Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ΕΕ: Με φόντο τις ιμπεριαλιστικές κόντρες

Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ΕΕ
Φώτο Αρχείου / Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ΕΕ / Πηγή: Eurokinissi

Με φόντο τις ιμπεριαλιστικές κόντρες σε μια σειρά ζώνες του πλανήτη, όπου υπερασπίζονται τη θέση τους ευρωενωσιακά μονοπώλια, συνεδρίασε χθες στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκή Ένωσης (ΕΕ).

Βασικά θέματα συζήτησης ήταν το Ουκρανικό (συζήτησαν μεταξύ άλλων τις «προτεραιότητες» της ΕΕ στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και για τη στάση τους εκεί απέναντι στη Ρωσία), ενώ συζητήθηκαν επίσης η κατάσταση στο Ιράν (αποφάσισαν κυρώσεις εναντίον άλλων 8 ατόμων και μίας οντότητας για παραβιάσεις κατά ανθρωπίνων δικαιωμάτων – η μαύρη λίστα της ΕΕ περιλαμβάνει πλέον 204 άτομα και 34 οντότητες της ιρανικής κυβέρνησης), στην Τυνησία και το Αφγανιστάν, όπως και οι εξελίξεις όσον αφορά τον «διάλογο» Βελιγραδίου – Πρίστινας. Σημειωτέον, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, αναφερόμενος στην από 27/2 αποδοχή του σχεδίου της ΕΕ από το Βελιγράδι και την Πρίστινα (για «διάλογο» και «εξομάλυνση των διμερών σχέσεων) μίλησε για «σημαντική επιτυχία» και «κάτι στο οποίο η Ελλάδα έχει επενδύσει πάρα πολύ», καθώς η ντόπια αστική τάξη έχει αναλάβει στον αμερικανοΝΑΤΟικό καταμερισμό να «τρέξει» την ευρωατλαντική ενσωμάτωση σύσσωμης της Δυτικοβαλανικής.

Σε ένα άλλο ζήτημα, το ΣΕΥ παρέτεινε την «εντολή» της ναυτικής επιχείρησης της ΕΕ στη Μεσόγειο «EUNAVFOR MED IRINI» έως τις 31/3/2025, για την παρέμβαση της ιμπεριαλιστικής ένωσης στη Λιβύη, με πρόσχημα την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων στην εν λόγω χώρα, διαδικασία όπου εμπλέκονται πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, όπως και ελληνικά αεροσκάφη.

Ακολούθησε Κοινή Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας της ΕΕ, με θέματα συζήτησης την υλοποίηση της Στρατηγικής Πυξίδας, έναν χρόνο μετά την έγκρισή της, και τη στήριξη της Ουκρανίας από πλευράς ΕΕ. Θυμίζουμε ότι η «Πυξίδα» αποτελεί τον μπούσουλα των Ευρωενωσιακών για την αντιπαράταξή τους σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα με επίδικο τις αγορές, τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τους διαύλους.

Σημειωτέον, προσερχόμενος στο ΣΕΥ ο Ν. Δένδιας έκανε λόγο για «συνεχή ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας», προσθέτοντας ότι «η επίσκεψη του Προέδρου Πούτιν στη Μαριούπολη δεν βοηθάει καθόλου, βεβαίως, την ατμόσφαιρα».

Προηγουμένως ο υπουργός Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», διαβεβαίωσε ότι «ναι, η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει στρατιωτικά την Ουκρανία», θυμίζοντας τα όσα έχει προσφέρει η κυβέρνηση, όπως και ότι «είναι σε εκκρεμότητα η ολοκλήρωση παράδοσης» των τεθωρακισμένων BMP1, καθώς από τα 40 που προέβλεπε η αρχική συμφωνία πλέον «μένουν δέκα από αυτά να παραδοθούν στις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις». Εκτίμησε δε ότι «στο πρώτο εξάμηνο του 2023» θα φύγουν κι αυτά για το Κίεβο.

Δείτε ακόμα...