Συμφωνία Ελλάδας- Ιταλίας και οι ευρωατλαντικές διευθετήσεις

Αεροναυτική άσκηση, EUNOMIA20 Γαλλίας, Ιταλίας, Ελλάδας και Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο - Σεπτέμβριος 2020
Φώτο Αρχείου / Αεροναυτική άσκηση, EUNOMIA20 Γαλλίας, Ιταλίας, Ελλάδας και Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο – Σεπτέμβριος 2020 / Πηγή: ΓΕΕΦ

Του Σοφικίτη Μιχάλη, Ταξίαρχου (ΠΖ) ε.α.

Η συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας περί κλεισίματος των κόλπων και χάραξης ευθέων γραμμών βάσης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και του συμπλέγματος των νήσων, μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου, τέθηκε σε ισχύ με ΠΔ στις 27 Δεκέμβρη. Αναφέρεται από την κυβέρνηση ότι με τη χάραξη αυτή θα ξεκινήσει η διαδικασία της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο στα 12 ν.μ. και ότι οι ευθείες αυτές γραμμές θα γίνουν η βάση για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. Ενώ σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο (εθιμικό – συμβατικό) η Ελλάδα έχει δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων πέρα από τα 6 ν.μ. και στο Αιγαίο, η κυβέρνηση δήλωσε ότι «ο χρόνος και ο τόπος άσκησης των εν λόγω δικαιωμάτων είναι ζήτημα που απορρέει από την εθνική στρατηγική».

Η τουρκική εθνοσυνέλευση στις 8 Ιουνίου 1995, όταν τέθηκε σε ισχύ η Σύμβαση του Διεθνούς Δικαίου, εξέδωσε το γνωστό «casus belli», δηλαδή αιτία πολέμου, την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. Το δικαίωμα αυτό όσο δεν ασκείται υποβαθμίζεται και με την πάροδο του χρόνου γίνεται ανενεργό. Η Τουρκία, σε αντιδιαστολή με τα όσα ισχυρίζεται για το Αιγαίο, έχει ήδη επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στον Εύξεινο Πόντο και στη Μεσόγειο στα 12 ν.μ. Η ελληνική πλευρά κρατά προφανώς το ζήτημα της επέκτασης των χωρικών υδάτων ως διαπραγματευτικό χαρτί στο αναμενόμενο παζάρι με την Τουρκία που την σέρνουν οι ευρωατλαντικοί της «σύμμαχοι».

Συμφωνία ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδας Ελλάδας - Ιταλίας - Ιούνιος 2020
Συμφωνία ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδας Ελλάδας – Ιταλίας – Ιούνιος 2020

Στην ελληνο-ιταλική συμφωνία γίνεται για πρώτη φορά η χρήση του δικαιώματος που παρέχεται από το Διεθνές Δίκαιο για τον καθορισμό των «ευθέων γραμμών βάσης». Πρόκειται για μια νοητή ευθεία γραμμή που συνδέει τις άκρες ενός κόλπου και η γραμμή αυτή ορίζεται ως βάση για τη μέτρηση του πλάτους της ζώνης των χωρικών υδάτων, όπως είναι οι Σαρωνικός, Θερμαϊκός, Λακωνικός, Στρυμωνικός κ.α. κόλποι. Οι διευθετήσεις αυτές ήδη έχουν προκαλέσει τις αντιδράσεις Τούρκων αξιωματούχων, επειδή δίνουν τη δυνατότητα διεύρυνσης των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου της χώρας μας. Παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης και των προσκείμενων ΜΜΕ, η συμφωνία για τη χάραξη των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας δεν είναι «ιστορική ημέρα», γιατί υπηρετεί τα συμφέροντα των αστικών τάξεων των δύο κρατών-μελών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που για ακόμη φορά εμπλέκουν τους δυο λαούς στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς τους.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ με παλαιότερη δήλωσή του χαρακτήρισε «θετική» τη συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας, επειδή η χώρα μας δεν πήρε την πλήρη επάρκεια για τρία νησιά (Κεφαλονιά, Στροφάδες, Οθωνιούς) και το ίδιο θα επιδιώξουν και για τα νησιά του Αιγαίου στην επιβαλλόμενη και αναμενόμενη επανέναρξη των διερευνητικών διαδικασιών. Δεν ξεχνάμε ότι οι προηγούμενες οριοθετήσεις της ΑΟΖ ανάμεσα σε Κύπρο, Ισραήλ, Αίγυπτο και Λίβανο, όχι μόνο δεν εξυπηρέτησαν τα λαϊκά συμφέροντα, αλλά και δεν απέτρεψαν την όξυνση των προβλημάτων στην ευρύτερη περιοχή. Η απαράδεκτη, επίσης, συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης έφερε την εξουσιοδότηση της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Τουρκίας για έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, που με την ανοχή των εκμεταλλευτών «συμμάχων» μας καταπατούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Τα πέντε σημεία (A, B, C, D, E) που συμφώνησαν τα Υπουργεία Εξωτερικών για τον καθορισμός ΑΟΖ και Υφαλοκριπίδας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου
Τα πέντε σημεία (A, B, C, D, E) που συμφώνησαν τα Υπουργεία Εξωτερικών για τον καθορισμός ΑΟΖ και Υφαλοκριπίδας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου

Η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για τη μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ δεν βάζει φραγμούς στις απαράδεκτες τουρκικές διεκδικήσεις. Η μερική επάρκεια των νησιών και η εξαίρεση όλου του χώρου από το μέσο της Ρόδου και ανατολικά του Καστελόριζου αφήνουν ορθάνοικτο παράθυρο για τις επερχόμενες ελληνοτουρκικές διευθετήσεις όπως επιθυμούν ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, αν και δημιουργούν τετελεσμένα στα αμφισβητούμενα ύδατά μας, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο. Η Ελλάδα και η Αλβανία, επίσης, κατέληξαν το 2009 σε συμφωνία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, η οποία δεν εφαρμόστηκε ποτέ, αφού ακυρώθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας.

Όλες οι παραπάνω διευθετήσεις που προωθούν η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα επιδιώκουν την αναβάθμιση της αστικής τάξης της χώρας μας, προκειμένου να διεκδικήσει μεγαλύτερο κομμάτι από την καπιταλιστική λεία σε βάρους του λαού μας. Οι όποιες εξελίξεις δεν αφορούν το λαό, την εργατική τάξη, την νεολαία και τους στρατευμένους μας (έφεδρους και μόνιμους). Οι λαοί μόνοι τους μπορούν να ζήσουν ανεξάρτητοι, ειρηνικά και να λύνουν φιλικά τις όποιες διαφορές τους, έξω από τις λυκοσυμμαχίες των εκμεταλλευτών τους.

Απαιτείται η άμεση απεμπλοκή της χώρας μας από τις ιμπεριαλιστικές δαγκάνες, πριν να είναι αργά. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με το δυνάμωμα της πάλης του λαού απέναντι στον πραγματικό του αντίπαλο που είναι η αστική τάξη και η εξουσία της. Η πάλη αυτή θα φέρει την ανατροπή του καπιταλισμού βάζοντας τέρμα στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα, θα σταματήσει τους πολέμους, την προσφυγιά, τη μετανάστευση, την εκμετάλλευση, τη φτώχεια και τη δυστυχία. Τότε θα ανοίξει ο δρόμος για το σοσιαλισμό-κομμουνισμό με εργατική εξουσία.

Σοφικίτης Μιχάλης
Ταξίαρχος (ΠΖ) ε. α.

Δείτε ακόμα...