Στρατιωτικές Επιτροπές ΕΕ – ΝΑΤΟ: Επιταχύνουν την πολεμική προπαρασκευή

Αμερικανοί στρατιώτες
Αλεξιπτωτιστές της 82ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας των ΗΠΑ στο αεροδρόμιο του Ρεζόφ, στην Πολωνία

Κλιμακώνουν την πολεμική προπαρασκευή ΕΕ και ΝΑΤΟ, την ώρα που ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος μαίνεται στην Ουκρανία και οι ιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις έχουν περάσει προ πολλού σε νέο επίπεδο.

Χτες συνεδρίασε στις Βρυξέλλες η Στρατιωτική Επιτροπή της ΕΕ (EU MC) σε επίπεδο αρχηγών Γενικών Επιτελείων Εθνικής Αμυνας. Σύμφωνα με ευρωενωσιακές πηγές, οι μετέχοντες συμφώνησαν σχετικά με την «επείγουσα ανάγκη υλοποίησης» των κατευθύνσεων της λεγόμενης «Στρατηγικής Πυξίδας» (κείμενο – δόγμα της ΕΕ, μπούσουλας στις ιμπεριαλιστικές συγκρούσεις της δεκαετίας), «για μια αξιόπιστη ΕΕ ως πάροχο ασφάλειας, με συνεκτικές ικανότητες», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά. Αλλωστε, ήδη από προχτές, στο Συμβούλιο των υπουργών Αμυνας της ΕΕ, είχε τονιστεί η «αναγκαιότητα» αυτής της υλοποίησης με έμφαση στην «αποτελεσματικότητα» των αποστολών και επιχειρήσεων της Κοινής Πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας (ΚΠΑΑ) της ΕΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο οι αρχηγοί κατέληξαν χτες, ότι «η αξιοπιστία των εξωτερικών δράσεων της ΕΕ σημαίνει επίσης δυνατότητα προβολής ισχύος και ασφάλειας όπου χρειάζεται», άρα με αποστολές και επεμβάσεις όπου Γης, στην προσπάθειά τους να διευρύνουν τη στρατιωτική τους παρουσία σε όσες ζώνες του πλανήτη διακυβεύονται συμφέροντα ευρωενωσιακών επιχειρηματικών ομίλων. Εξ ου και υπογράμμισαν ότι η «EU Rapid Deployment Capacity» είναι «αναγκαιότητα».

Θυμίζουμε ότι η «Ικανότητα Ταχείας Ανάπτυξης της ΕΕ» είναι βασικός στόχος της «Πυξίδας», προκειμένου η λυκοσυμμαχία να μπορεί να αναπτύσσει ταχέως έως και 5.000 στρατιώτες σε «μη ανεκτικά (non-permissive) περιβάλλοντα για διαφορετικούς τύπους κρίσεων», σε συνδυασμό με τη βελτίωση της ικανότητας «Στρατιωτικού Σχεδιασμού και Διεύθυνσης» (Military Planning and Conduct Capability), αλλά και της ετοιμότητας και συνεργασίας, «μέσω της ενίσχυσης της στρατιωτικής κινητικότητας και των τακτικών ασκήσεων».

Η συγκεκριμένη στρατιωτική δύναμη θα πρέπει να είναι πλήρως λειτουργική έως το 2025. Γι’ αυτό και τα επιχειρησιακά σενάρια θα ολοκληρωθούν μέσα στο 2022, με στόχο από το 2023, οι τακτικές ασκήσεις να συμβάλλουν «στην ετοιμότητα και τη διαλειτουργικότητά» της, ώστε να επιχειρεί σε γη, θάλασσα και αέρα.

Σύμφωνα με όσα γράφονται στην «Πυξίδα», η Δύναμη θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορα στάδια μιας επιχείρησης, όπως αρχική διείσδυση, ενίσχυση άλλης δύναμης, ή ως εφεδρική δύναμη για να εξασφαλίσει μια έξοδο. Η ανάπτυξη της Ικανότητας θα βασίζεται σε επιχειρησιακά σενάρια που θα επικεντρωθούν αρχικά στις επιχειρήσεις διάσωσης και εκκένωσης, καθώς και στην αρχική φάση «επιχειρήσεων σταθεροποίησης».

