ιόνιο πέλαγος διεξάγεται η «Neptune Strike ’22» με το USS Harry S. Truman

Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS "Harry Truman", ΗΠΑ
Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS “Harry Truman”

Η «δραστηριότητα» – άσκηση «Neptune Strike ’22», που άρχισε στις 24 Ιανουαρίου από τις Ναυτικές δυνάμεις κρούσεως και υποστήριξης του ΝΑΤΟ (Naval Striking and Support Forces – STRIKFORNATO), εκτυλίσσεται με την υποστήριξη της ΝΑΤΟϊκής αεροπορικής Διοίκησης στο Ιόνιο πέλαγος.

Όπως ανακοινώθηκε από την αεροπορική διοίκηση, η δραστηριότητα αυτή σηματοδοτεί την ικανότητα του ΝΑΤΟ να ασκεί διοίκηση και έλεγχο σε υψηλού επιπέδου ναυτικές επιχειρήσεις που περιλαμβάνουν την ομάδα κρούσεως του αεροπλανοφόρου USS Harry S. Truman, συνδυάζοντας την συνεργασία αεροπορικού δυναμικού από βάσεις ξηράς και από την θάλασσα.

Η ΝΑΤΟϊκή αεροπορική Διοίκηση πρόκειται να υποστηρίξει τις αεροπορικές επιχειρήσεις της «Neptune Strike ’22» παρέχοντας αεροπορικές μονάδες κλειδιά όπως αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού και άλλα όπως έγκαιρης προειδοποίησης και διοίκησης και ελέγχου. Στη σχετική ανακοίνωσή της χωρίς να κατονομάζεται η συμμετοχή αεροσκαφών και χωρών προέλευσης, είναι χαρακτηριστικό ότι σε υποσημείωση μιας φωτογραφίας F-16 που εικονίζεται στο κείμενο, αναφέρει ότι «αεροσκάφη από βάσεις ξηράς όπως το εικονιζόμενο ελληνικό F-16 θα υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις της πτέρυγας μάχης του αεροπλανοφόρου». Ομοίως, κάτω από άλλη φωτογραφία αναφέρεται ότι πρόκειται για ιταλικό αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού KC-767A, που εννοείται ότι θα αυξήσει την ακτίνα δράσεως των συμμαχικών μαχητικών, σε μακράς διάρκειας πτήσεις περίπλοκων αποστολών.

Από ότι φαίνεται η δραστηριότητα – άσκηση «Neptune Strike 2022» προσπαθεί να ελέγξει την ικανότητα του νατοϊκού μηχανισμού να ασκήσει διοίκηση και έλεγχο του αεροπλανοφόρου, υπερπηδώντας πολύπλοκα σχετικά θέματα. Σημειώνεται πως αν δεν είναι η πρώτη φορά, είναι πολύ σπάνιο οι Αμερικανοί να «παραχωρούν» τον έλεγχο αεροπλανοφόρου σε νατοϊκούς, έστω και αν ο νατοϊκός μηχανισμός κυριαρχείται από τους ίδιους. Η κίνηση αυτή δείχνει την κρισιμότητα των εξελίξεων και σηματοδοτεί πιθανώς την προώθηση της λυκοσυμμαχίας στην πρώτη θέση της αντιπαράθεσης με την Ρωσία.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...