Συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου|Δ. Μανωλάκου: Στόχος η εξασφάλιση φτηνού εργατικού δυναμικού

Στην εξασφάλιση φτηνού εργατικού δυναμικού αποσκοπεί η Συμφωνία της Ελλάδας με την Αιγύπτου για τους μετακλητούς εργάτες γης, τόνισε η βουλευτής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Όπως σημείωσε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, οι συμφωνίες αυτές, όπως η αντίστοιχη με το Μπαγκλαντές, γίνονται στο πλαίσιο Του νέου συμφώνου της ΕΕ για το άσυλο και τη μετανάστευση που προβλέπουν ανοιγοκλείσιμο της στρόφιγγας των ροών, ανάλογα με τις ανάγκες της καπιταλιστικής αγοράς.

Όσο για τους μετανάστες, οι συμφωνίες αυτές φροντίζουν να μην μπορούν να αποκτήσουν άλλα δικαιώματα, ενώ ακόμα προβλέπεται να μην λογίζεται ο χρόνος εργασίας τους, ως χρόνος παραμονής στη χώρα, ώστε να μην μπορούν να πάρουν άδεια παραμονής, ούτε καν για λόγους υγείας.

Την ίδια ώρα, λείπει κάθε έλεγχος για τις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης, όπως συμβαίνει στη Μανωλάδα και τον Μαραθώνα, όπου οι μετανάστες ζουν στοιβαγμένοι σε τρώγλες χωρίς θέρμανση και καθαρό νερό, ενώ χρειάστηκε η αλληλεγγύη και η παρέμβαση των συνδικάτων για να εμβολιαστούν για την πανδημία.

Η κατάσταση που βιώνουν οι μετανάστες εργάτες γης, αποτελεί την πιο βάρβαρη όψη της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, υπογράμμισε η Δ. Μανωλάκου, καθώς τους αφήνουν έρμαια των μεσαζόντων και των δουλεμπορικών κυκλωμάτων, νόμιμων ή παράνομων.

Επίσης, επισήμανε ότι η συμφωνία δεν αντιμετωπίζει προβλήματα στην αγροτική παραγωγή και συγκομιδή, ούτε στο τσακισμένο εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών και ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ την καταψηφίζει.

Αναφορικά με τον θάνατο του Κ. Γκλίξμπουργκ και τη συζήτηση που έχει ανοίξει, η Δ. Μανωλάκου τόνισε ότι ο λαός έστειλε τη βασιλεία στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...