Στόλτενμπεργκ: «Το ΝΑΤΟ αναπτύσσει Δύναμη Αντίδρασης»

NATO Secretary General, Jens Stoltenberg, participating in the meeting of G7 Leaders, hosted virtually by the UK Presidency of the G7

«Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αναπτύσσουν τη Δύναμη Αντίδρασης του ΝΑΤΟ σε στεριά, θάλασσα και σε αέρα για να ενισχύσουν περαιτέρω τη στάση τους και να ανταποκριθούν γρήγορα σε κάθε ενδεχόμενο», δήλωσε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξη Τύπου από τις Βρυξέλλες, λίγο μετά την τηλεδιάσκεψη της Συνόδου Κορυφής της Βορειατλαντικής Συμμαχίας.

Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί μονάδες της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης, η οποία μπορεί να συγκεντρώσει 40.000 στρατιώτες, και τη «δύναμη υψίστης ετοιμότητας», η οποία είναι ουσιαστικά μία ταξιαρχία δυνάμεων ξηράς που αριθμεί περίπου 5.000 στρατιώτες, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Στην ανάπτυξη αυτών των δυνάμεων -προς ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας και καθησυχασμού των συμμάχων στα σύνορα της Ρωσίας, της Λευκορωσίας και της Ουκρανίας- θα εμπλακούν χιλιάδες στρατιώτες, ορισμένοι εκ των οποίων από τις ΗΠΑ, και περισσότερα από 100 μαχητικά αεροσκάφη που θα βρίσκονται σε υψηλή ετοιμότητα σε 30 τοποθεσίες.

Ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε, τέλος, ότι κατά την τηλεδιάσκεψη οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ανακοίνωσαν τι είδους οπλικό υλικό και στήριξη θα παράσχουν στην Ουκρανία, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν και συστήματα αεράμυνας. «Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συνεχίζουν να παρέχουν στήριξη στρατιωτική, αλλά και διαφορετικά είδη εξοπλισμού στην Ουκρανία», είπε ο Γ.Γ.

Με πληροφορίες από: cnn, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...