«Στρατηγική Πυξίδα» και Ευρωστρατός: Πρόσω ολοταχώς σε νέους κινδύνους για τους λαούς

Το Συμβούλιο των υπουργών Άμυνας της ΕΕ δρομολογεί με την απόφασή του, το πλάνο, όπως αυτό τέθηκε από τη λεγόμενη «Στρατηγική Πυξίδα». Το σχετικό έγγραφο για το οποίο συζήτησαν ΥΠΕΞ και υπουργοί Άμυνας των κρατών μελών είχε διαρρεύσει ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα. Πρόκειται για έγγραφο που περιλαμβάνει τους άξονες του στρατιωτικού σχεδιασμού της ΕΕ με ορίζοντα 5ετίας και 10ετίας. Αυτός ο «οδηγός δράσης» θα δημιουργήσει τις υποδομές που θα καταστήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση στρατιωτικά πιο αυτόνομη και πιο επικίνδυνη για τα εργατικά λαϊκά συμφέροντα, ευρωπαϊκά και μη.

Θέλουν και τους λαούς συνενόχους

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε κίνδυνο: Πρέπει να λειτουργούμε σε ένα ολοένα πιο ανταγωνιστικό στρατηγικό περιβάλλον. Ο σκοπός της Στρατηγικής Πυξίδας είναι να αξιολογήσει τις απειλές και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και να προτείνει επιχειρησιακές κατευθυντήριες γραμμές για να μπορέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να γίνει πάροχος ασφάλειας για τους πολίτες της, προστατεύοντας τις αξίες και τα συμφέροντά της». Με αυτά τα λόγια ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ «διαφημίζει» το στρατιωτικό πλάνο της Ένωσης, το οποίο περιλαμβάνει και τη δημιουργία δύναμης ταχείας επέμβασης 5.000 ανδρών, η οποία θα δρα όπου το επιβάλλουν τα επιθετικά σχέδια της ΕΕ.

Με στοιχεία δημοσκοπήσεων που εμφανίζονται Ευρωπαίοι πολίτες θετικοί στην δημιουργία του ευρωστρατού η ΕΕ επιχειρεί να ξεπλύνει τα επιθετικά της σχέδια. Καπηλευόμενη την ανασφάλεια και την διαρκή απειλή των εργαζομένων και φτωχών, απόρροια των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, η ΕΕ προσπαθεί να νομιμοποιήσει τη δημιουργία ενός στρατού που θα υπηρετεί τα στρατηγικά συμφέροντα του ευρωπαϊκού κεφαλαίου και των συμμάχων του. Προφανώς αυτή η στρατιωτική δύναμη δεν θα έχει ως στόχο την προστασία των λαών. Θα ήταν κι αντιφατικό να το κάνει σαν μηχανισμός ενός αντιδραστικού οργανισμού των μονοπωλίων, όπως η ΕΕ. Αυτός ο στρατιωτικός βραχίωνας θα επιδιώξει να προεκτείνεται και να τεντώνει με το εγκληματικό του έργο αυτά ακριβώς τα στρατηγικά συμφέροντα που θέτουν τους λαούς μονίμως απροστάτευτους στους υγειονομικούς, κλιματικούς και πολεμικούς κινδύνους, οι οποίοι έχουν γίνει πλέον καθημερινότητα στον καπιταλιστικό κόσμο.

Γιατί τώρα;

Το Αφγανιστάν, η συμφωνία του AUCUS, η εντεινόμενη αστάθεια στα Βαλκάνια και την Αν. Ευρώπη, καθώς και η «στρατιωτικοποίηση» της διπλωματίας έχουν ξεσηκώσει τη συζήτηση για τη δημιουργία ενός ευρωστρατού, στα πρότυπα του ΝΑΤΟ.

