Στόλτενμπεργκ – Τσαβούσογλου: Στο επίκεντρο η διατήρηση της ΝΑΤΟικής συνοχής

Πηγή: ΝΑΤΟ

Την αποφασιστική συμβολή της Τουρκίας στην αναβάθμιση του ΝΑΤΟ και της συνοχής του έναντι αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων ζήτησε, χτες, ο επικεφαλής της λυκοσυμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος ξεκίνησε τριήμερη επίσκεψη στην γείτονα. Στις δηλώσεις του ο Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε ότι πρέπει να επιταχυνθεί η ένταξη των Φινλανδίας – Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, «ως πλήρων μελών», επειδή «σε αυτούς τους επικίνδυνους καιρούς είναι ακόμα πιο σημαντικό να ολοκληρωθεί η πορεία τους, για να παρεμποδιστεί κάθε παρεξήγηση ή κακός υπολογισμός από την πλευρά της Μόσχας».

Το πρόγραμμα του Στόλτενμπεργκ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων συνάντηση με τον Πρόεδρο της χώρας, Ρ. Τ. Ερντογάν.

Σε ανακοίνωσή της η λυκοσυμμαχία διευκρίνισε ότι οι Τσαβούσογλου – Στόλτενμπεργκ συζήτησαν για «ένα εύρος θεμάτων, περιλαμβανομένων της συμβολής της Τουρκίας στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ, της κατάστασης στο Αιγαίο, της κοινής πάλης κατά της τρομοκρατίας, της ένταξης των Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και της στήριξης των συμμάχων στην Ουκρανία». Επιβεβαίωσε δηλαδή ότι το παζάρι είναι εφ’ όλης της ύλης, με ό,τι αυτό σηματοδοτεί και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε χτες ότι ο Ελληνας ομόλογός του, «αύριο εάν πει “έρχομαι”, είναι καλοδεχούμενος. Αύριο να με καλέσει είμαι έτοιμος να πάω αμέσως. Δεν έχουμε πρόβλημα με τον διάλογο», αλλά και ότι «είμαστε έτοιμοι για διάλογο και συνομιλίες», καταλήγοντας ότι «η Τουρκία είναι ένας δυνατός, έμπιστος και αποτελεσματικός σύμμαχος (…) Με αυτήν την έννοια, ο διάλογος θα έχει όφελος προς όλες τις πλευρές, και η δίκαιη μοιρασιά του πλούτου του Αιγαίου είναι σημαντική και επωφελής για την Τουρκία και την Ελλάδα».

Ολα αυτά ενώ «τρέχουν» οι διεργασίες για την ανάδειξη της περιοχής σε κόμβο μεταφοράς υδρογονανθράκων, με την Τουρκία μάλιστα έτοιμη να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ερντογάν δήλωσε: «Εμείς θα κάνουμε τις γεωτρήσεις μας σε Μαύρη Θάλασσα και Μεσόγειο, αλλά έχουμε τις δυνατότητες με τα πλοία μας να πάμε σε τρίτες χώρες που διαθέτουν κοιτάσματα αερίου να κάνουμε γεωτρήσεις, να εξορύξουμε το αέριο και μαζί να το πουλήσουμε σε άλλες χώρες». Πρόσθεσε ότι «έρχονται προτάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση από διάφορες χώρες. Πρώτη στη σειρά είναι η Λιβύη. Μας λένε πως μπορούμε να μπούμε σε μια τέτοιου είδους συνεργασία». Αναφέρθηκε δε στο «εκτεταμένο έργο» που ήδη γίνεται, επανερχόμενος και στην «περιοχή της Θράκης» που – όπως είπε – «θεωρείται ως το πλησιέστερο μέρος για τη δημιουργία ενός ενεργειακού κόμβου για παραγωγή και διανομή φυσικού αερίου στην Ευρώπη».

Ολα αυτά ενώ συνεχίζονται και οι προκλήσεις. Ο μεν Ερντογάν προειδοποίησε ότι θα αυξηθεί η εμβέλεια του νέου (τουρκικής κατασκευής) πυραύλου «Tayfun», παρατηρώντας ότι «δεν μπορούμε να μείνουμε αδρανείς και σιωπηλοί σε αυτήν την επιθετική και εχθρική στάση» της Ελλάδας και ότι «η Ελλάδα πρέπει να συμμαζέψει τα μυαλά της. Πρέπει να μάθει πως δεν μπορεί να φτάσει πουθενά με προβοκάτσιες και προκλήσεις».

Ο δε ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, από προχτές είχε δηλώσει ότι «δεν θα επιτρέψουμε την μονομερή επέκταση των χωρικών υδάτων (της Ελλάδας) πέραν των 6 μιλίων, ούτε ένα μίλι», αλλά και ότι «δεν δεχόμαστε ένα τετελεσμένο που θα μετατρέψει το Αιγαίο σε ελληνική λίμνη, θα μας εγκλωβίσει στις ακτές μας, θα προκαλέσει ζημιά στα νόμιμα και ζωτικά μας συμφέροντα». Υπερασπιζόμενος μάλιστα το «casus belli» που βρίσκεται σε ισχύ από τον Ιούνη του 1995, είπε ότι «αυτή η απόφαση δεν είναι απειλή πολέμου (!) αλλά η διακήρυξη της αποφασιστικότητάς μας πως θα υπερασπιστούμε με οποιοδήποτε κόστος τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στο Αιγαίο».

Στο μεταξύ, σε 81 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο προχώρησε χτες η τουρκική Πολεμική Αεροπορία (46 από UAV, 32 από κατασκοπευτικά και 3 από μαχητικά), ενώ έγινε και μία εμπλοκή με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναγνώριση και αναχαίτιση.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...