Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ΕΕ: Μία από τα ίδια για «κυρώσεις» στην Άγκυρα

Φωτό αρχείου από Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Πηγή: ΥΠΕΞ

Στην πεπατημένη της μετάθεσης στο μέλλον των όποιων «κυρώσεων» σε βάρος της Τουρκίας για την προκλητικότητα της τουρκικής αστικής τάξης κινήθηκε για μια ακόμη φορά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που συνεδρίασε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Προσερχόμενος στο Συμβούλιο ο Ν. Δένδιας προεξοφλούσε ότι, «στην επέτειο των 38 ετών μετά την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, το Συμβούλιο θα συζητήσει το options paper, το οποίο θα παρουσιάσει ο Ζ. Μπορέλ, ώστε να υποδειχθούν, ελπίζω, στην Τουρκία οι κόκκινες γραμμές όσον αφορά το θέμα των Βαρωσίων», όμως στο τέλος ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ ανακοίνωνε ότι το σχετικό έγγραφο αναμένεται να παρουσιασθεί στο COREPER (Επιτροπή των Μόνιμων Αντιπροσώπων των κρατων μελών στην ΕΕ) την επόμενη εβδομάδα. Επίσης, ερωτηθείς αργότερα στη συνέντευξη Τύπου, αρνήθηκε έστω και να δώσει κάποιες διευκρινίσεις για το ποιες μπορεί να είναι αυτές οι επιλογές.

Σε αυτό το κλίμα …αναβλητικότητας, αρμόδιοι παράγοντες προσπαθούσαν κατόπιν να παρουσιάσουν περίπου ως επιτυχία ότι Αθήνα και Λευκωσία «τόνισαν την σημασία όπως κατατεθεί το συντομότερο δυνατόν και ότι θα πρέπει να έχει γίνει η απαραίτητη προεργασία προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις στο επόμενο ΣΕΥ τον Δεκέμβριο», και ότι «η πρόταση αυτή έγινε δεκτή από τον Μπορέλ»…

Σημειωτέον, ο Δένδιας επισκέπτεται αύριο την Λευκωσία για να συμμετάσχει σε συνέδριο του περιοδικού «The Economist», συγκεκριμένα σε πάνελ με θέμα «Μπορεί το δυναμικό της ειρήνης και της συνεργασίας να επικρατήσει στην Ανατολική Μεσόγειο; – Τήρηση του διεθνούς δικαίου: Είναι επαρκής προϋπόθεση για την ειρήνη στην περιοχή;», τίτλος που φτιάχνει κλίμα για διευθετήσεις και με άλλους όρους και προϋποθέσεις, και ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα. Κατά την παραμονή του στην Κύπρο, ο Δένδιας θα έχει, εξάλλου, συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό του Ν. Χριστοδουλίδη, με αντικείμενο τον «συντονισμό» σε όλα τα θέματα, όπως οι εξελίξεις σε Κυπριακό και Ανατολική Μεσόγειο. Αναμένεται επίσης να συζητηθεί η «συνεργασία σε πολυμερή σχήματα», καθώς και τα αποτελέσματα του σημερινού Συμβουλίου Εξωτερικών ΥποθέσεωνΕΥ, όπου συζητήθηκε και το ζήτημα των Βαρωσίων.

Στα βασικά θέματα του σημερινού Συμβουλίου ήταν και η λήψη παραπέρα μέτρων εναντίον της Λευκορωσίας (διευρύνθηκαν τα «κριτήρια» βάση των οποίων άτομα ή εταιρίες μπορεί να κριθεί ότι στηρίζουν την κυβέρνηση Λουκασένκο στην «εργαλειοποίηση» του μεταναστευτικού), με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών να στηρίζει τη λήψη τους.

Παράλληλα, παρείχε στήριξη στον Κύπριο ομόλογό του, ο οποίος στο Συμβούλιο αναφέρθηκε στην «ιδιαίτερα δυσχερή θέση στην οποία έχει περιέλθει η Κύπρος, καθώς υπάρχουν μαζικές αφίξεις, μέσω των κατεχομένων», ένα πρόβλημα που, όπως τόνισε, δεν προέκυψε πρόσφατα. Στο πλαίσιο αυτό, ο Δένδιας επέμεινε ότι «η ΕΕ θα πρέπει να αντιμετωπίζει οριζόντια όλα τα ζητήματα της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού, ανεξαρτήτως προέλευσης και στο πλαίσιο αυτό να επιβάλλονται σχετικές κυρώσεις», και φέρεται να εστίασε στον ρόλο της Τουρκίας στα γεγονότα του Έβρου τον Μάρτιο του 2020.

Σε συζήτηση στο Συμβούλιο για τα Δυτικά Βαλκάνια, τονίστηκε ότι η «στρατηγική σταθερότητα» της περιοχής ξεπερνά κατά πολύ την υπόθεση διεύρυνσης της ΕΕ με χώρες της περιοχής, ενώ επισημάνθηκαν παράμετροι όπως η «αστάθεια» στη Βοσνία Ερζεγοβίνη. Σε αυτό το κλίμα ο Δένδιας φέρεται να ανέφερε ότι «η περιφερειακή συνεργασία αποτελεί κλειδί για την Ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και για την διαδικασία συμφιλίωσης μεταξύ των διαφόρων πλευρών». Επέμεινε, δε, ότι «η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια αποτελεί μονόδρομο, υπό τη γνωστή αιρεσιμότητα». Στο πλαίσιο αυτό τόνισε την ανάγκη σύγκλησης της πρώτης διακυβερνητικής διάσκεψης με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου ο Ν. Δένδιας διοργάνωνε «πρωινό εργασίας» εκ μέρους της προεδρίας της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ευρωατλαντικής κοπής σχήμα), την οποία ασκεί η Αθήνα, όπου συμμετείχαν υπουργοί κρατών μελών της ΕΕ, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζ. Μπορέλ, οι συμμετέχοντες στην Διαδικασία κ.α. Άλλωστε ακολούθησε υπουργική συνάντηση της λεγόμενης Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης (συνάντηση των υπουργών χωρών μελών της ΕΕ και της Μαύρης Θάλασσας), όπου ο Δένδιας επεσήμανε την «ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, καθώς και την ευθυγράμμιση των χωρών της περιοχής με τις αποφάσεις της ΕΕ σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας», άρα στοίχισή τους στα ευρωατλαντικά προτάγματα.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...