Συμφωνίες ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο. Και μετά τι;

Μητσοτάκης-Ερντογάν
Φωτο Αρχείου/ Πηγή: Eurokinissi

Στις 9 Ιουνίου, υπογράφηκε η Ελληνο-Ιταλική Συμφωνία για τη χάραξη θαλάσσιων ζωνών στο Ιόνιο Πέλαγος και στις 6 Αυγούστου η αντίστοιχη μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Της υπογραφής αυτών των συμφωνιών, προηγήθηκαν στην κυριολεξία «ραγδαίες» διεργασίες και διευθετήσεις για την υλοποίηση των σχεδίων συνεκμετάλλευσης σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Οι εξελίξεις αυτές έθεσαν το πλαίσιο που ανοίγει διάπλατα το δρόμο της συνδιαχείρισης και της συνεκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Κυρίαρχο αυτών στοιχείο, αποτελεί η υψηλή Νατοϊκή εποπτεία.

Καταλυτικό ρόλο σ’ αυτές τις διεργασίες, έπαιξε τόσο το λεγόμενο «τουρκολιβυκό σύμφωνο» Ερντογάν – Σάρατζ όσο και το παζάρι που βασικό του περιεχόμενο έχει την παραμονή της Τουρκίας στο Νατοϊκό στρατόπεδο και την απομάκρυνσή της από τη Ρωσία. Σε σχέση μ’ αυτές τις εξελίξεις, είναι αναγκαίο να τονισθεί ότι όταν μία κυβέρνηση υπογράφει μία συμφωνία με ένα άλλο κράτος, είθισται να κομπορρημονεί, για το πόσο αυτή η συμφωνία εξυπηρετεί τα λεγόμενα «εθνικά συμφέροντα». Στην προκειμένη περίπτωση, είδαμε σύσσωμο τον προπαγανδιστικό μηχανισμό της κυβέρνησης, να καλλιεργεί την εικόνα μιας τεράστιας διπλωματικής επιτυχίας. Ακούστηκαν εκφράσεις για «ιστορικές στιγμές» και «ιστορικές συμφωνίες». Η πείρα όμως έχει δείξει ότι η ιστορία γράφεται απ’ τους αγώνες των λαών. Δεν την γράφουν κυβερνητικές αποφάσεις και ενέργειες, ειδικά όταν αυτές είναι απότοκες Αμερικανονατοϊκών «παραινέσεων» και «προτροπών», σαν την πρόσφατη του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιου για Ενεργειακά Θέματα Φρ. Φάνον. Το «πες το κι έγινε», αντικατοπτρίζει απόλυτα την ισχύ αυτών των «παραινέσεων» στις αποφάσεις των ελληνικών κυβερνήσεων. Ο κ. Φάνον, αναφερόμενος στην περιοχή μας, ευθέως τη χαρακτήρισε σαν μια «μια περιοχή που πρέπει να είναι ανοιχτή (για μπίζνες), με σεβασμό σε κανόνες δικαίου ώστε να μπορεί να αναπτυχθούν έργα», συμπληρώνοντας πως «πρέπει να σταματήσουν οι προκλητικές ενέργειες που μπορεί να εμποδίσουν επενδυτικά σχέδια». Αυτή ακριβώς η θέση είναι που αποκαλύπτει περίτρανα ότι για τις ΗΠΑ και τους άλλους ιμπεριαλιστές, αυτό που είναι στην κορυφή της πυραμίδας των προτεραιοτήτων τους είναι τα κέρδη των μονοπωλίων τους κι όχι το «Διεθνές Δίκαιο» ή η «Διεθνής Νομιμότητα», που η κυβέρνηση ψελλίζει επικαλούμενη, κάθε φορά που προστρέχει στις αυλές τους για υποστήριξη, που ποτέ δεν παίρνει.

