Στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια οι επιθεωρητές του ΔΟΑΕ

Πυρηνικός Σταθμός Παραγωγής Ενέργειας στην πόλη Ζαπόριζια της Ουκρανίας - 6 μονάδες των 1000MW - Χτίστηκε το 1984 από τη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Ουκρανίας (μέλος της ΕΣΣΔ)
Φώτο Αρχείου / Πυρηνικός Σταθμός Παραγωγής Ενέργειας στην πόλη Ζαπόριζια της Ουκρανίας – 6 μονάδες των 1000MW – Χτίστηκε το 1984 από τη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Ουκρανίας (μέλος της ΕΣΣΔ)

Η αποστολή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), που βρίσκεται από χθες στην πόλη Ζαπορίζια θα επιχειρήσει σήμερα να επισκεφθεί τον πυρηνικό σταθμό, προκειμένου να διεξαγάγει επιθεώρηση στις εγκαταστάσεις του, που έχουν γίνει αντικείμενο βομβαρδισμών, με Ρώσους και Ουκρανούς να αλληλοκατηγορούνται για την ευθύνη.

Οι αλληλοκατηγορίες συνεχίστηκαν και σήμερα, με την ουκρανική διαχειρίστρια εταιρεία Energoatom να ανακοινώνει πως ο ένας από τους δύο αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού που παρέμενε σε λειτουργία έκλεισε λόγω των ρωσικών βομβαρδισμών και το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας να υποστηρίζει ότι ουκρανικές δυνάμεις αποπειράθηκαν να καταλάβουν τον πυρηνικό σταθμό.

Σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο ανέφερε ότι έως και 60 Ουκρανοί στρατιώτες διέσχισαν τον ποταμό Δνείπερο, ο οποίος χωρίζει τις δύο πλευρές, με βάρκες στις 06:00 το πρωί τοπική ώρα. Χαρακτήρισε την επιχείρηση «προβοκάτσια» που έχει στόχο να διαταράξει την προγραμματισμένη επίσκεψη ομάδας του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) στον πυρηνικό σταθμό. ‘Οπως τόνισε ότι «ελήφθησαν μέτρα» για να εξουδετερωθούν τα αντίπαλα στρατεύματα, και με τη βοήθεια της πολεμικής αεροπορίας.

Νωρίτερα οι ουκρανικές αρχές της επαρχίας Ζαπορίζια κατηγόρησαν τα ρωσικά στρατεύματα ότι βομβαρδίζουν κατά μήκος του δρόμου που θα ακολουθήσει η αποστολή του ΔΟΑΕ για να φτάσει στον πυρηνικό σταθμό.

Πάντως, ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ, Ραφαέλ Γκρόσι, δήλωσε αποφασισμένος να επισκεφθεί τον πυρηνικό σταθμό παρά τους «σημαντικούς κινδύνους».

«Υπάρχει αυξημένη στρατιωτική δραστηριότητα και σήμερα το πρωί, ως πολύ πρόσφατα, (ως) πριν από λίγα λεπτά (…) όμως ζυγίζοντας τα υπέρ και τα κατά και έχοντας φτάσει τόσο μακριά, δεν σταματάμε», δήλωσε σε δημοσιογράφους προτού αναχωρήσει η αποστολή με επικεφαλής τον ίδιο για να επισκεφθεί τον πυρηνικό σταθμό.

Ο ίδιος είπε ότι ο Οργανισμός θα εξετάσει το ενδεχόμενο της διαρκούς παρουσίας του στον σταθμό.

Ουκρανική αντεπίθεση με βαριές απώλειες

Την ίδια ώρα, οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν την αντεπίθεσή τους στον νότο, αλλά υφίστανται βαριές απώλειες, σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, από την έναρξη της ουκρανικής αντεπίθεσης στη νότια Ουκρανία στις αρχές της εβδομάδας οι δυνάμεις του Κιέβου έχασαν 1.700 στρατιωτικούς.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων Ιγκόρ Κονασένκοφ, οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν 63 άρματα μάχης, 48 τεθωρακισμένα οχήματα και τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη.

Οι προσπάθειες των ουκρανικών δυνάμεων να εντείνουν την επίθεση ανάμεσα στη Μικολάιφ και την Κρεβρί Ρι, καθώς και προς άλλες κατευθύνσεις, απέτυχαν, σύμφωνα με τον Κονασένκοφ.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...