Τα τελευταία χρόνια η ΕΕ έχει προχωρήσει στην κατεύθυνση σε αυτό που ονομάζουν τα επιτελεία της«Ένωση της Άμυνας» με κάποιες σημαντικές πρωτοβουλίες για στρατιωτική αυτονομία ύστερα από την χρόνια στραιτωτική εξάρτηση από το ΝΑΤΟ. Αλλά το ζήτημα του ευρωστρατού κολλάει στις ενδοιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις, στα διαφορετικά «θέλω»και τις προτεραιότητες των ευρωπαϊκών καπιταλιστικών κρατών, ειδικά των πιο ισχυρών. Κολλάει και στις αντιθέσεις σε σχέση με το ρόλο του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, το κατά πόσο μπορούν τα αστικά κράτη της ΕΕ να ανταποκριθούν στις στρατιωτικές τους επιδιώξεις, με μεγαλύτερη αυτονομία από το ΝΑΤΟ, μπροστά σε στρατιωτικά μεγαθήρια όπως η Ρωσία και η Κίνα πλέον. Γενικά και οι εξελίξεις σχετικά με τη δημιουργία του ευρωστρατού είναι ακόμα μία απόδειξη ότι οι φιλίες, οι συμμαχίες και οι συνεργασίες είναι σχετικές μπροστά στην απόλυτη φύση των αντιθέσεων και των ανταγωνισμών στο ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Η «Στρατηγική Πυξίδα» είναι προϊόν των τελευταίων εξελίξεων και όλα δείχνουν πως έστω προσωρινά θα συγκεράσει τις επιδιώξεις των ευρωπαϊκών μονοπωλίων στο δρόμο μιας «ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» στον τομέα της Άμυνας. Στόχος βέβαια είναι η ΕΕ να ανταποκριθεί στο σύνθετο γεωπολιτικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα, με χαρακτηριστικά του την μετατόπιση του κέντρου βάρους του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στον ινδικό-ειρηνικό, τη ρωσική κινητικότητα και τη νέα στρατηγική-στρατιωτική απειλή στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, την Κίνα. Όλο αυτό το πακέτο χωράει στη φράση «όξυνση του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού και των ανειρήνευτων αντιθέσεων των καπιταλιστών».

Στρατιωτικά σχέδια – Σήμα κινδύνου

Η επιθετικότητα της ΕΕ στηρίζεται ήδη στους μηχανισμούς και τα εργαλεία που έχει ήδη συγκροτήσει και με την «Στρατηγική Πυξίδα» επιδιώκει να το πάει ένα βήμα παραπέρα. Εκεί προκύπτει και η προσθήκη 14 επιπλέον προγραμμάτων στα ήδη 46 υφιστάμενα της Μόνιμης Διαρθρωμένης Στρατιωτικής Συνεργασίας (PESCO). Τα νέα προγράμματα θέτουν στο επίκεντρο τον εναέριο και τον διαστημικό χώρο με την ανάπτυξη προηγμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών και όχι μόνο. Ο κατάλογος των νέων έργων περιλαμβάνει επίσης: Essential Elements of European Escort (4E) για τη θαλάσσια περιοχή, Future Medium-size Tactical Cargo (FMTC), Next Generation Small RPAS (NGSR), Rotorcraft Docking Station for Drones, Small Scalable Weapons (SSW) και Air Power για τα συστήματα αέρα.

Η δημιουργία ευρωστρατού υπό τη μορφή μιας μονάδας ταχείας επέμβασης για αρχή με ό,τι προκύψει και στο μέλλον, θα αποτελέσει την κορωνίδα μιας πορείας που ξεκίνησε από τη θεσμοθέτηση της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ),το στρατιωτικό σκέλος της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), τη συγκρότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας (EDF) και την PESCO. Όλα αυτά μαζί αποτελούν ένα ακόμη μαύρο κεφάλαιο των αιματοβαμένων σχεδίων της ΕΕ και των μόνιμων κινδύνων για τους λαούς της Ευρώπης και του κόσμου.

Η ελπίδα και προοπτική όμως βρίσκονται στην οργανωμένη απειθαρχία, ανυπακοή και αντίσταση σε αυτά τα σχέδια. Κάθε μικρή και μεγάλη μάχη, κάθε μικρή και μεγάλη νίκη θα είναι πλήγμα στα σχέδια των ιμπεριαλιστών. Ο ελληνικός λαός έχει τη δύναμη να δείξει το δρόμο, δρόμο της ανατροπής, για την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...