Στο Ιράκ μετέβη σήμερα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λ. Όστιν

Δυνάμεις Πεζοναυτών των ΗΠΑ καθώς ετοιμάζονται να αποχωρίσουν από Βάση στο Ιράκ - 24/5/2021
Φώτο Αρχείου / Δυνάμεις Πεζοναυτών των ΗΠΑ σε βάση στο Ιράκ / Πηγή: U.S. Navy

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν μετέβη σήμερα στο Ιράκ, με την επίσκεψή του αυτή να αποσκοπεί να επιβεβαιώσει την “στρατηγική σύμπραξη ανάμεσα στις δύο χώρες”, όπως αναφέρει ο ίδιος σε ανάρτησή του στο Twitter.

“Προσγείωση στη Βαγδάτη. Βρίσκομαι εδώ για να επαναβεβαιώσω την στρατηγική σύμπραξη ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράκ τη στιγμή που βαίνουμε προς ένα πιο ασφαλές, σταθερό και κυρίαρχο Ιράκ”, σημείωσε ο Όστιν στον λογαριασμό του στο Twitter.

Η επίσκεψη αυτή γίνεται καθώς πλησιάζει η επέτειος των 20 χρόνων από την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ για την ανατροπή του Σαντάμ Χουσέιν.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο Αμερικανό αξιωματούχο, η επίσκεψη του επικεφαλής του Πενταγώνου στο Ιράκ έχει στόχο να δείξει ότι η Ουάσινγκτον είναι δεσμευμένη στη διατήρηση της στρατιωτικής της παρουσίας εκεί, σχεδόν 20 χρόνια μετά την υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εισβολή με την οποία ανατράπηκε ο Σαντάμ Χουσέιν.

Ο Όστιν, ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν που επισκέπτεται το Ιράκ, ήταν ο τελευταίος διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ μετά την εισβολή του 2003.

Η εισβολή του 2003 προκάλεσε τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων Ιρακινών πολιτών και οδήγησε σε αστάθεια που τελικά άνοιξε το δρόμο για την άνοδο των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους μετά την απόσυρση από τις ΗΠΑ των δυνάμεών τους το 2011.

Οι ΗΠΑ διατηρούν σήμερα 2.500 στρατιώτες στο Ιράκ –και επιπλέον 900 στη Συρία– για να συμβάλουν στην παροχή συμβουλών και βοήθειας στα τοπικά στρατεύματα για τον πόλεμο εναντίον των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι είχαν καταλάβει μεγάλα τμήματα εδάφους το 2014 και στις δύο χώρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...