Τα πέντε σημεία (A, B, C, D, E) που συμφώνησαν τα Υπουργεία Εξωτερικών για τον καθορισμός ΑΟΖ και Υφαλοκριπίδας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου
Τα πέντε σημεία (A, B, C, D, E) που συμφώνησαν τα Υπουργεία Εξωτερικών για τον καθορισμό ΑΟΖ και Υφαλοκριπίδας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου

Στην προηγηθείσα συζήτηση (24/08/2020) για τις κυρώσεις αυτών των συμφωνιών στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, στις τοποθετήσεις βουλευτών κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, περίσσεψαν οι εκκλήσεις για «εθνική ομοψυχία ». Ο λαός μας έχει μεγάλη πείρα σ’ αυτά τα τεχνάσματα και γνωρίζει πολύ καλά να αποκωδικοποιεί την έννοια αυτών των λέξεων και πλέον δεν «τσιμπάει». Για παράδειγμα:

• «Εθνική ομοψυχία» απαίτησε η κυβέρνηση της ΝΔ όταν υπέγραφε την τελευταία κατάπτυστη ελληνοαμερικανική συμφωνία, αυτή που προετοίμασε και σχεδόν υλοποίησε πριν την υπογραφή της, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που μετατρέπει τη χώρα μας σε ορμητήριο πολέμου και επεμβάσεων για την προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών.

• «Εθνική ομοψυχία» ζητούσαν οι διαδοχικές κυβερνήσεις στη διάρκεια της κρίσης, για να βγει η χώρα απ’ αυτή. Δηλαδή ζητούσαν να σφαγιασθεί ο λαός, για να ενισχυθεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Κι όπως ακριβώς έγινε. Οι φτωχοί έγιναν φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι.

• Την «εθνική ομοψυχία» δήλωνε ο ΣΥΡΙΖΑ ότι υπηρετούσαν οι πόζες των υπουργών του, για αναμνηστικές φωτογραφίες με φασίστες χρυσαυγίτες, όταν τους περιέφεραν από ακριτικό σε ακριτικό νησί.

Το ΚΚΕ, για άλλη μια φορά, τονίζει ότι είναι ύπουλη και επικίνδυνη για το λαό, η επίκληση του ιδεολογήματος της «εθνικής ομοψυχίας», ειδικά όταν αυτή προέρχεται από μια αστική κυβέρνηση. Είναι δεδομένο ότι αποβλέπει ευθέως στην παραίτηση της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, από τους αγώνες ενάντια στις επιλογές και στην πολιτική που εφαρμόζει.

Συμφωνία ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδας Ελλάδας - Ιταλίας - Ιούνιος 2020
Συμφωνία ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδας Ελλάδας – Ιταλίας – Ιούνιος 2020

Είναι διαχρονική πρακτική των ελληνικών κυβερνήσεων, να καλλιεργούν περίτεχνα τον μύθο, πως τάχα «εγγυητές» της ειρήνης και «ασπίδα» για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, απέναντι στην αμφισβήτησή τους από την τουρκική αστική τάξη, είναι οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ. Και έρχεται «πρώτος και καλύτερος» ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, αμέσως μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κυρ. Μητσοτάκη, να σας αποκαλύψει, δηλώνοντας πως «… Η κατάσταση (στα ελληνοτουρκικά), πρέπει να επιλυθεί σε πνεύμα συμμαχικής αλληλεγγύης και σε συμφωνία με το Διεθνές Δίκαιο». Τι ακριβώς θέλει να πει ο γραμματέας της λυκοσυμμαχίας; Επιβεβαιώνει απροκάλυπτα, πως ο στόχος της «Νατοϊκής συνοχής» στην περιοχή, απέναντι στα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, είναι το στοιχείο που δίνει αέρα στα πανιά της τουρκικής επιθετικότητας. Και είναι αυτό που και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, λυσσαλέα συσκοτίζει.

