Στο κοίτασμα Yorukler-1 το τουρκικό γεωτρύπανο – Αντιδράσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας

Το «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» στο λιμάνι της Μερσίνης

Το μεγαλύτερο και ισχυρότερο πλωτό τουρκικό γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίντ Χαν» βρίσκεται στο κοίτασμα Yorukler-1, εκτός κυπριακής ΑΟΖ, και θα παραμείνει στην περιοχή έως τον Οκτώβρη.

Το γεωτρύπανο θα επιχειρήσει σε απόσταση 55 χλμ. από την τουρκική ακτή της Αττάλειας και εκδόθηκε σχετική NAVTEX με διάρκεια έως τις 22 Οκτώβρη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να εκδοθεί νέα αν το γεωτρύπανο αποφασιστεί να κινηθεί και σε άλλη θαλάσσια περιοχή.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ.Τ. Ερντογάν, μιλώντας στην τελετή για τον απόπλου του γεωτρύπανου, δήλωσε πως η περιοχή στην οποία θα επιχειρήσει το πλοίο βρίσκεται εντός της επικράτειας της Τουρκίας και πως «δεν χρειαζόμαστε την άδεια κανενός για να κάνουμε εκεί γεωτρήσεις».

«Το γεωτρύπανό μας “Αμπντουλχαμίντ Χαν” είναι το σύμβολο του νέου οράματος της Τουρκίας στον τομέα της Ενέργειας. Τώρα βρισκόμαστε σε αυτήν την περιοχή με τα 4 πλοία γεωτρήσεων και 2 πλοία σεισμικής έρευνας», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Αντιδράσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας

Αντιδράσεις υπήρξαν στο εσωτερικό της Τουρκίας για την απόφαση το πλωτό γεωτρύπανο να επιχειρήσει εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Οπαδοί της «Γαλάζιας Πατρίδας» εξέφρασαν δυσαρέσκεια, ζητώντας πιο ορμητικά να προωθηθούν τα συμφέροντα της τουρκικής αστικής τάξης στην περιοχή.

«Αυτό που φοβόμασταν έγινε πραγματικότητα! Ο πρώτος σταθμός υπηρεσίας του γεωτρύπανου “Αμπντούλ Χαμίντ Χαν” είναι (…) 55 χιλιόμετρα ανοικτά της Gazipasa. Με άλλα λόγια, εντός του χάρτη της Σεβίλλης, που μας παγιδεύει μέσα στον κόλπο της Αττάλειας… Δεν ξέρουμε τι να πούμε…», σχολίασε χαρακτηριστικά στο Twitter η «δεξαμενή σκέψης» «Τουρκικό Κέντρο Θαλάσσιας και Παγκόσμιας Στρατηγικής».

Δείτε ακόμα...