Όλο και πιο βαθιά στον βούρκο της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης του ΝΑΤΟ με την Ρωσία, στο έδαφος της Ουκρανίας, βουτάει η ελληνική κυβέρνηση, απογειώνοντας την εμπλοκή της χώρας μας στο μακελειό και τους αντίστοιχους κινδύνους για τον ελληνικό λαό.
Σε συνέχεια των απανωτών παραδόσεων όπλων και πυρομαχικών από το ελληνικό οπλοστάσιο στις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψαν στο περιθώριο της Συνόδου της ΕΕ συμφωνία «για συνεργασία σε θέματα ασφάλειας».
Για ευνόητους λόγους, από την κυβέρνηση της ΝΔ τηρούσαν σιγή ιχθύος για το στρατιωτικό σκέλος της συμφωνίας και εστίαζαν σε εκείνο το τμήμα που αφορά την συμμετοχή της Ελλάδας στην «ανοικοδόμηση και ανασυγκρότηση της Ουκρανίας», και ιδιαίτερα της Οδησσού, όπου οι εγχώριοι μονοπωλιακοί όμιλοι προσδοκούν «κομμάτι από την πίτα».
Ωστόσο, το γραφείο Τύπου της ουκρανικής προεδρίας σημειώνει πως από την αρχή του πολέμου «η Ελλάδα παρέχει στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης υλικής και τεχνικής βοήθειας, καθώς και εκπαίδευσης», ενώ «με τη συμφωνία αυτή, η Ελληνική Δημοκρατία επιβεβαιώνει την ετοιμότητά της να συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις πιο επείγουσες αμυντικές ανάγκες της Ουκρανίας».
Με βάση την ίδια ανακοίνωση της ουκρανικής πλευράς, «η Ελλάδα θα παράσχει πρόσθετους πόρους για την επιτάχυνση της εκπαίδευσης» των Ουκρανών πιλότων στα F-16».
Επίσης, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να υποστηρίξει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και την «προσαγωγή του επιτιθέμενου κράτους στη δικαιοσύνη», καθώς και την μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.
Η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος της πολεμικής εμπλοκής είναι η ενεργοποίηση ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων στην «αγορά» της Ουκρανίας, καθώς μέσα στα ερείπια οσμίζονται «ψητό» στην ανοικοδόμηση και την εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας. Στην συμφωνία περιλαμβάνονται δεσμεύσεις για συνεργασία εταιριών και των δύο χωρών σε τομείς της παραγωγής και της μεταφοράς της «πράσινης ενέργειας», στις θαλάσσιες μεταφορές και τα logistics.
Η συμφωνία αυτή έρχεται σε συνέχεια της προσχώρησης της Ελλάδας και της ΕΕ στην Κοινή Δήλωση των G7 (Ιούλιος 2023) για την υποστήριξη της ασφάλειας της Ουκρανίας σε βάθος χρόνου, αλλά και της αντίστοιχης συμφωνίας ΕΕ και Ουκρανίας που υπεγράφη στις 27 Ιουνίου 2024 στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει αναλυτικά τον λαό για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας.