Συμμετοχή του Ν. Παναγιωτόπουλου στην Άτυπη Σύνοδο ΥΠΑΜ της ΕΕ με τηλεδιάσκεψη

ΥΕΘΑ και ΓΕΕΘΑ
Πηγή: EUROKINISSI

Ο ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος συμμετείχε σήμερα 12 Μαΐου 2020 στην άτυπη Σύνοδο των ΥΠΑΜ της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, κύριο αντικείμενο τη συνόδου ήταν οι επιπτώσεις της πανδημίας στον αμυντικό -στρατιωτικό τομέα, οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο αμυντικός τομέας στο πλαίσιο της πανδημίας, καθώς και οι συνέπειές της σε επιχειρήσεις – αποστολές Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ).

Στην παρέμβασή του, ο ΥΕΘΑ τόνισε την ανάγκη επίδειξης αλληλεγγύης εκ μέρους των κρατών μελών της ΕΕ και τη σημασία της συνδρομής των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ παράλληλα υπογράμμισε τη ανάγκη αξιοποίησης των διδαγμάτων που θα προκύψουν από την αντιμετώπιση της πανδημίας, μέσω των αρμόδιων δομών και μηχανισμών της Ε.Ε.

«Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη σημασία διατήρησης της ανθεκτικότητας (resilience) της ΕΕ απέναντι στις πολλαπλές προκλήσεις …, ιδιαίτερα τις υβριδικές απειλές, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στη μαζική και οργανωμένη πίεση μέσω μετακίνησης πληθυσμών στα σύνορα του Έβρου, υποκινούμενη από την Τουρκία καθώς και στην καλά μελετημένη εκστρατεία παραπληροφόρησης της τελευταίας».

Τέλος, ο Έλληνας υπουργός αναφέρθηκε και στην «σπουδαιότητα της επιχείρησης “IRINI” για την ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο». Υπενθύμισε μάλιστα στους συναδέλφους του, ότι η Ελλάδα ως «καλό παιδί» της ΕΕ πρόκειται να αναλάβει την διοίκηση της αντίστοιχης ναυτικής δύναμης εκ περιτροπής με την Ιταλία, «παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει».  Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, μπλέκει για μια ακόμη φορά βαθύτερα τη χώρα και τις ένοπλες δυνάμεις της σε νέες επικίνδυνες αποστολές. Έτσι για λογαριασμό της ελληνικής αστικής τάξης, δίνει χέρι βοηθείας στην εξυπηρέτηση μεγάλων ευρωπαϊκών μονοπωλιακών ομίλων, στη μοιρασιά του πλούτου που ανήκει στον Λιβυκό λαό.

Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης ο Γ.Γ. ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ και ο Αναπληρωτής Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών, αρμόδιος για ειρηνευτικές επιχειρήσεις, Ζαν Πιερ Λακρουά (Jean –Pierre Lacroix).

Οι προειδοποιήσεις του ΓΓ του ΝΑΤΟ

Ο Γ.Γ. ΝΑΤΟ «χαιρετώντας την συνεργασία ΕΕ και ΝΑΤΟ», αναφέρθηκε στην υποστήριξη της λυκοσυμμαχίας προς τα κράτη με αεροπορικές μεταφορές υγειονομικού υλικού, ιατρικού προσωπικού για την υποβοήθηση πολιτικών αρχών. Δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι, παρά την πανδημία, το ΝΑΤΟ παραμένει δεσμευμένο στην αποστολή του «παρέχοντας ειρήνη και ασφάλεια» στους πολίτες. Υπενθύμισε ότι η πανδημία δεν έχει ελαχιστοποιήσει τις «προκλήσεις» που αντιμετωπίζει και προειδοποίησε ότι οι αντίπαλοι του τεστάρουν την αποφασιστικότητα του ΝΑΤΟ. Υπογράμμισε ακόμη ότι μαζί με την αντιμετώπιση της πανδημίας, η λυκοσυμμαχία προετοιμάζεται για τις επιπτώσεις μακράς πνοής της πανδημίας.

Είναι γνωστό ότι το ΝΑΤΟ ανησυχεί ιδιαίτερα για την οικονομική διείσδυση των ανταγωνιστών του (Ρωσίας – Κίνας) στα διάφορα κράτη επιρροής του, σαν επακόλουθο της νέας καπιταλιστικής κρίσης που έχει ξεσπάσει και που η πανδημία αναδεικνύει εντονότερα. Η μέχρι τώρα προσπάθεια και οι πιέσεις των ΗΠΑ για διαφοροποίηση του εφοδιασμού της Ευρώπης με Ρωσικές ενεργειακές πρώτες ύλες, είναι ένα δείγμα του τι θα ακολουθήσει το επόμενο χρονικό διάστημα. Το ΝΑΤΟ πάντως σύμφωνα με τον ΓΓ του προετοιμάζεται για τους νέους ανταγωνισμούς που πρόκειται να προκύψουν ανάμεσα στους ιμπεριαλιστές Δύσης και Ανατολής. Νέοι ανταγωνισμοί που θα σημαίνουν ακόμη μεγαλύτερους κινδύνους για τους λαούς.

Δείτε ακόμα...