Με βασικά θέματα Ουκρανικό, Σαχέλ και τις παράκτιες χώρες της Δυτικής Αφρικής συνεδρίασε σήμερα στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, υπό την προεδρία του ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ.
Σύμφωνα με δήλωσή του, άλλωστε, οι υποψήφιες για ένταξη στην ΕΕ χώρες Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο, Αλβανία και Βοσνία-Ερζεγοβίνη και οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία, αλλά όχι η Ελβετία, «συντάσσονται» με κυρώσεις που αποφάσισε πρόσφατα κατά της Ρωσίας το ΣΕΥ.
Μάλιστα στη λογική παραπέρα παρέμβασης σε πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, για περικύκλωση της Ρωσίας, το ΣΕΥ αποφάσισε να ιδρύσει μια «μη στρατιωτική αποστολή» της ΕΕ στην Αρμενία (EUMA) στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας (ΚΠΑΑ). Επισήμως, στόχος της αποστολής είναι «να συμβάλει στη σταθερότητα στις παραμεθόριες περιοχές της Αρμενίας, να οικοδομήσει εμπιστοσύνη επί τόπου και να εξασφαλίσει ένα περιβάλλον που ευνοεί τις προσπάθειες εξομάλυνσης μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, οι οποίες υποστηρίζονται από την ΕΕ».
Όπως τονίζεται στη σχετική απόφαση, «η ίδρυση αποστολής της ΕΕ στην Αρμενία εγκαινιάζει μια νέα φάση στη δέσμευση της ΕΕ στον Νότιο Καύκασο». Η EUMA θα διεξάγει τακτικές περιπολίες και θα αναφέρει την κατάσταση στα κεντρικά στις Βρυξέλλες, «γεγονός που θα ενισχύσει την κατανόηση της επιτόπιας κατάστασης από την ΕΕ. Η αποστολή θα συμβάλει επίσης στις προσπάθειες διαμεσολάβησης στο πλαίσιο της διαδικασίας υπό την ηγεσία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ». Θα έχει αρχική θητεία δύο ετών και η επιχειρησιακή της έδρα θα βρίσκεται στην Αρμενία.
Επί πλέον βοήθεια στην Ουκρανία
Σε ότι αφορά στην Ουκρανία , οι υπουργοί συμφώνησαν στην εκταμίευση της 7ης δόσης από το «Ευρωπαϊκό Μέσο για την Ειρήνη» ( (Εuropean Peace Facility) για τη στρατιωτική υποστήριξη της Ουκρανίας, ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, όπως δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λίγο μετά τη λήξη του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, στο οποίο συμμετείχε με τηλεδιάσκεψη και ο Ουκρανός Υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα.
Ο Ζ. Μπορέλ είπε επίσης, ότι συμφωνήθηκε η παροχή πρόσθετης βοήθειας ύψους 45 εκατομμυρίων ευρώ για την εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών στην ΕΕ. Αυτό ανεβάζει τη συνολική στρατιωτική υποστήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία στα 3,6 δισεκ. ευρώ, η οποία χρηματοδοτείται από το Εuropean Peace Facility. Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν διαθέσει συνολικά 49 δισ. ευρώ για να στηρίξουν την Ουκρανία στρατιωτικά, οικονομικά και ανθρωπιστικά, δήλωσε ο Ζ. Μπορέλ.
Ο Μπορέλ ανακοίνωσε, επίσης, την προετοιμασία της πρώτης Συνόδου ΕΕ-Ουκρανίας στις 3 Φεβρουαρίου. «Θα είναι η πρώτη Σύνοδος με την Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου, με την Ουκρανία πλέον υποψήφια προς ένταξη χώρα», ανέφερε.