Συμμετέχει τελικά η χώρα μας στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση;

ΝΑΤΟϊκή άσκηση «Neptune Strike ’22»

Θα μπορούσε να πει κανείς, ότι και μόνο η συμμετοχή της χώρας μας στους διεθνείς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και συμμαχίες, αποτελεί ικανή συνθήκη για μια καταφατική απάντηση στο παραπάνω ερώτημα.

Ωστόσο, αυτό που βιώνουμε το τελευταίο διάστημα, ακόμη, πριν τη ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία αποτελεί μια ραγδαία αύξηση της εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων στους διεθνείς ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και συγκρούσεις.

70 χρόνια ως μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά ιδιαίτερα την τελευταία 7ετία, με την υπογραφή των κυβερνήσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, η χώρα μας έχει μετατραπεί σε ένα «πεδίο βολής φτηνό που ασκούνται βρίζοντας ξένοι φαντάροι».

Οι διμερείς «αμυντικές συμφωνίες» με μια σειρά χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, το Ισραήλ, η Σαουδική Αραβία βάζουν τη χώρα μας σε επικίνδυνα μονοπάτια.

Η ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία, αποτέλεσμα της όξυνσης μεγάλων ανταγωνισμών ανάμεσα στο «δυτικό» μέτωπο και τη Ρωσία για τον έλεγχο των αγορών, των ενεργειακών πόρων, των δρόμων μεταφοράς της ενέργειας, έβαλε de facto τη χώρα μας στο « μάτι του κυκλώνα».

Στην ουσία, για λογαριασμό του ελληνικού κεφαλαίου και την σταθερή επιδίωξη του για στρατηγική αναβάθμιση αυτός που την πληρώνει είναι τα «βατράχια».

Με ποιον τρόπο όμως συμμετέχει, τελικά, η χώρα μας στον πόλεμο;

Υποδομές

Περισσότεροι από 100.000 στρατιώτες των ΝΑΤΟϊκών συμμάχων έχουν στρατοπεδεύσει, σε αυτό που τις τελευταίες ημέρες ακούμε πολύ, σε «ΝΑΤΟϊκό έδαφος», στην ανατολική πτέρυγα των κρατών μελών του ΝΑΤΟ.

Η ανάπτυξη αυτών των δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένου του στρατιωτικού υλικού που τους συνοδεύει ( στρατιωτικά οχήματα, οπλικά συστήματα, πυρομαχικά, ελικόπτερα, κτλ) έχει πραγματοποιηθεί και από τη χώρα μας.

Η Αλεξανδρούπολη έχει παίξει τον βασικό ρόλο ως τέτοιος κόμβος. Δεν είναι όμως, μόνο το λιμάνι του Έβρου που έχει επιτρέψει αυτή την γιγαντιαία μετακίνηση προσωπικού και μέσων.

Το αμερικανοΝΑΤΟϊκό οχηματαγωγό «Liberty King» στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης
Το αμερικανοΝΑΤΟϊκό οχηματαγωγό «Liberty King» στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Τον τελευταίο μήνα, έχουμε δει ΝΑΤΟϊκα οχήματα αλλά και στρατιωτικό υλικό να μεταφέρεται σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Πολωνία μέσω λιμένων, αεροδρομίων και σιδηροδρόμων.

Εκτός της Αλεξανδρούπολης, μεταφορά υλικού έγινε και από τα λιμάνια της Ηγουμενίτσας και Θεσσαλονίκης, ενώ ο Πειραιάς, εντός και εκτός, αποτέλεσε περιοχή κατάπλου ΝΑΤΟϊκών πλοίων με αποκορύφωμα την άφιξη του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Charles De Gaulle».

Εκτός των λιμανιών της χώρας, η ελληνική κυβέρνηση έχει αξιοποιήσει και τα αεροδρόμια.

Ξεχωριστό ρόλο έχει αναλάβει για ακόμη μία φορά η βάση της Σούδας. Η αμερικανική βάση, εκτός από λιμάνι αναφοράς για τα αμερικανικά και ΝΑΤΟϊκά πλοία, αποτελεί και τόπο απογείωσης των ιπτάμενων κατασκοπευτικών αεροσκαφών, επανδρωμένων και μη που ¨ταξιδεύουν¨ μέχρι την Πολωνία και τη Μαύρη Θάλασσα σε απόσταση καταγραφής και συλλογής πληροφοριών των ρωσικών κινήσεων επί του πεδίου.

Το Αεροπλανοφόρου των ΗΠΑ Τρούμαν (USS Harry S. Truman - CVN 75) έξω από τον κόλπο της Σούδας (Κρήτη - Μάρτιος 2022)
Φώτο Αρχείου / Το Αεροπλανοφόρου των ΗΠΑ Τρούμαν (USS Harry S. Truman – CVN 75) έξω από τον κόλπο της Σούδας (Κρήτη – Μάρτιος 2022) / Πηγή: TWITTER

Απ’ την αεροπορική βάση της Ελευσίνας «πέταξε» για την Ουκρανία το στρατιωτικό υλικό που απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση.

Απ’ τη λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει η αεροπορική βάση του Ακτίου, απ’ όπου απογειώνονται τα ΝΑΤΟϊκά κατασκοπευτικά αεροσκάφη AWACS.

Τέλος, «εντός μάχης» έχουν μπει και οι ελληνικοί σιδηρόδρομοι όπου φορτώνονται τεράστια καμιόνια ΝΑΤΟϊκού εξοπλισμού με προορισμό της χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Στρατιωτικό προσωπικό και μέσα

Η ελληνική κυβέρνηση ήταν απ’ τις πρώτες που ανταποκρίθηκε στο ευρωΝΑΤΟϊκό κάλεσμα για αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία.

Ως «κατάλληλο» επιλέχθηκε υλικό ρωσικής προέλευσης που σύμφωνα με τις διαρροές ασκούνται πιέσεις από Αμερικανούς να απομακρυνθεί απ’ το ελληνικό οπλοστάσιο.

Μόλις την τελευταία εβδομάδα έγινε γνωστό ότι η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να στείλει στρατιωτική δύναμη στη Βουλγαρία για να στελεχώσει ένα από τα τέσσερα νέα Battlegroups που συγκροτεί το ΝΑΤΟ. Πρόκειται για τις γνωστές ετοιμοπόλεμες δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί περιμετρικά της Ρωσίας, με έδρα όλες τις ΝΑΤΟικές χώρες της «πρώτης γραμμής», από τη Βαλτική και τώρα θα φθάσουν μέχρι και τη Μαύρη Θάλασσα.

Ασκήσεις – «Πρόβες Πολέμου»

Εδώ ο κατάλογος είναι μακρύς, ίσως ατελείωτος. Θα αναφέρουμε μόνο δύο απ’ τις τελευταίες ασκήσεις – συνεκπαιδεύσεις που πραγματοποιήθηκαν από τέλος Μαρτίου έως τις αρχές του Απρίλη.

Στις 28 Μαρτίου ξεκίνησε η βασική φάση της γιγαντιαίας αεροπορικής άσκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ 22».

Πρόκειται για την πιο ανταγωνιστική άσκηση στην Ευρώπη και τον Μεσογειακό χώρο, όπως χαρακτηρίζεται, και είναι πραγματική “πρόβα πολεμικής σύγκρουσης”.

Η άσκηση έχει ως αποτέλεσμα την μεγάλη συγκέντρωση δύναμης πυρός στην περιοχή για τους επιχειρησιακούς – πολεμικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ.

Πολυεθνικές Ασκήσεις "ΗΝΙΟΧΟΣ 22" και "ΩΡΙΩΝ 22" - Μάρτιος - Απρίλιος 2022
Φώτο Αρχείου / Πολυεθνικές Ασκήσεις “ΗΝΙΟΧΟΣ 22” και “ΩΡΙΩΝ 22” – Μάρτιος – Απρίλιος 2022 / Πηγή: ΓΕΕΘΑ / EUROKINISSI

Στην άσκηση, εκτός από τις ήδη συμμετέχουσες δυνάμεις, παίρνει μέρος επιπλέον το αεροπλανοφόρο «HARRY S. TRUMAΝ» των ΗΠΑ, με μαχητικά αεροσκάφη «FA-18», «EA-18», καθώς και Αεροσκάφος Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου (ιπτάμενο ραντάρ) «E2D Hawkeye». Στην αρμάδα του είναι ενταγμένα το καταδρομικό «San Jacinto» και τα αντιτορπιλικά «Cole», «Bainbridge», «Gravely», «Jason Dunham» και «Gonzalez», όπως και η νορβηγική φρεγάτα «Fridtjof Nansen».

Επιπλέον, συμμετέχει και η Γαλλία με το αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle», από το οποίο επιχειρούν μαχητικά «Rafale» αλλά και ιπτάμενο ραντάρ «E2C Hawkeye».

Παράλληλα με την «ΗΝΙΟΧΟΣ 22» διεξάγεται και η «ΩΡΙΩΝ 22», στην οποία εκτός από τις ελληνικές Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΕΕ) και Ειδικές Μονάδες των Σωμάτων Ασφαλείας (σε άλλο ένα δείγμα, από τη μια, της στρατιωτικοποίησής τους και, από την άλλη, της βαθύτερης εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων σε ζητήματα «εσωτερικής ασφάλειας») συμμετέχουν μέσα και προσωπικό από Βουλγαρία, Γαλλία, ΗΠΑ, Ισραήλ και Κυπριακή Δημοκρατία, και επιπλέον παρατηρητές από την Αίγυπτο, την Αυστρία και το Μαυροβούνιο.

Αέρας, έδαφος, θάλασσα

Θεατή ή αθέατη πλευρά της εξέλιξης των «επιχειρήσεων» ή «ασκήσεων» αποτελεί αυτό που λέμε «γη και ύδωρ». Και η ελληνική κυβέρνηση έχει δώσει τα πάντα.

Εκτός των υποδομών, που αναφέραμε παραπάνω, ο ελληνικός εναέριος χώρος και το FIR Αθηνών, έχουν «ανοίξει» τις πόρτες τους διάπλατα για να διέρχονται αμερικανικά αεροσκάφη παντός είδους και αποστολής.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελούν τα αμερικανικά drones τύπου Global Hawk RQ-4D, που απογειώνονται απ’ την ιταλική βάση της Sigonella και μέσω του FIR Αθηνών επιχειρούν στη Μαύρη Θάλασσα και στο δυτικό όριο της Ουκρανίας.

Επιπλέον, στους ελληνικούς αιθέρες έχουν βρεθεί επανειλημμένως τα αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά B-52 που μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές.

Ελληνικά μαχητικά αναλαμβάνουν συνοδεία των στρατηγικών βομβαρδιστικών, ή συνεργάζονται επιχειρησιακά με τα αεροπλανοφόρα.

Η πτήση Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους του ΝΑΤΟ (drone) από Σικελία στα όρια της Ρωσίας - 22/03/2022
Η πτήση Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους του ΝΑΤΟ (drone) από Σικελία στα όρια της Ρωσίας – 22/03/2022 / Πηγή: Itamilradar.com

Ακόμη πολεμικά πλοία και υποβρύχια εντάσσονται οργανικά στις ομάδες κρούσεως των αεροπλανοφόρων, ενώ άλλα διατίθενται για συνεκπαίδευση – διατήρηση σε εγρήγορση άλλων ΝΑΤΟϊκών πολεμικών πλοίων που πλέουν σε Αιγαίο και Ιόνιο, με τα μάτια στραμμένα προς την Ρωσία, αλλά και με στενή παρακολούθηση από ρωσικά πολεμικά.

Η εμπλοκή της χώρας μας στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση δεν αφορά μόνο το στρατιωτικό σκέλος αλλά οπωσδήποτε και το πολιτικό – οικονομικό.

Ο λαός μας δεν είναι αμέτοχος – Στέλνει μήνυμα ενάντια στον πόλεμο και την εμπλοκή

Φυσικά, ο λαός μας βρήκε και πάλι τον τρόπο να στείλει στον αγύριστο το ΝΑΤΟϊκό αφήγημα. Με πολύμορφους τρόπους έδειξε την εναντίωσή του στη μετατροπή της χώρας μας σε δολοφονικό ορμητήριο.

Σε λιμάνια, θάλασσες, τρένα και αεροδρόμια έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα αντίστασης. Έγραψε με κόκκινο χρώμα «NATOGOHOME».

Μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ρίχνουν κόκκινες μπογιές σε ΑμερικανοΝΑΤΟϊκά άρματα μάχης που μεταφέρονται μέσω Έβρου σε Ρουμανία και Πολωνία
Μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ρίχνουν κόκκινες μπογιές σε ΑμερικανοΝΑΤΟϊκά άρματα μάχης που μεταφέρονται μέσω Έβρου σε Ρουμανία και Πολωνία

Οι δεκάδες επιστολές των νέων που υπηρετούν η θητεία τους χάλασε την κυβερνητική σούπα της «σωστής πλευράς της ιστορίας». Η στήριξή μας στο πρόσωπό τους είναι αδιαμφισβήτητη.

Η απεργία της 6ης Απρίλη έστειλε, εκτός των άλλων, ένα δυναμικό μήνυμα καταδίκης τόσο του πολέμου όσο και της ελληνικής εμπλοκής με ευθύνη της κυβέρνησης και των κομμάτων του ΝΑΤΟϊκού τόξου.

Επιβεβαίωσαν ότι η εναντίωση στη μετατροπή της χώρας σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο θανάτου δεν αποτελεί κάποια «παραφωνία», όπως επιχειρούν να παρουσιάσουν τα αστικά επιτελεία και τα κάθε λογής παπαγαλάκια τους, που επειδή δεν καταφέρνουν να πείσουν τον λαό αμολάνε τα ΜΑΤ για να τον ξυλοφορτώσουν, όπως έγινε στη Θεσσαλονίκη. Την ίδια ώρα, γίνονται οι καλύτεροι χειροκροτητές φασιστικών δυνάμεων ξεπλένοντας τη ναζιστική τους δράση στην Ουκρανία.

Η διεκδίκηση, η οποία με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία γίνεται πιο επίκαιρη από ποτέ, εκφράζει τον πόθο του λαού να μην πληρώσει και με το αίμα του μια βάρβαρη πολιτική που μέχρι σήμερα την πληρώνει με τον ιδρώτα του, την εκμετάλλευση, τη φτώχεια, την ανεργία, τις τραγικές ελλείψεις σε υποδομές ζωτικής σημασίας για τον ίδιο.

Οι επόμενες μέρες και βδομάδες είναι κρίσιμες, για την ένταση της πάλης, για να πολλαπλασιαστούν οι εστίες αντίστασης και διεκδίκησης ενάντια στην ακρίβεια και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Η πρωτομαγιά, ο πρώτος σταθμός!

Λ.Α

Δείτε ακόμα...