Στο Βερολίνο ο Ακάρ: «Η Τουρκία ήταν και θα παραμείνει σημαντικός ΝΑΤΟϊκός εταίρος» δήλωσε η Κραμπ – Καρενμπάουερ

Πηγή: DW

Με στρατιωτικές τιμές έγινε δεκτός στο Βερολίνο ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος συναντήθηκε με τη Γερμανίδα ομόλογό του Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, με την οποία -όπως έγινε γνωστό- αντάλλαξαν απόψεις για κρίσιμα ζητήματα, όπως η «αμυντική συνεργασία», οι «πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο» και «διάφορα διεθνή ζητήματα».

Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις των δύο υπουργών στους δημοσιογράφους αλλά εκδόθηκε γραπτή ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Άμυνας. Σύμφωνα με τη Deutsche Welle η προγραμματισμένη συνέντευξη ακυρώθηκε λόγω της επίσπευσης της επιστροφής του Ακάρ στη Τουρκία.,

«Η Τουρκία είναι και θα παραμείνει ένας σημαντικός ΝΑΤΟϊκός εταίρος» δήλωσε η Κραμπ-Καρενμπάουερ, σπεύδοντας να τονίσει ότι η χώρα αυτή συνεισέφερε πάντα σοβαρά στην ασφάλεια της Ευρώπης και ότι «κι οι δύο χώρες έχουν κοινό συμφέρον από την διατήρηση της σταθερότητας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ».

Η γερμανίδα υπουργός δήλωσε ότι στη διάρκεια της συνομιλίας «έθιξε τα δύσκολα θέματα» και χαιρέτισε την επανάληψη των ελληνοτουρκικών συνομιλιών, αναφέροντας ότι «αυτό που έχει αποφασιστική σημασία είναι η επανάληψη του διαλόγου. Μια νέα επιδείνωση στη Μεσόγειο πρέπει να αποφευχθεί». Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι «όλα τα μέρη θα επωφεληθούν της ευκαιρίας να διεξαγάγουν έναν διάλογο» και υπενθύμισε ότι «η Γερμανία διαδραματίζει εδώ έναν ρόλο μεσολαβητή», αναφέροντας μάλιστα ότι είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ομολόγους της από Ελλάδα και Κύπρο.

Από τη μεριά του, ο Ακάρ μίλησε για «ένα μεγάλο εύρος θεμάτων που είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε, ζητήματα ασφάλειας και άμυνας, εντός του πλαισίου του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...