Συμβούλιο Ασφαλείας – ΟΗΕ: Εγκρίθηκε η ανάπτυξη ξένης δύναμης στην Αϊτή

Κυανόκρανοι του ΟΗΕ στην Αϊτή το 2015
Φώτο Αρχείου: Κυανόκρανοι του ΟΗΕ στην Αϊτή το 2015 / Πηγή: Logan Abassi UN/MINUSTAH

Στην έγκριση αποστολής πολυεθνικής αστυνομικής αποστολής στην Αϊτή για την «επιβολή της τάξης» και την καταπολέμηση των συμμοριών οργανωμένου εγκλήματος, που λυμαίνονται τη χώρα αξιοποιώντας το έδαφος που έχουν καλλιεργήσει οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, προχώρησε προχθές βράδυ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Υπέρ της απόφασης ψήφισαν 13 χώρες μέλη, ενώ Ρωσία και Κίνα απείχαν, προβάλλοντας ενστάσεις για μια τέτοια αποστολή και επικαλούμενες την απουσία βασικών προϋποθέσεων, συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων και πλαισίων δράσης.

Η απόφαση εξουσιοδοτεί τη συγκρότηση αποστολής υπό την ηγεσία της Κένυας, με τη συμμετοχή των Τζαμάικα, Νησιών Μπαχάμες, Αντίγκουα και Μπαρμπούντα. Η αποστολή θα επανεξετάζεται κάθε 9 μήνες και θα έχει ετήσια διάρκεια. Αναμένεται να αναπτυχθεί στις αρχές Ιανουαρίου και συγκροτείται έπειτα από αίτημα του Αϊτινού δοτού πρωθυπουργού Αριέλ Ανρί από τον Οκτώβρη του 2022.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αϊτής Λοράν Λαμότ ευχαρίστησε το Συμβούλιο Ασφαλείας για την απόφασή του, τονίζοντας πως δεν είναι αυτό από μόνο του αρκετό για να επανέλθει η ομαλότητα στη χώρα του, όσο τουλάχιστον διαρκεί η ακραία φτώχεια που μαστίζει πάνω από το 60% των περίπου 11 εκατομμυρίων Αϊτινών.

Ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ, Β. Νεμπέζια, ανέφερε πως επί της αρχής δεν υπάρχει διαφωνία της Μόσχας για την ανάπτυξη δύναμης. Εντούτοις τόνισε πως η οποιαδήποτε ένοπλη αποστολή στην Αϊτή ακόμη και έπειτα από δικό της αίτημα είναι «ένα ακραίο μέτρο που χρήζει εξονυχιστικής εξέτασης». Τόνισε πως έμειναν αναπάντητα ερωτήματα κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, σε σχέση με το πλαίσιο δράσης των ξένων αστυνομικών δυνάμεων, το μέγεθός τους, τη χρήση βίας κ.ά.

Ο Κινέζος πρέσβης στον ΟΗΕ, Ζιανγκ Τζουν, εξέφρασε την ελπίδα ότι η χώρα που θα ηγηθεί της δύναμης θα έχει «στενές διαβουλεύσεις» με την κυβέρνηση της Αϊτής. Πρόσθεσε ωστόσο πως χωρίς νόμιμη, αποτελεσματική και υπεύθυνη κυβέρνηση στη χώρα δεν θα έχει αποτέλεσμα καμία ξένη αποστολή ή βοήθεια.

Οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν προτίθεται (τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο) να στείλουν προσωπικό, ανακοινώνοντας πως θα χορηγήσουν 100 εκατ. δολάρια για να στηρίξουν οικονομικά και επιμελητειακά την ξένη δύναμη.

Σημειώνεται ότι μετά τη δολοφονία του Αϊτινού Προέδρου Ζοβενέλ Μόιζ τον Ιούλη του 2021 από ομάδα ξένων μισθοφόρων, στη χώρα επικρατεί χάος. Από τον περασμένο Γενάρη δεν υπάρχει καν βουλή αντιπροσώπων ή γερουσία, καθώς έληξε η θητεία των τελευταίων εκλεγμένων βουλευτών.

Από τον Ιανουάριο έως τις 15 Αυγούστου, οι συμμορίες σκότωσαν πάνω από 2.400 ανθρώπους, απήγαγαν περίπου άλλους 950 ζητώντας λύτρα, ενώ 200.000 αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Η προηγούμενη αποστολή κυανοκράνων του ΟΗΕ ξεκίνησε τον Ιούνη του 2004, μετά την εξέγερση που οδήγησε στην ανατροπή και την εξορία του τότε Προέδρου Ζαν-Μπερτράν Αριστίντ. Οι κυανόκρανοι του ΟΗΕ έφυγαν από τη χώρα τον Οκτώβριο του 2017 εν μέσω σκανδάλων σεξουαλικής βίας, κακοποίησης πολιτών και μετάδοσης χολέρας με 9.000 θύματα, σε μία χώρα που έως τότε δεν είχε ποτέ ούτε ένα κρούσμα αυτής της ασθένειας… Ακολούθως οι κυανόκρανοι στρατιώτες αντικαταστάθηκαν από αστυνομικούς του ΟΗΕ, οι οποίοι με τη σειρά τους αποχώρησαν το 2019.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...