Στόλτενμπεργκ: Τα F-16 δεν είναι «ασημένια σφαίρα» για την Ουκρανία – Να είμαστε προετοιμασμένοι για μακρύ και σκληρό αγώνα

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα στο Συμβούλιο ΝΑΤΟ – Ουκρανίας

Τη λειτουργία του κέντρου εκπαίδευσης Ουκρανών και άλλων πιλότων στα αμερικανικά μαχητικά F-16 στη Ρουμανία χαιρέτισε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ μετά από το Συμβούλιο ΝΑΤΟ – Ουκρανίας, που συνεδρίασε σήμερα στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ωστόσο πως από μόνα τους δεν θα είναι ικανά να αλλάξουν την κατάσταση στο πεδίο της μάχης.

Τα F-16 «θα ενισχύσουν την ικανότητα της Ουκρανίας να προκαλεί απώλειες στις ρωσικές δυνάμεις και θα βοηθήσουν επίσης στην περαιτέρω ενίσχυση της αεράμυνας της Ουκρανίας», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

«Ταυτόχρονα, νομίζω ότι πρέπει τώρα να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν υπάρχει ούτε μια ασημένια σφαίρα, ούτε ένα σύστημα που από μόνο του θα αλλάξει ριζικά την κατάσταση στο πεδίο της μάχης», πρόσθεσε. «Αυτό εξαρτάται από πολλές διαφορετικές δυνατότητες» και «πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για έναν μακρύ και σκληρό αγώνα».

Δεν σχολίασε πότε θα παραδοθούν τα μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι «οι αποφάσεις έχουν ληφθεί» από τη Δανία, την Ολλανδία και τη Νορβηγία, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα θα εκπαιδευτούν οι πιλότοι.

Ο Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε επίσης ότι «δεν πρέπει να υποτιμά κανείς τη Ρωσία», η οποία παρά τις κυρώσεις έχει επεκτείνει σημαντικά τη στρατιωτική της παραγωγή και «έχει συγκεντρώσει ένα μεγάλο απόθεμα πυραύλων ενόψει του χειμώνα», κάτι που απαιτεί από τις χώρες του ΝΑΤΟ να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την αεράμυνα στην Ουκρανία.

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...