Συμφωνία Ελλάδας – Ισραήλ για τη δημιουργία Κέντρου Αεροπορικής Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα

Νοέμβριος 2011, κοινή εκπαίδευση κλιμακίου της 110 Πτέρυγας Μάχης, με 5 F16 Block 52+ της 337 Μοίρας με αεροσκάφη της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας στην αεροπορική βάση Ovda στο Ισραήλ, στο πλαίσιο του προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ
Νοέμβριος 2011, κοινή εκπαίδευση κλιμακίου της 110 Πτέρυγας Μάχης, με 5 F16 Block 52+ της 337 Μοίρας με αεροσκάφη της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας στην αεροπορική βάση Ovda στο Ισραήλ, στο πλαίσιο του προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ Πηγή: EUROKINISSI

Η «αμυντική» συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα με το Ισραήλ, είναι μια συμφωνία που εντάσσεται σε μια πορεία για ακόμα στενότερες σχέσεις με το κράτος – δολοφόνο, τις οποίες προωθεί η κυβέρνηση και σε αυτό το πεδίο.

Όπως έγινε γνωστό πριν από λίγες ημέρες, η  συμφωνία αυτή περιλαμβάνει την ίδρυση και λειτουργία σχολής πτήσεων για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, από την Elbit Systems. Περιλαμβάνει επίσης τη συντήρηση αεροσκαφών T-6 (Efroni), καθώς και την παροχή προσομοιωτών, εκπαίδευσης και υλικοτεχνικής υποστήριξης. Η συμφωνία G-to-G ανέρχεται σε περίπου 1,68 δισεκατομμύρια δολάρια και θα διαρκέσει πάνω από 20 χρόνια, και θα τροποποιήσει εκ βάθρων, την μέχρι σήμερα λογική λειτουργίας της Εκπαίδευσης Αέρος των νέων πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ).

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε, ότι η αποστολή της 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος (120 ΠΕΑ) είναι κυρίως η πτητική εκπαίδευση των Ικάρων και των νέων Ανθυποσμηναγών, με στόχο να εκτελούν πολεμικές αποστολές σε περίοδο επιχειρήσεων.

Πηγή: ΓΕΑ

Με την ολοκλήρωση της υλοποίησης της εν λόγω συμφωνίας, γίνεται εμφανές ότι παραδίνεται ο σκληρός πυρήνας καλλιέργειας και διαμόρφωσης του μαχητικού πνεύματος των ελλήνων πιλότων, (είναι η αποστολή που επιτελούσε η 120) ΠΕΑ, σε ιδιωτικές εταιρείες που συμπράττουν με ένα κράτος δολοφόνο το Ισραήλ. Η ευθύνη της κυβέρνησης, γι’ αυτές τις εξελίξεις είναι τεράστια.

Με βάση την επιχειρησιακή κάλυψη των αναγκών της ΠΑ, για την διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, το κέντρο εκπαίδευσης θα έπρεπε να υπάγονταν αποκλειστικά και μόνο στην ευθύνη του ελληνικού κράτους. Σε καμιά περίπτωση δεν έπρεπε να εμπλέκονταν σε γενικότερα σχέδια και ευκαιριακές συμμαχίες, όπως είναι αυτή με το Ισραήλ.

Επιπλέον, το περιεχόμενο της συμφωνίας, δημιουργεί προϋποθέσεις απόλυτης εξάρτησης της ΠΑ για τις επόμενες δεκαετίες από ξένες στοχεύσεις και είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες άλλων. Είναι φανερό ότι η στροφή προς το Ισραήλ δεν είναι τυχαία. Έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με τα γεωπολιτικά παζάρια που είναι σε εξέλιξη στην Ανατολική Μεσόγειο και την εμπλοκή της Ελλάδας σ’ αυτά.

Γίνεται πλέον φανερό ότι οι εξελίξεις αυτές εντάσσονται στη δημιουργία ακόμη πιο στενών σχέσεων με το κράτος – δολοφόνο τις οποίες προωθεί η κυβέρνηση και σε αυτό το πεδίο, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται και το πέρασμα της ΕΛΒΟ σε ισραηλινή εταιρεία.

Η λύση η οποία επιλέχθηκε, είναι πλέον παραδεκτό κυρίως στο χώρο των ιπταμένων της ΠΑ ότι πέρα απ’ τα τεράστιο κόστος της, θα της στερήσει τη μέχρι σήμερα ευελιξία που είχε, στο να αναπροσαρμόζει τις ανάγκες της όποτε αυτή το επέλεγε, καλύπτοντας άμεσα και αποτελεσματικά τις έκτακτες και ιδιαίτερες ανάγκες της. Γενικά της αφαιρεί τη δυνατότητα της επιχειρησιακής προσαρμογής και λειτουργίας της στις ελληνικές ιδιαιτερότητες, κι όχι σ’ αυτές που απορρέουν απ’ τις κυβερνητικές δεσμεύσεις συμμετοχής στα ΑμερικανοΝΑΤΟικά διευθυντήρια.

Νίκος Παπαναστάσης
Αντισυνταγματάρχης ε.α.,
βουλευτής του ΚΚΕ

Δείτε ακόμα...