Συμφωνία για διεθνείς «εγγυήσεις ασφαλείας» διαπραγματεύεται το Κίεβο

Η Ουκρανία απέκρουσε τις επιθέσεις στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο της, ενώ ο φιλορώσος αυτονομιστής του Ντονέτσκ, Ντ. Πουσίλιν, ισχυρίστηκε ότι οι δυνάμεις του απωθούν ουκρανικές επιθέσεις και εκτίμησε πως η κατάσταση θα βελτιωθεί.

Ο δε Σ. Γκαϊντάι, ο Ουκρανός κυβερνήτης της γειτονικής περιφέρειας του Λουγκάνσκ, την οποία έχει καταλάβει η Μόσχα, δήλωσε ότι μια μεγάλη ουκρανική επίθεση ενδέχεται να πραγματοποιηθεί εκεί.

Στο μεταξύ, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ισχυρίστηκε ότι «οι αεροπορικές και οι βαλλιστικές ρωσικές δυνάμεις και το ρωσικό πυροβολικό πραγματοποιούν μαζικά πλήγματα εναντίον των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων σε όλα τα μέτωπα, κοντά στις πόλεις Σλοβιάνσκ, Κονσταντινίβκα και Μπαχμούτ στην ανατολική Ουκρανία, στις περιφέρειες Μικολάιβ και Ζαπορίζια προς νότο, καθώς και στο Χάρκοβο στα βορειοανατολικά».

Παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη παζάρια και διεργασίες για τη γεωπολιτική κατάσταση μετά τη λήξη του πολέμου. Χθες ο Ζελένσκι παρακολούθησε στο Κίεβο συνεδρίαση της Διεθνούς Ομάδας Εργασίας για τις Εγγυήσεις Ασφαλείας για την Ουκρανία, στην οποία συμπροεδρεύουν ο Ουκρανός προεδρικός σύμβουλος Αντρ. Γερμάκ και ο πρώην γγ του ΝΑΤΟ Α. Φ. Ράσμουσεν.

Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της Δύσης διαπραγματεύονται τους όρους με τους οποίους θα μπορούσαν να μπουν «εγγυητές ασφαλείας» της Ουκρανίας αν δεν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Βρετανία, ο Καναδάς, η Τουρκία και πολλές χώρες της ΕΕ ενδέχεται να προσχωρήσουν στη συμφωνία για τις «εγγυήσεις ασφάλειας» προς την Ουκρανία, σύμφωνα με προσχέδιο συστάσεων της Ομάδας Εργασίας, ενώ ο Ζελένσκι σημείωσε ότι αυτές οι συστάσεις που περιλαμβάνει το κείμενο «θα πρέπει να αποτελέσουν τη βάση του μελλοντικού συμφώνου ασφαλείας».

«Οι εγγυήσεις ασφαλείας θα πρέπει να είναι δεσμευτικές με βάση διμερείς συμφωνίες, αλλά να συγκεντρωθούν στο πλαίσιο ενός κοινού εγγράφου στρατηγικής εταιρικής σχέσης – που ονομάζεται Σύμφωνο Ασφαλείας του Κιέβου» και θα μπορούσε να περιλαμβάνει «τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, την Πολωνία, την Ιταλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Αυστραλία, την Τουρκία και χώρες της Σκανδιναβίας, της Βαλτικής, της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...