Süddeutsche Zeitung: Οι αναξιοπρεπείς εμφανίσεις του Τραμπ το βράδυ των εκλογών έδειξαν για άλλη μια φορά ότι δεν είναι μόνο κακός Πρόεδρος, αλλά πάνω από όλα κίνδυνος για τη δημοκρατία

Γερμανικός Τύπος Χαρακτηριστικό Κιόσκι
Γερμανικός Τύπος – Χαρακτηριστικό Κιόσκι

Süddeutsche Zeitung: Η εφημερίδα σχολιάζει τη στάση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και σημειώνει: «Οι αναξιοπρεπείς εμφανίσεις του Τραμπ το βράδυ των εκλογών έδειξαν για άλλη μια φορά ότι δεν είναι μόνο κακός Πρόεδρος, αλλά πάνω από όλα κίνδυνος για τη δημοκρατία. Από την πρώτη ημέρα της θητείας του βρέθηκε σε αντιπαραθέσεις με το κόμμα του και την αντιπολίτευση, με τη δικαιοσύνη και τον διοικητικό μηχανισμό, με το δίκαιο και τους νόμους. Ο τρόπος διοίκησής του ήταν αποκρουστικός. Ως πρότυπο λαϊκισμού, βρήκε μιμητές σε όλο τον κόσμο και δυσφήμισε τη δημοκρατία έτσι ώστε ακόμη και η Κίνα συζητείται ως εναλλακτική λύση».


Frankfurter Allgemeine Zeitung: Ο Ντόναλντ Τραμπ πολεμάει σε δυο μέτωπα – εναντίον του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν και εναντίον της δημοκρατίας

Για το ίδιο θέμα η εφημερίδα γράφει στην πρώτη της σελίδα: «Ο Ντόναλντ Τραμπ πολεμάει σε δυο μέτωπα: εναντίον του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν και εναντίον της δημοκρατίας. Κατά τη γνώμη του η δημοκρατία λειτουργεί με τέτοιο τρόπο ώστε μετά τις εκλογές όλες οι ψήφοι να δώσουν τη νίκη στον αντίπαλό του. Για μήνες, στην πραγματικότητα για χρόνια, ο Τραμπ προετοίμαζε το έδαφος για το σχέδιό του ώστε να απορρίψει τα δυσάρεστα εκλογικά αποτελέσματα ως ψεύτικες ειδήσεις και τυχόν αμφισβήτηση της εξουσίας του να την αφήσει στα χέρια χειραγωγήσιμων δικαστών».


TAZ: Είναι ένα αναξιοπρεπές θέαμα ο τρόπος που συμπεριφέρεται ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ

Στο ίδιο μήκος κύματος και το πρωτοσέλιδο σχόλιο της εφημερίδας: «Είναι ένα αναξιοπρεπές θέαμα ο τρόπος που συμπεριφέρεται ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ακόμα και εάν δεν μπορεί να εκπλήξει κανέναν πλέον. Ο Τραμπ ακολουθεί ακριβώς το σχέδιο που ο ίδιος ανακοίνωσε εδώ και μήνες».

Τραμπ

Handelsblatt για Ελλάδα και Ιταλία: Κλειστά καταστήματα και εστιατόρια, απαγόρευση κυκλοφορίας και περιορισμοί στην κίνηση

Η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντοφ αναφέρεται στα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας σε Ιταλία και Ελλάδα και σημειώνει: «Κλειστά καταστήματα και εστιατόρια, απαγόρευση κυκλοφορίας και περιορισμοί στην κίνηση – η Ιταλία και η Ελλάδα έχουν λάβει νέες, δραστικές αποφάσεις για τον περιορισμό της πανδημίας. Και οι δύο αρχηγοί κυβερνήσεων υποσχέθηκαν επίσης επείγουσα βοήθεια ύψους δισεκατομμυρίων, η Ρώμη περισσότερο, η Αθήνα λιγότερο. Και στις δύο χώρες, τα δημόσια οικονομικά θα επιβαρυνθούν ακόμη περισσότερο από πριν».

Όσον αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις για την Ελλάδα σημειώνει: «Οι νέοι κανόνες θα έχουν τεράστιες συνέπειες για την οικονομία και τα δημόσια οικονομικά. Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση αναμένει μείωση του ΑΕΠ κατά 8,2% το 2020. Οι νέες εκτιμήσεις είναι πάνω από 10%. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε νέα κρατική ενίσχυση για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και τους εργαζομένους. Έχουν ήδη δαπανηθεί 24 δισεκατομμύρια ευρώ για μέτρα στήριξης και τώρα έχουν προστεθεί τουλάχιστον 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ».

Ακόμα και στον υποτιθέμενο καλό κόσμο της διπλωματίας, οι άνθρωποι αρέσκονται να εξαπατούν. Υπάρχουν όμως κανόνες. Το γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περιέγραψε πρόσφατα τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν ως σχεδόν τρελό, θα μπορούσε ίσως να εκληφθεί ως ολίσθημα. Αλλά τώρα το υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε ολόκληρη τη Γαλλία ως ψυχικά ασταθή. Γιατί; Επειδή το Παρίσι απαγόρευσε τους ακροδεξιούς «γκρίζους λύκους». Δεν υπάρχει οργάνωση με αυτό το όνομα, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Άγκυρας. Αυτή είναι εξαπάτηση. Ο λόγος για την υποστήριξη: Η μητρική οργάνωση των “γκρίζων λύκων” είναι το υπερεθνικιστικό κόμμα MHP – και είναι ο ανεπίσημος εταίρος του συνασπισμού του Ερντογάν. Οι υψηλοί τόνοι δεν είναι παρά η απόδειξη του πόσο εξαρτάται ο Πρόεδρος Ερντογάν από το MHP”.

Πληροφορίες από DW

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...