Στόλτενμπεργκ: Δεν είδαμε ακόμη πραγματική αποκλιμάκωση από τη Ρωσία

Φώτο Αρχείου / Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ
Φώτο Αρχείου / Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η ανακοίνωση της Μόσχας για απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων “δίνει λόγους για αισιοδοξία“, αλλά εμφανίστηκε επιφυλακτικός, δηλώνοντας πως “Δεν είδαμε ακόμη πραγματική αποκλιμάκωση από τη Ρωσία“.

“Αυτό που πρέπει να δούμε είναι μια ουσιαστική απόσυρση στρατευμάτων, όχι μόνο στρατευμάτων αλλά και εξοπλισμού”, ξεκαθάρισε.

Ενόψει της συνάντησης των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ την Τετάρτη, ο κ. Στόλτενμπεργκ σχολίασε ότι “αυτό δίνει τις προϋποθέσεις για συγκρατημένη αισιοδοξία, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει κανένα σημάδι αποκλιμάκωσης στο έδαφος. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει καμία αποκλιμάκωση στο πεδίο, δεν έχουμε δει σημάδια μειωμένης ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στα σύνορα της Ουκρανίας, αλλά θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τι κάνουν”.

Σχετικά με το δικαίωμα της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ υπενθύμισε τη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου το 2008. “Η απόφαση του Βουκουρεστίου ισχύει. Το ΝΑΤΟ πιστεύει ακράδαντα ότι όλα τα έθνη έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν το δικό τους δρόμο“.

Επιφυλακτική εμφανίστηκε και η Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρας στην πρώτη αντίδραση της βρετανικής κυβέρνησης στη ρωσική ανακοίνωση για απόσυρση μονάδων.

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...