Στο Ιράκ ο Μακρόν: Ενίσχυση της Γαλλίας στην περιοχή

Μ. Μακρόν, Πρόεδρος της Γαλλίας
Φώτο Αρχείου / Μ. Μακρόν, Πρόεδρος της Γαλλίας / Πηγή: Eurokinissi

Με την εξασφάλιση συμφωνιών για την ανέγερση σταθμών πυρηνικής ενέργειας από γαλλικά μονοπώλια και την παραμονή του γαλλικού στρατού στο Ιράκ, με πρόσχημα την «τελική ήττα των εξτρεμιστών», ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επισφράγισε το ταξίδι του στο Ιράκ, ενισχύοντας το ρόλο της Γαλλίας στην περιοχή.

Αναφερόμενος στο «μελλοντικό σχέδιο» για την παραγωγή Ενέργειας στο Ιράκ από πυρηνικούς σταθμούς, μολονότι η χώρα έχει άφθονα πετρελαϊκά κοιτάσματα, ο Μακρόν είπε ότι αυτό θα λύσει «προβλήματα δεκαετιών ανεπαρκούς ηλεκτροδότησης». Πρόσθεσε πως το εγχείρημα θα τεθεί υπό την επίβλεψη της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) του ΟΗΕ και πως θα δημιουργήσει «πολλές θέσεις εργασίας».

Το σχέδιο ανέγερσης πυρηνικών σταθμών στο Ιράκ αναθερμαίνεται, μετά τη λειτουργία του πρώτου πυρηνικού σταθμού «Μπαρακάτ» στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που ξεκίνησε πριν λίγους μήνες, και περίπου σαράντα χρόνια αφότου ισραηλινή πυραυλική επίθεση το 1981, κατέστρεψε τον πυρηνικό αντιδραστήρα «Οσιράκ», στα νότια της Βαγδάτης, ο οποίος και τότε είχε φτιαχτεί με γαλλική «βοήθεια».

Ο Μακρόν συναντήθηκε επίσης, με πλήθος Ιρακινών αξιωματούχων, διαβεβαιώνοντας πως είναι «έργο της Γαλλίας να βοηθήσει το Ιράκ να πάρει το πεπρωμένο του στα χέρια του». Μεταξύ άλλων συναντήθηκε με τον πρόεδρο του αυτόνομου Κουρδιστάν στο Βόρειο Ιράκ, Ν. Μπαρζανί, δεδομένου ότι η γαλλική εταιρεία Ενέργειας «Total» έχει μπίζνες στην περιοχή, όπως και στο νότιο τμήμα της χώρας.

Συναντήσεις έγιναν και με Ιρακινούς ανώτατους στρατιωτικούς αξιωματούχους. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Βαγδάτη μαζί με τον ιρακινό ομόλογό του Μπαρχάμ Σαλίχ, ο Πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε ότι οι κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Ιράκ είναι το Ισλαμικό Κράτος και η ξένη επέμβαση. Δήλωσε το παρόν της Γαλλίας τονίζοντας οτι «Είμαστε εδώ για το Ιράκ και θα συνεχίσουμε να το υποστηρίζουμε».

Επίσης, συναντήθηκε με τον Ιρακινό ομόλογό του, Μπαρχάμ Σάλιχ, ο οποίος του είπε πως η χώρα του «δεν πρέπει να γίνει πεδίο μάχης για συγκρούσεις διά πληρεξουσίων ανάμεσα σε άλλα κράτη».

Η επίσκεψη του Μακρόν είναι η πρώτη που πραγματοποιεί δυτικός ηγέτης στο Ιράκ από τον Μάιο που ανέλαβε την εξουσία ο πρωθυπουργός Μουστάφα αλ-Καντίμι για να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, οι οποίες ανακοίνωσε πως θα διεξαχθούν τον Ιούνιο 2021.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...