Συγκεντρώσεις για την 8η Μάρτη: «Καμία εμπλοκή, καμιά συμμετοχή, έξω απ’ την Ελλάδα οι ΝΑΤΟικοί»

Εκμετάλλευση, πόλεμος και βία, ασπίδα προστασίας η πάλη για γυναικεία ισοτιμία και χειραφέτηση των λαών»: Με το σύνθημα αυτό διαδήλωσαν τιμώντας την 8η Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, και παράλληλα υψώνοντας τη φωνή τους ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτόν, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, εργατικά σωματεία, φορείς των αυτοαπασχολούμενων και Φοιτητικοί Σύλλογοι.

Στην Αθήνα

Με αντιπολεμικά τραγούδια ξεκίνησε η συγκέντρωση για την 8η Μάρτη στο Σύνταγμα, όπου παραβρίσκεται πλήθος κόσμου. Η συγκέντρωση της ΟΓΕ, των σωματείων και των μαζικών φορέων, αποτέλεσε βήμα αποφασιστικής καταδίκης του ιμπεριαλιστικού πολέμου που μαίνεται στην Ουκρανία, της εμπλοκής της Ελλάδας, καθώς και της εκμετάλλευσης.

Τη συγκέντρωση άνοιξαν οι μουσικοί, Κώστας Βλαχούτσος (πιάνο) και Πολυξένη Καράκογλου (φωνή), με τον γνωστό στους συγκεντρωμένους και τραγικά επίκαιρο «Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο», σε μουσική Μάνου Λοΐζου και στίχους Γιάννη Νεγρεπόντη.  Η σκυτάλη πέρασε στα τραγούδια των νέων δημιουργών  «Παιδιά της ίδιας μάνας» (μουσική Πολυξένη Καράκογλου, στίχοι Πολυξένη Καράκογλου, Παντελής Κυραμαργιός) και «Πρωτομαγιά» (στίχοι Αθήνα Σπανού, Πολυξένη Καράκογλου).

Στο κλίμα της καταδίκης του πολέμου για τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών, ακολούθησε το «Άννα μην κλαις» (σε στίχους Μπ. Μπρεχτ και μελοποίηση Θ. Μικρούτσικου), ενώ η αυλαία έπεσε με το «Bella Ciaο».

«Στον ιμπεριαλισμό καμία υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί», φώναξαν οι γυναίκες πίσω από τα πανό των Συλλόγων και των Ομάδων της ΟΓΕ που πήραν πρώτες τη θέση τους μπροστά από την εξέδρα. Κατήγγειλαν τον πόλεμο με τον οποίο οι ιμπεριαλιστές «τη Γη ξαναμοιράζουν» και απαίτησαν την απεμπλοκή της χώρας από αυτόν.

Σύντομα τη φωνή τους ένωσαν μαζί τους εργαζόμενες και εργαζόμενοι που κατέφτασαν από τις προσυγκεντρώσεις, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι. «Καμία εμπλοκή, καμιά συμμετοχή, έξω απ’ την Ελλάδα οι ΝΑΤΟικοί», διαδήλωσαν.

Παράλληλα, οι εργαζόμενες καταδικάζουν «τα ωράρια και τη ζωή-“λάστιχο”», διεκδικούν σύγχρονα δικαιώματα στη δουλειά, την Υγεία, τη μητρότητα.

Στη συγκέντρωση μίλησαν η Χριστίνα Σκαλούμπακα, πρόεδρος της ΟΓΕ, η Έφη Χαλιού, πρόεδρος του Συνδικάτου Χρηματοπιστωτικού Αττικής η Ηρώ Γενετζάκη, μέλος ΔΣ Συλλόγου Αυτοαπασχολούμενων Επαγγελματιών και Εμπόρων Α’ Αθήνας και η Βάλια Μπεράτη, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

«Καμία εμπλοκή, καμιά συμμετοχή. Έξω από την Ελλάδα οι ΝΑΤΟικοί», «Στις πλάτες του λαού, δαπάνες για σφαγή. Στα σχέδια του ΝΑΤΟ καμιά συμμετοχή», «Δεν θα επιλέξουμε στρατόπεδο ληστών. Η μόνη μας ελπίδα η πάλη των λαών», είναι μερικά από τα συνθήματα που κυριάρχησαν.

Στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση διοργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη σύλλογοι γυναικών, συνδικάτα και φορείς της πόλης, τιμώντας αγωνιστικά την 8η Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Με σύνθημα «Εκμετάλλευση, πόλεμος και βία. Ασπίδα προστασίας η πάλη για τη γυναικεία ισοτιμία και τη χειραφέτηση των λαών», στέλνουν μαζικό και ηχηρό μήνυμα για την πάλη ενάντια στη γυναικεία ανισοτιμία και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία με θύματα τους λαούς της περιοχής.

Δείτε ακόμα...