Θα αποτελείται από προκαθορισμένες στρατιωτικές δυνάμεις και γι’ αυτό κάθε κράτος – μέλος δεσμεύεται «να αυξήσει την ετοιμότητα και τη διαθεσιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων», όπως και τους «σχετικούς πόρους και τα απαραίτητα στρατηγικά μέσα, ιδίως στρατηγικές μεταφορές, προστασία δυνάμεων, ιατρικά μέσα, κυβερνοάμυνα, δορυφορική επικοινωνία και πληροφορίες, επιτήρηση και δυνατότητες αναγνώρισης».

Εντείνεται η κούρσα των εξοπλισμών

Παράλληλα, χτες, η Κομισιόν παρουσίασε ένα σχέδιο για κοινές προμήθειες όπλων, με στόχο να μπει γερά στην κούρσα των στρατιωτικών εξοπλισμών, σε ανταγωνισμό με άλλα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Ανταποκρινόμενη στο αίτημα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 11ης Μάρτη για «ενίσχυση των ευρωπαϊκών αμυντικών δυνατοτήτων υπό το φως της ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας», η Επιτροπή παρουσίασε ένα σχέδιο για «να καλυφθούν τα κενά στην ευρωπαϊκή άμυνα, με τρόπο συντονισμένο, αλλά και για να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία».

Για τον σκοπό αυτό, το φθινόπωρο του 2022, η Επιτροπή θα προτείνει κανονισμό για το Ευρωπαϊκό Αμυντικό Επενδυτικό Πρόγραμμα (EDIP) και θα καθορίσει τις προϋποθέσεις για τα κράτη – μέλη για τη σύσταση Ευρωπαϊκών Κοινοπραξιών Αμυντικών Ικανοτήτων (EDCC).

Η Επιτροπή θέτει τρεις επείγουσες προτεραιότητες: Την αναπλήρωση των αποθεμάτων, την αντικατάσταση παλαιών συστημάτων σοβιετικής εποχής και την ενίσχυση συστημάτων εναέριας και πυραυλικής άμυνας. Προτείνει αναλυτικό κατάλογο για στρατηγικές επενδύσεις στον αέρα, στην ξηρά, στη θάλασσα, στο Διάστημα και την κυβερνοάμυνα.

Παράλληλα προτείνει μέχρι να δημιουργηθεί αυτός ο κοινός μηχανισμός προμηθειών, να υιοθετηθεί ένα βραχυπρόθεσμο μέσο για την ενίσχυση των στρατιωτικών βιομηχανικών δυνατοτήτων, δηλώνοντας έτοιμη να δεσμεύσει 500 εκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για δύο χρόνια.

Αποτυπώνοντας την τρελή κούρσα των εξοπλισμών, η Κομισιόν σημειώνει πως τα κράτη – μέλη ανακοίνωσαν φέτος αυξήσεις στους στρατιωτικούς προϋπολογισμούς τους, συνολικά κατά 200 δισ. ευρώ, για τα επόμενα χρόνια, επισημαίνοντας ότι οι αυξήσεις αυτές δεν μπορούν να κλείσουν την ψαλίδα που υπάρχει με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα!

Σε συνάρτηση με τα παραπάνω και στο πλαίσιο του ολοένα και στενότερου συντονισμού των δύο πόλων του ευρωατλαντικού άξονα, σήμερα συνέρχεται στις Βρυξέλλες η Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ.

Στη ΝΑΤΟική Σύνοδο θα μετάσχουν ο Αμερικανός πτέραρχος Τοντ Γουόλτερς, ανώτατος συμμαχικός διοικητής Ευρώπης (SACEUR), αλλά και ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη τον Ιούνη.

Αλλωστε, θα υπάρξει ξεχωριστή συνεδρία αφιερωμένη στον πόλεμο στην Ουκρανία, όπου θα συμμετάσχουν και οι αρχηγοί Αμυνας των Φινλανδίας, Σουηδίας και Ουκρανίας. Επίσης, θα υπάρχει συνάντηση των 30 αρχηγών και της στρατιωτικής ηγεσίας του ΝΑΤΟ με τους «εταίρους» της λυκοσυμμαχίας στη ζώνη Ασίας – Ειρηνικού, συγκεκριμένα τους ομολόγους τους από Αυστραλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία και Νότια Κορέα, για να συζητήσουν τις «περιφερειακές εξελίξεις», όπως αναφέρεται επισήμως.

Σε ό,τι αφορά την ολοένα και πιο ενεργή ελληνική εμπλοκή στα παραπάνω, λεπτομέρειες για τα …περαιτέρω αναμένεται να συζητηθούν στη συνάντηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Κων. Φλώρου, με τον SACEUR, Τοντ Γουόλτερς.

Το άρθρο αναδημοσιεύεται από τον «Ριζοσπάστη»

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...