Επιθεωρητές της υπηρεσίας του ΟΗΕ για την επιτήρηση των πυρηνικών, IAEA (Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας – ΔΟΑΕ) εισήλθαν στο Ιράν με τη συγκατάθεση του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ιράν, δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με το κοινοβουλευτικό πρακτορείο ειδήσεων ICANA, μετά την ανακοίνωση του επικεφαλής του ΔΟΑΕ Ραφαέλ Γκρόσι για επιστροφή στο Ιράν των επιθεωρητών της υπηρεσίας του.
“Δεν υπάρχει ακόμη οριστική συμφωνία για το νέο πλαίσιο συνεργασίας με τον ΔΟΑΕ και συνομιλίες είναι σε εξέλιξη”, δήλωσε ο Αμπάς Αραγτσί, προσθέτοντας πως “η αλλαγή καυσίμου του πυρηνικού αντιδραστήρα της Μπουσέιρ πρέπει να γίνει υπό την επίβλεψη επιθεωρητών του διεθνούς οργανισμού”.
Η επίσκεψη των επιθεωρητών της ΙΑΕΑ γίνεται περίπου δύο μήνες μετά τον 12ήμερο πόλεμο Ισραήλ – Ιράν και τις αμερικανικές επιδρομές σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.
Ευρωπαίοι διπλωμάτες εκτόξευσαν απειλές σήμερα πως η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία μπορεί να ξεκινήσουν ακόμη και αύριο Πέμπτη, τη διαδικασία επαναφοράς των κυρώσεων του ΟΗΕ κατά του Ιράν, ελπίζοντας πως έτσι η Τεχεράνη θα αναλάβει δεσμεύσεις σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα εντός 30 ημερών.
Η επάνοδος των επιθεωρητών της ΙΑΕΑ στο Ιράν κατέστη εφικτή μετά την «κεκλεισμένων των θυρών» συνάντηση Ιρανών αξιωματούχων (μεταξύ των οποίων ο υφυπουργός Εξωτερικών Καζέμ Γκαριμπαμπαντί) με ανώτερους διπλωμάτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας στη Γενεύη την Τρίτη, 26 Αυγούστου. Βασικό θέμα της συνάντησης ήταν η αποτροπή (από τη μεριά του Ιράν) της επαναφοράς διεθνών κυρώσεων που είχαν αρθεί μετά τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, από την οποία αποχώρησαν μονομερώς οι ΗΠΑ το 2018. Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία (γνωστές και ως Ε3) είχαν προειδοποιήσει το Ιράν ότι σχεδιάζουν να επαναφέρουν τον μηχανισμό «snapback» διεθνών κυρώσεων ως τις 31 Αυγούστου εάν δεν υπήρχε πρόοδος σε συνομιλίες ή εφόσον ως τότε το Ιράν δεν επιτρέψει την άμεση επιστροφή των επιθεωρητών της ΙΑΕΑ και δεν ξεκινήσει τον διάλογο με τις ΗΠΑ.



