Στο Κίεβο ο Μπλίνκεν για να προσφέρει νέα στρατιωτική βοήθεια

Νέα βοήθεια ύψους ενός δισ. δολαρίων στην Ουκρανία υποσχέθηκε ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Άντονι Μπλίνκεν που επισκέφθηκε σήμερα το Κίεβο.

Η δεύτερη επίσκεψη του Μπλίνκεν στην ουκρανική πρωτεύουσα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο πραγματοποιήθηκε καθώς η Ουκρανία έκανε λόγο για πρόοδο στην προσπάθειά της να ανακτήσει έδαφος που κατέλαβε η Ρωσία κοντά στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο.

Στη συνάντησή του με τον πρόεδρο Βολοντίμρ Ζελένσκι στο Κίεβο, ο Μπλίνκεν είπε πως η επίσκεψή του έρχεται σε μια «καθοριστική στιγμή» για την Ουκρανία, σημειώνοντας πως η αντεπίθεση αποδεικνύεται αποτελεσματική. «Νομίζω πως ο λόγος για αυτή την επιτυχία είναι πως αυτή είναι η πατρίδα σας, όχι της Ρωσίας, και είναι τόσο βασικό όσο αυτό», είπε ο Μπλίνκεν στον Ζελένσκι.

Ο Ζελένσκι είπε πως η Ουκρανία ευγνωμονεί τις Ηνωμένες Πολιτείες για την «τεράστια υποστήριξή»τους η οποία, είπε, βοηθά την Ουκρανία να «επιστρέψει τις περιοχές και τα εδάφη μας».

Ο Μπλίνκεν συναντήθηκε επίσης με τον υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.

Ο Μπλίνκεν ανακοίνωσε ένα νέο πακέτο εξωτερικής στρατιωτικής χρηματοδότησης (δάνεια και απιχορηγήσεις) ύψους 2,2 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία και άλλες 18 χώρες «που εκτιμάται ότι κινδυνεύουν από τη ρωσική επιθετικότητα» για να αγοράσουν στρατιωτικό εξοπλισμό από τις ΗΠΑ.

Περίπου 1 δισ. δολάρια θα διατεθούν στην Ουκρανία, είπε ο αξιωματούχος. Τα υπόλοιπα θα διανεμηθούν στην Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Τσεχία, την Εσθονία, τη Γεωργία, την Ελλάδα, το Κόσοβο, τη Λετονία, τη Λιθουανία, τη Μολδαβία, το Μαυροβούνιο, τη Βόρεια Μακεδονία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία.

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...