Στόλτενμπεργκ: Ζητά διαφάνεια για τις παρακολουθήσεις ευρωπαίων ηγετών από τις ΗΠΑ

Φώτο Αρχείου / Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ
Φώτο Αρχείου / Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ

Ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ ζήτησε να υπάρξει διαφάνεια σχετικά με τις παρακολουθήσεις ευρωπαίων ηγετών από τις ΗΠΑ, που αποκάλυψε η δημόσια τηλεόραση της Δανίας. Στο σκάνδαλο, εμπλέκονται η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (NSA) των ΗΠΑ και η FE, η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Δανίας.

«Οι χώρες που εμπλέκονται στην υπόθεση αυτή είναι σύμμαχοι στο NATO», κατά συνέπεια «πρέπει να βάλουμε όλα τα γεγονότα στο τραπέζι», είναι ανάγκη «να μάθουμε τι πράγματι συνέβη», είπε ο κ. Στόλτενμπεργκ στο δίκτυο της δημόσιας τηλεόρασης της Δανίας, το DR, που αποκάλυψε την υπόθεση έπειτα από πολύμηνη έρευνα σε συνεργασία με αρκετά άλλα ευρωπαϊκά ΜΜΕ.

Ο Νορβηγός εκτίμησε πως η ιστορία αυτή έβαλε κάτω από πολύ δυσάρεστο φως τη Δανία, έκρινε πάντως ότι η εμπιστοσύνη στους κόλπους του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού παραμένει αλώβητη.

Οι αποκαλύψεις της δημόσιας τηλεόρασης της Δανίας

Η δημόσια τηλεόραση της Δανίας αποκάλυψε την Κυριακή πως η National Security Agency (NSA) παρακολουθούσε τις τηλεφωνικές επικοινωνίες και τη χρήση του διαδικτύου που έκαναν κορυφαίοι ευρωπαίοι ηγέτες χρησιμοποιώντας το τηλεπικοινωνιακό δίκτυο της Δανίας και λογισμικό φτιαγμένο από την FE.

Το DR μετέδωσε αναλυτικό ρεπορτάζ για την υπόθεση έπειτα από έρευνα που έκαναν δημοσιογράφοι του σε συνεργασία με τη σουηδική δημόσια τηλεόραση SVT, τη νορβηγική δημόσια τηλεόραση NRK, τα γερμανικά τηλεοπτικά δίκτυα NDR και WDR, τη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung και τη γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Οι πληροφορίες που συγκέντρωσε επιβεβαιώθηκαν από εννέα πηγές ενημερωμένες για την υπόθεση, ενώ μπόρεσε επίσης να αποκτήσει πρόσβαση σε απόρρητα έγγραφα της FE. Τα στοιχεία επιβεβαιώθηκαν ανεξάρτητα από αρκετές ακόμη πηγές.

Το 2014 άρχισε εσωτερική έρευνα στη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Δανίας μετά τις αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν για τον τρόπο που δρα η NSA, σύμφωνα με τη δανική δημόσια τηλεόραση. Τον Αύγουστο του 2020, ο επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Δανίας και άλλοι τρεις κορυφαίοι αξιωματούχοι απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους. Η κυβέρνηση της Δανίας είχε κάνει γνωστό πέρυσι ότι συνέχιζε να διενεργεί έρευνα, που ανέμενε να ολοκληρωθεί εντός 2021.

Οι αντιδράσεις

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ απαίτησαν εξηγήσεις από την κυβέρνηση στην Κοπεγχάγη για την υπόθεση.

Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρέντεριξεν διαβεβαίωσε χθες ότι δεν γινόταν συστηματική παρακολούθηση συμμάχων και έκρινε πως οι σχέσεις της χώρας της πρωτίστως με τη Γαλλία και τη Γερμανία δεν υπέστησαν ούτε θα υποστούν πλήγμα.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εκφράστηκε επίσης σε συμφιλιωτικό τόνο. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Τζεν Ψάκι, διαβεβαίωσε χθες ότι έχουν γίνει πολλά για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα μετά το «συμβάν» του 2014.

«Προχωρήσαμε σε πλήρη αναθεώρηση της προσέγγισής μας σε ό,τι αφορά την κατασκοπεία στο εξωτερικό· ο (τότε) πρόεδρος (Μπαράκ) Ομπάμα είχε προχωρήσει στην έκδοση προεδρικής οδηγίας που μετέβαλε την προσέγγισή μας με σημαντικούς τρόπους», είπε η κυρία Ψάκι.

«Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους Ευρωπαίους συμμάχους και εταίρους μας για να απαντήσουμε σε κάθε ερώτημα που μπορεί να έχουν μέσω των αρμόδιων καναλιών (των υπηρεσιών) εθνικής ασφαλείας», πρόσθεσε η ίδια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: , , ,

Δείτε ακόμα...