Στόλτενμπεργκ: Στρώνοντας τον δρόμο για τις διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας

Στόλτενμπεργκ-ΝΑΤΟ
Φώτο Αρχείου / Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ / Πηγή: Eurokinissi

Με άρθρο του στο Defencenews.com, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, επιβεβαίωσε για ακόμη μία φορά το ρόλο του Οργανισμού ως μοχλός υλοποίησης των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδίων σε όλο τον κόσμο.

Οι “νέες προκλήσεις” για τους συμμάχους, όπως η ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού σε όλο τον κόσμο, εξετάζονται υπό το πρίσμα απόδοσης οικονομικού και γεωστρατηγικού οφέλους έναντι των “επικηρυγμένων” ανταγωνιστών τους, όπως η Κίνα και η Ρωσία.

Στο άρθρο του ο Στόλτενμπεργκ, επιχειρεί να θέσει de facto την ανάγκη ύπαρξης και συνεχούς οικονομικής και στρατιωτικής ανάπτυξης του ΝΑΤΟ εξαιτίας αυτών των “προκλήσεων” αλλά και του κόσμου μας, που συνεχώς μεταβάλλεται.

Ο Covid-19 έχει δείξει ότι ο κόσμος μας είναι πιο απρόβλεπτος από ποτέ. Το μόνο πράγμα για το οποίο μπορούμε να είμαστε σίγουροι είναι η ίδια η αβεβαιότητα — και πρέπει να μάθουμε να την αντιμετωπίζουμε…Για το ΝΑΤΟ, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να παραμείνουμε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε πρόκληση, ανά πάσα στιγμή“, σημειώνει ο γγ του ΝΑΤΟ.

Ενώ, επαναφέρει την ανάγκη των υψηλών αμυντικών δαπανών των κρατών – μελών με στόχο την επίτευξη των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών των μεγάλων δυνάμεων, κυρίως των ΗΠΑ, σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Εξάλλου, οι επιδιώξεις της λυκοσυμμαχίας, αποφασίστηκαν στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής με το σχέδιο “ΝΑΤΟ 2030”.

Η πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ για το 2030 έχει να κάνει με την προετοιμασία για το απροσδόκητο, διατηρώντας το ΝΑΤΟ μια ισχυρή στρατιωτική συμμαχία, καθιστώντας το πολιτικά ισχυρότερο και διασφαλίζοντας ότι ακολουθεί μια πιο σφαιρική προσέγγιση. Για να διατηρήσουμε το ΝΑΤΟ στρατιωτικά ισχυρό, τα έθνη μας πρέπει να συνεχίσουν να επενδύουν στην άμυνα, έτσι ώστε να έχουμε τους καλύτερους στρατούς με τις σωστές δυνατότητες“, γράφει χαρακτηριστικά ο Στόλτενμοπεργκ.

Ενώ, δεν παραλείπει να αναφερθεί και στο κυνήγι της στρατιωτικής και διπλωματικής αξιοποίησης των νέων τεχνολογικών κατακτήσεων, “Για να διατηρήσουμε την τεχνολογική μας ακμή, οι σύμμαχοι θα πρέπει να επενδύσουν ακόμη περισσότερο σε δυνατότητες αιχμής, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, τα Big Data και η κβαντική πληροφορική“.

Για τα ελληνοτουρκικά

Ο γγ του ΝΑΤΟ επανέλαβε όσα είχε αναφέρει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Νοέμβρη, απατώντας σε σχετική ερώτηση, για την εξέλιξη των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας και το ρόλο του Οργανισμού ως διαμεσολαβητή.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι “Δεσμεύομαι να αναπτύξω περαιτέρω αυτόν τον μηχανισμό(σ.σ στρατιωτικός μηχανισμός αποκλιμάκωσης του ΝΑΤΟ), όχι μόνο επειδή μπορεί να σώσει ζωές, αλλά και επειδή μπορεί να βοηθήσει να ανοίξει ο δρόμος για πολιτικές συνομιλίες σχετικά με τα υποκείμενα ζητήματα“.

Με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ μπορούν να αποφευχθούν ατυχήματα στην Ανατολική Μεσόγειο, ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Ο γγ του ΝΑΤΟ επιβεβαιώνει για ακόμη μία φορά το ρόλο του ΝΑΤΟ ως Πόντιος Πιλάτος στα ανταγωνιστικά συμφέροντα των αστικών τάξεων της Ελλάδας και της Τουρκίας στην περιοχή, αθωώνοντας στην πράξη την επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης.

Η σταθερή στάση αυτή από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ δεν είναι καθόλου τυχαία. Στην πράξη ενθάρρυναν τις παράνομες τουρκικές επιδιώξεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, ανοίγοντας τον δρόμο για τη συνεκμετάλλευση και συνδιαχείριση των ενεργειακών πόρων.

Σαφώς, η διπλωματική τοποθέτηση των κρατών αυτών, κυρίως των ΗΠΑ και της Γερμανίας εξυπηρετούν την ικανοποίηση των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων αμερικανικών και γερμανικών συμφερόντων, ενώ επωφελούνται και γεωστρατηγικά από την προοπτική της συνδιαχείρισης. Ενώ, δεν πρέπει να μένει στο απυρόβλητο και η προώθηση διχοτομικών σχεδίων για το Κυπριακό.

Οι κυβερνήσεις της ΝΔ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, καλλιέργησαν τον εφησυχασμό στον ελληνικό λαό ρίχνοντας στάχτη στα μάτια για το ρόλο των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, που ξεκινούν εκ νέου στις 25 Γενάρη δίνουν επιπλέον ώθηση στα ευρωατλαντικά σχέδια για επικίνδυνες διευθετήσεις στην περιοχή της Αν. Μεσογείου.

Ο.Π

Δείτε ακόμα...