Είναι αντικειμενικό το στοιχείο ότι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η σημερινή κατάσταση φέρνει πολύ κοντά ένα θερμό επεισόδιο. Η αποδοχή στις υπογραφείσες συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας – Ιταλίας και Ελλάδας – Αιγύπτου, μειωμένης επήρειας ελληνικών νησιών, αποτελεί το πρόκριμα για μελλοντικές συμφωνίες συνδιαχείρισης ελληνικών θαλάσσιων ζωνών με την Τουρκία. Αυτή ακριβώς η προοπτική, σερβίρεται ήδη από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Όσο για τους φωνές ακόμη και στο κυβερνητικό στρατόπεδο, που αρχίζουν να καλλιεργούν την προοπτική της συνδιαχείρισης, σαν λύση στην οξύτητα των ελληνοτουρκικών θέσεων, το ΚΚΕ ξεκαθαρίζει ότι νομοτελειακά, η όποια συνεκμετάλλευση, θα γεννήσει όρους νέων εντάσεων, νέα θερμά επεισόδια, ακόμη και σύγκρουση.

Συνεκπαίδευση μονάδων της Πολεμικής Αεροπορίας με το αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ

Την ίδια στιγμή, σε παρατεταμένη επιφυλακή βρίσκονται οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Ανάκληση αδειών, αυξημένα μέτρα επιφυλακής, εφαρμογή σχεδίων ετοιμότητας. Όμως γίνεται πλέον φανερό όσο ποτέ ότι η θέληση τόσο του ελληνικού λαού όσο και του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων για την υπεράσπιση της εδαφικής μας ακεραιότητας και την κατοχύρωση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, δεν αρκεί. Δεν αρκεί, ακόμη κι αν συνδυαστεί με την υλοποίηση φιλόδοξων εξοπλιστικών προγραμμάτων. Αυτό συμβαίνει γιατί, ο καταλύτης, που μαζί με το προσωπικό και οπλικά συστήματα, θα δώσει ουσιαστική διάσταση στην έννοια αμυντική επάρκεια κι αποτρεπτική ικανότητα, είναι η άμεση αποχώρηση από κάθε λυκοσυμμαχία κι αυτό δεν είναι και δεν μπορεί να είναι στις προθέσεις καμιάς αστικής κυβέρνησης.

Τις σημερινές εξελίξεις, η κυβέρνηση, η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και τα άλλα αστικά πολιτικά κόμματα, τις χαρακτηρίζουν ιστορικές. Όμως, τα ιστορικά γεγονότα είναι γέννημα – θρέμμα της ταξικής πάλης. Δηλαδή της διαπάλης ανάμεσα στους καταπιεσμένους και τους καταπιεστές τους. Το ΚΚΕ δεν κρύβει ότι παλεύει για την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος στην Ελλάδα. Δε λαϊκίζει για δήθεν ανώδυνες εθνικές λύσεις. Δεν παραπλανά τους εργαζόμενους. Για το λαό δεν μπορεί και η «πίτα να μείνει ολάκερη και ο σκύλος να είναι χορτάτος».

Το ΚΚΕ αποκαλύπτει το μύχιο στόχο της πολιτικής διαχρονικά των ελληνικών κυβερνήσεων, του πυρήνα των επιδιώξεών τους. Κι αυτός δεν είναι άλλος, απ’ το να εμποδίσει την πραγματική αφύπνιση των λαών. Να τους εμποδίσει να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση υπεράσπισης εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχικών δικαιωμάτων. Να διαχειρίζονται τον πλούτο που υπάρχει στην περιοχή τους.

Το ΚΚΕ σταθερά και αδιάλειπτα, αγωνίζεται για να μπορέσει η εργατική εξουσία να εγγυηθεί τη λαϊκή ευημερία. Αυτό είναι και το μήνυμα που στέλνει στο λαό μας.

Νίκος Παπαναστάσης
Αντισυνταγματάρχης ε.α και βουλευτής του ΚΚΕ

Δείτε ακόμα...