Συμφωνίες με Ισραήλ – ΗΑΕ – Τυνησία|Γ. Δελής: Οι μπίζνες του κεφαλαίου πάνε πακέτο με την συμμετοχή στα πολεμοκάπηλα σχέδια

Ο Βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής
Ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής

Στη συζήτηση για την κύρωση συμφωνιών της χώρας μας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Τυνησία και το Ισραήλ, που περιέχονται σε σχέδιο νόμου του υπ. Ναυτιλίας, μίλησε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, 

Συμφωνία με τα ΗΑΕ

Ειδικότερα, για τη συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Γ. Δελής σημείωσε πως κατοχυρώνεται και ενισχύεται περαιτέρω η δράση του ελληνικού εφοπλιστικού κεφαλαίου προκειμένου να αναλάβει πιο σημαντικό ρόλο στις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από αυτή τη χώρα. 

Άλλωστε, πρόσθεσε, πάντα τα σχέδια του κεφαλαίου πάνε πακέτο με την εμπλοκή της χώρας στα πολεμοκάπηλα σχέδια των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς τους, στον ανταγωνισμό τους με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Γι΄ αυτό και η ελληνική φρεγάτα «Υδρα» βρισκόταν για καιρό στα ΗΑΕ στο πλαίσιο της νατοϊκής δράσης. Στόχος αυτών των κινήσεων είναι η θωράκιση των αμερικανονατοϊκών συμφερόντων απέναντι στους ανταγωνιστές τους Ρωσία και Κίνα που αναπτύσσουν τις δικές τους συμμαχίες με το Ιράν, όπως εξήγησε. 

Σημείωσε πως οι ΗΠΑ, στο πλαίσιο αυτού του ανταγωνισμού, βλέπουν τον Περσικό Κόλπο και την Μέση Ανατολή ως ανάχωμα στη διείσδυση των Κινεζικών συμφερόντων στη Δύση ενώ η Ελλάδα, με ευθύνη των κυβερνήσεων, αναλαμβάνει αναβαθμισμένο ρόλο για λογαριασμό της ελληνικής αστικής τάξης. Και ακριβώς εδώ, υπογράμμισε, εντάσσεται η ανάπτυξη οικονομικών και στρατιωτικών σχέσεων όλων των ελληνικών κυβερνήσεων με κράτη του Περσικού Κόλπου , υπενθυμίζοντας πως η συγκεκριμένη συμφωνία είχε υπογραφεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τώρα επικυρώνεται από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Είναι χαρακτηριστικό, σημείωσε, ότι τα 21 άρθρα που περιλαμβάνει, αφορούν ξεκάθαρα τα συμφέροντα των Ελλήνων εφοπλιστών, ΅και πουθενά ούτε αναφέρονται, ούτε  κατοχυρώνονται τα δικαιώματα των ναυτεργατών, αυτών δηλαδή που παράγουν με τη δουλειά τους τον αμύθητο πλούτο, που οικειοποιούνται οι εφοπλιστές. Το ΚΚΕ θα καταψηφίσει τη συμφωνία. 

Συμφωνία με την Τυνησία

Παρόμοιας λογικής, συνέχισε ο Γ. Δελής είναι και η συμφωνία με την Τυνησία, όπου το εφοπλιστικό κεφάλαιο ενδιαφέρεται να αποκτήσει μεγαλύτερο μερίδιο στην πορεία της καπιταλιστικής ανοικοδόμησης της χώρας, που ακολούθησε των πολιτικών εξελίξεων με την «Αραβική Άνοιξη» και των ενδοαστικών αντιθέσεων και σε καμία περίπτωση δεν αφορούν τη λαϊκή ευημερία.

Μάλιστα, η συμφωνία, συμπλήρωσε, διευρύνει τις κολλεγιές της ελληνικής αστικής τάξης  στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, όπου γίνεται παζάρι για τις θαλάσσιες ζώνες και μπίζνες του κεφαλαίου.

Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι πρόσφατα ο Έλληνας ΥΠΕΞ παρέδωσε εμβόλια στη χώρα, αποδεικνύοντας πώς η διπλωματία των εμβολίων τίθεται στην υπηρεσία των επιχειρηματικών σχεδίων του κεφαλαίου.

Το ΚΚΕ θα καταψηφίσει και αυτή τη συμφωνία, τόνισε. 

Η συμφωνία με το Ισραήλ

Τέλος, για τη συμφωνία με το Ισραήλ, που είχε υπογραφεί επίσης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το 2018, επισήμανε ότι πίσω από τα μεγάλα λόγια περί «στρατηγικής συνεργασίας και ειρήνης» που λέγονταν τότε αλλά και σήμερα, κρύβονται οι επικίνδυνοι πολεμικοί ανταγωνισμοί στην περιοχή.  

Κατήγγειλε την προσήλωση όλων των ελληνικών κυβερνήσεων σε αυτούς τους σχεδιασμούς σημειώνοντας ότι η καταπολέμηση της ρύπανσης της Μεσογείου από τα πλοία, που περιλαμβάνει η συμφωνία, συνδέεται άμεσα με την ΑΟΖ, την υφαλοκρηπίδα την αιγιαλίτιδα ζώνη, δηλαδή με όλα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Αναφορικά με τις εξελίξεις γύρω από τον αγωγό East Med, υπογράμμισε πως αποδεικνύουν ότι οι ΗΠΑ αξιοποιούσαν το θέμα ως μοχλό πίεσης στα παζάρια τους με την Τουρκία για τους όρους συμμετοχής της στην συνεκμετάλλευση της περιοχής, αλλά και της συμμετοχής της στην ΝΑΤΟϊκή συνοχή.  Όπως είπε, το αμερικανικό non paper που αναφέρει το σχέδιο ως «εστία εντάσεων» στην περιοχή, φωτογραφίζοντας ως λόγο απόρριψης του αγωγού τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο,  αποδεικνύει πως το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για το συγκεκριμένο αγωγό, ήταν μέχρι να μπει στο παιχνίδι η Τουρκία.

Πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη συμφωνία συνδέεται με γενικότερους σχεδιασμούς των αστικών τάξεων των τριών χωρών με την αστική τάξη της Τουρκίας για την εκμετάλλευση της Μεσογείου. Το ΚΚΕ θα καταψηφίσει τη συμφωνία, κατέληξε ο Γ. Δελής. 

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...