Συμφωνία για «εγγυήσεις ασφαλείας» υπέγραψε η ΕΕ με το Κίεβο

Συμφωνία για «εγγυήσεις ασφαλείας» της ΕΕ προς την Ουκρανία υπέγραψαν σήμερα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Εκτός από την ΕΕ συμφωνία «ασφαλείας» με το Κίεβο υπέγραψαν η Λιθουανία και η Εσθονία.

Το συμβούλιο των 27 Ευρωπαίων ηγετών, που ξεκίνησε σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο, επικεντρώνεται στην κατάσταση γύρω από την ιμπεριαλιστική σύγκρουση με τη Ρωσία στην Ουκρανία, στην «ασφάλεια και άμυνα» και την καταστολή της μετανάστευσης.

Η συμφωνία καθορίζει τη δέσμευση της ΕΕ να βοηθήσει την Ουκρανία σε εννέα τομείς «Ασφάλειας και Αμυνας», με παραδόσεις όπλων, στρατιωτική εκπαίδευση, συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία και αποναρκοθέτηση, σύμφωνα με προσχέδιο που είδε το Reuters.

Περίπου 16 κράτη, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, έχουν υπογράψει αντίστοιχες συμφωνίες «ασφαλείας» με το Κίεβο, με το βλέμμα σε μια μακροχρόνια γεωπολιτική σύγκρουση που αναδύεται στην ανατολική Ευρώπη, στη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα.

Όπως σημειώνουν αξιωματούχοι της ΕΕ, οι συμφωνίες με την Ουκρανία δεν ισοδυναμούν με το «αμυντικό σύμφωνο» μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ, αλλά συμβάλλουν στον μετασχηματισμό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων κατά τα ΝΑΤΟικά πρότυπα και «αποτρέπουν» μια «μελλοντική εισβολή» της Ρωσίας.

Το προσχέδιο αναφέρει ότι σε περίπτωση «μελλοντικής επίθεσης» κατά της Ουκρανίας, η ΕΕ και η Ουκρανία θα διαβουλευτούν εντός 24 ωρών για τις ανάγκες του Κιέβου και να «προσδιορίσουν γρήγορα» τα επόμενα βήματα.

Παράλληλα σήμερα ανακοινώθηκε ότι η ΕΕ εκταμίευσε 1,9 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της Διευκόλυνσης της Ουκρανίας «για να διατηρηθεί η λειτουργία του ουκρανικού κράτους», ενώ λίγες μέρες νωρίτερα είχε ανακοινωθεί η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία και τη Μολδαβία, σε μια καθαρά γεωπολιτική απόφαση στη σύγκρουση με τη Ρωσία.

Ο Β. Ζελένσκι ευχαρίστησε τους ηγέτες για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών κάνοντας λόγο για «μια ιστορική επιλογή της Ευρώπης» κάτι που ισχύει για την Ουκρανία, για τη Μολδαβία, για τα Βαλκάνια, τη Γεωργία.

«Και είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξουν αποφάσεις σχετικά με τη Λευκορωσία, γιατί είναι επίσης ένα ευρωπαϊκό έθνος που θα πρέπει να βρίσκεται σε μια ενωμένη Ευρώπη στο μέλλον», τόνισε ο Ζελένσκι για τον στενό σύμμαχο της Μόσχας.

Ζήτησε περισσότερα συστήματα αεράμυνας επισημαίνοντας την ανάγκη προστασίας του Χαρκόβου και άλλων πόλεων από τις ρωσικές κατευθυνόμενες βόμβες, ενώ υπερασπίστηκε τα πλήγματα σε ρωσικό έδαφος με δυτικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

Στο μεταξύ η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής ζήτησαν από τις Βρυξέλλες στήριξη για να ενισχύσουν τα σύνορά τους με τη Λευκορωσία και τη Ρωσία, τα οποία αποτελούν το ανατολικό όριο της ΕΕ αλλά και στόχο «άνευ προηγουμένου υβριδικών επιθέσεων» από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

«Η κατασκευή ενός συστήματος αμυντικών υποδομών κατά μήκος του εξωτερικού συνόρου της ΕΕ με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία θα δώσει απάντηση στην επείγουσα ανάγκη να προστατευτεί η ΕΕ από στρατιωτικές και υβριδικές απειλές», αναφέρουν σε κοινή επιστολή οι ηγέτες της Πολωνίας, της Εσθονίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, ζητώντας από την ΕΕ πολιτική και οικονομική στήριξη.

Οι τέσσερις ηγέτες προβάλλουν στην επιστολή τους τις «μαζικές επενδύσεις» στην ανάπτυξη των ενόπλων δυνάμεων, την αμυντική βιομηχανία και την προστασία των συνόρων με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, που πραγματοποιούνται ήδη στις αντίστοιχες χώρες τους και καταγγέλλουν ένα «άνευ προηγουμένου φάσμα υβριδικών επιθέσεων που πραγματοποιούνται από τη Ρωσία και τους εντολοδόχους της», όπως εργαλειοποίηση των μεταναστών, σαμποτάζ, παραπληροφόρηση, κυβερνοεπιθέσεις.

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...